Jaki TV 75 cali w rozsądnej cenie

Grzegorz7891

New member
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 19m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? najczęściej 2, czasem więcej (impreza)
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? na wprost i lekko z boku
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? centralnie na telewizor i dodatkowo z lewej strony, ale będą rolety
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Plazma Panasonic 42 cale S30
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 4k , najlepiej 100hz , youtube , Netflix, możliwie dobra jakość obrazu w założonym budżecie
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: TV naziemna cyfrowa, Netflix, Xbox
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Xbox
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 6
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie ma znaczenia
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Najczęściej filmy z Netflix
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak Youtube i Netflix
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, 30%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? raczej wieczorem
17. Preferencje co do wielkości? najlepiej 75 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? W obecnym chyba nic
19. Preferencje co do marki ? Sony, Panasonic, LG, Philips, Samsung (kolejność przypadkowa)
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5500zł

Witam,
potrzebuję większego TV, bo rozplan pokoju uległ zmianie. Od jakiegoś czasu czytam podobne propozycje i widzę, że często polecane są
- Sony 75XG8096,
- Philips 75PUS8303
- LG 75UN81003
- Philips 75PuS7805
- LG 75UN85003
- Philips 75PUS7354

To tak z moich obserwacji. Jakoś z powyższych przemawia do mnie LG 75UN85003 z racji natywnego 100Hz, Sony też jest chwalone, ale 50 Hz i gdzieś ktoś wspominał o słabszym dźwięku, często w propozycjach był również PUS7354. Zastanawia mnie kilka rzeczy:
- czy rzeczywiście smużenie na tv 50 Hz jest widoczne? Czy istnieją tv 50Hz które nie smużą?
- który telewizor (niekoniecznie z wyżej wymienionych) będzie najlepszym wyborem w tych pieniądzach?
- zakup planuję raczej w okolicach początku przyszłego roku - teraz robię rozpoznanie pod kątem tego na jakie modele zwracać uwagę (być może jakiś Black Friday lub inne promocje przyspieszą trochę sprawę, a może w ogóle warto poczekać?)
- opinia o samym LG 75UN85003 również mnie interesuje, bo to 100Hz i Hdmi 2.1 w sensownych pieniądzach, ale mało o nim można znaleźć.
- chciałem rozeznać się w Philipsach, ale jest tam mnóstwo oznaczeń, które nic mi nie mówią (nie wiem która seria jest lepsza, niektóre mają oznaczenia "/12", może jest gdzieś post/stronka, która jasno tłumaczy różnice między modelami?).

W każdym razie poszukiwania zaczynam już teraz i będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc

SLAV7

New member
Bez reklam
Z uwagi na warunki powinieneś szukać TV z jasną matrycą IPS. Czyli np. SONY 75XG8596. Model 75XH8096 ma matrycę VA. Super na wprost gorzej z kątami.

LG 75UN81 też byłby dobry ale trzeba sprawdzic jaką ma jasnosć w SDR. Powinien mieć minimum 400 nitów.

Grzegorz7891

New member
75un81 to seria un81003 itp, czy to jakiś inny model? Generalnie zauważyłem że o tych LG ciężko znaleźć coś w sieci. W Polsce prawie zero informacji, a w USA te modele są chyba inaczej oznaczone, przez co szukając opinii nie wiem czy czytam o tym samym TV

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Z tych co podałeś zdecydowanie najlepszy jest 75PUS8303.
Ale za 5500 zł go nie kupisz.
Chyba że podniosłeś kwotę do wydania.
Powinieneś rozważyć jeszcze 75EP660 TCL- masz w programie gdzie sam wybierasz ceny.
LG 75UN85003 - również
Philips 75PUS7805 - w programie
Podaj proszę maila to CI wyślę cały program dla niebieskich.

Grzegorz7891

New member
Dzięki za odpowiedzi.
Kwoty raczej nie chcę podnosić, bo przyszedł okres odkuwania się po generalnym remoncie mieszkania, ale tak jak wspominałem, zakup prawdopodobnie nastąpi na początku przyszłego roku, więc może 75PUS8303 coś zgubi z ceny + trafi się jakaś okazja/promocja - nie wykluczam. A co sądzisz o tym LG? Testowałeś go już? Masz o nim jakieś opinie? Przeglądając jakieś porównania w internecie widzę, że Philips 7805 nie różni się prawie niczym w stosunku do 7354 (gdzie 7354 jest chyba nowszy - strasznie nieczytelne są te ich oznaczenia - myślałem, że 7805 to wyższy model w stosunku do 7354 wypuszczony w tym samym czasie). Mail wysłałem w prywatnej wiadomości

barburian

New member
Bez reklam
Teraz pytasz o cenę a TV chcesz kupić za 5 miesięcy ... ceny się zmienią jeszcze wiele razy, na koniec roku będą wyprzedaże, w styczniu też będzie
rabat technologiczny w sklepach i wyprzedaże, przypomnij się z tematem po nowym roku .

Grzegorz7891

New member
Tak i zaznaczałem to w pierwszym poście - właśnie na wyprzedaże itp liczę, bo zawsze lepiej zapłacić mniej niż więcej, ale żeby wiedzieć na co polować trzeba się zorientować już wcześniej - chodzi o rozeznanie w modelach.

jasssu

New member
Jeszcze po drodze mamy Black Friday. Ale to prawda, najkorzystniejsze oferty na telewizory są po Nowym Roku, w czasie premier nowych TV. Niektórych Philipsów wymienionych tutaj już kupić nie można, a jeszcze kilka tygodni temu latały po naprawdę atrakcyjnych cenach - zostały wyparte przez nowsze modele.

jasssu

New member
No właśnie - a tego oczekiwania nie zostało jakoś bardzo długo. Chociaż jak ktoś jest napalony na jakiś gadżet to i będzie ciężko go przekonać. ;)

fausto1

New member
Bez reklam
Świetne promo
a464f6793e7e40397c57b94942042ca3.jpg

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

smaskenss

New member
Czy będzie taniej? Obawiam się, że tego nie wie nikt.
Mi udało się wyrwać ostatnie sztuki w mediaexpert i kupiłem 65XH9005 wraz z uchwytem za 5kPLN. Według mnie nikt nie jest w stanie tego przewidzieć, zwłaszcza patrząc na to co się dzieje apropos COVID i kursów walut.

fausto1

New member
Bez reklam
I jak wrażenia z tivika? Ja uważam że 7200 za 75 cali to i tak bardzo Dobrze

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

smaskenss

New member
Jeszcze nie wiem, dzisiaj odbieram z salonu :) w sobotę montaż. Szału się nie spodziewam bo i wykorzystanie przeze mnie nie jest jakoś wygórowane. Zwykłe oglądanie TV z Canal+

Ostatnia edycja:
Do góry