Jaki TV 52-60 cali za 5000-7000 PLN

hide1986

New member
Witam.
Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem kupna nowego telewizora.
Mój budżet to 6000 PLN chociaż jeżeli jakiś model bardzo będzie odstawał od konkurencji w niższym pułapie cenowym mogę dorzucić 1000 złotych. Telewizora nie zamierzam zmieniać przez dobre kilka lat więc chciałbym żeby zakup był trafiony. Dotychczas korzystałem z Sharpa 46XD1E który cierpiał na clouding i miał widoczne pod czerń pasy poziome na ekranie ale ogólnie dobrze się sprawował. Do 46 cali zdążyłem się już przyzwyczaić więc chciałbym coś z większą przekątną najchętniej 60 cali ale jeżeli jakościowo jest coś lepszego o mniejszej przekątnej to przeważa jakość.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? Na oko 20m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3-4m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Przeważnie na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Okna znajdują się prostopadle do ściany na której stanie LCD
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Sharp 46XD1E
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Przede wszystkim dobra jakość obrazu,może być 3D, trochę funkcji dodatkowych
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? HDMI, mile widziane wejście optyczne
10.Jakie urządzenia ? PS3, XBOX360,laptop przez HDMI, dekoder Orange UHD88
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 6-8 godzin
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Obojętnie
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy akcji, sport
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Od tego mam komputer.
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?Oczywiście. Zamierzam w weekendy po 6-7 h
16.Preferencje co do marki ? Obojętnie
17.Preferencje co do wielkości ? 55-60 cali
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? Cena - powinna być mniejsza ;p
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Trudno powiedzieć
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5-6k. Jeżeli coś bardzo odstaje jakościowo to do 7k
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Może mieć.Nie wiem co lepsze.

Moje wstępne typy to
Sharp 60LE740E albo 830E. Czy jest jakaś znaczna różnica
Sony KDL55HX750
Samsung UE55ES6800 albo ES7000. To samo pytanie czy jest jakaś znaczna różnica.
Philips 55PFL6606H
LG LM670S

Dzięki za Wasze wsparcie:-D

Karpaj

New member
Bez reklam
Ja bym na Twoim miejscu wykreślil LG i Samsunga - będą odstawać od reszty TV jakością. Ew. dopisał bym tam jeszcze
Panasonic 55ST50E
Toshiba 55YL863

Obydwa będą lepsze zarówno od Philipsa, jak i od Sonego. Mniej więcej na poziomie Sharpa.

Do góry