Jaki tv 42"?

kokos147

New member
Witam, proszę o pomoc w wyborze tv:

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor -- około 16m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora -- ok 2.5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem -- 1-3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu -- głownie na wprost.
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć --- stać.
6.Jak słońce świeci w pokoju -- z boku (są rolety)
7.Jaki masz obecnie telewizor -- samsung le40a686.
8.Co chcemy aby telewizor posiadał -- multimedialność (m.in. współpraca ze smartfonem)
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora -- cyfrowy polsat
10.Jakie urządzenia -- ps4, dekoder HD Cyfrowy Polsat, kino domowe lg ... (nie pamiętam - podstawowy model bez bajerów, do tv podłączony będzie przez hdmi)
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor - ok 3-5
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą -- nie ma znaczenia.
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej -- sport, seriale
14.Czy zamierzasz serfować po internecie -- jak się da...;)
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? -- 70%
16.Preferencje co do marki - nie
17.Preferencje co do wielkości - 40-42"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach - jak narazie nic... może jak kupię nowy...
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień - 90% po godzinie 20
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2700zł (chyba że coś naprawdę extra to dołożę100;))
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? ma być, bez znaczenia jakie - ostatni element na jaki patrzę;).

Mam kilka upatrzonych modeli ale żeby nie sugerować, nie będę pisał jakie. Proszę o propozycje

kokos147

New member
- Toshiba 42L6453 - nie mogę znaleźć tego modelu w sklepach... raczej odpada
- Sharp 42LE760 - świetny obraz i cena... ale chyba za mało smarta, przydałoby się hbo go i tvn player...
- Philips 42PFL 6008 - jeden z moich faworytów, tylko cena o 300 przekracza budżet. może poczekam aż potanieje...
- Panasonic 42AS650 - wygląda świetnie ale zdecydowanie za wysoka cena (3200zl). Brałem pod uwagę Panasonic TX-P42ST60E i tx-l42t60e. mało aplikacji smart, ale piękny obraz.

Myślałem o samsungach f6800/f6650, h6400, o lg la691s/la667s. Faworytem cały czas był philips, tylko ta cena...
Może powinienem wcześniej zaznaczyć, że duże znaczenie ma dla mnie opcja smart. Może jeszcze inne sugestie?

Do góry