Jaki TV 4000-5500 zł z HDR, motionflow - KD-55XD8599?

pgiersz

New member
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 1,5 m (gry) 3m (telewizja)
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? głównie 1, czasem 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stać.
6. Jak słońce świeci w pokoju? Z boku(nawet lekko). Tv osłonięty przez stojący regał. Słońce nie sięga odbiornika tv.
7. Jaki masz obecnie telewizor? Samsung UE46D6500 z 2011 roku
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? HDR (w perspektywie zakup PS4 neo, która to wykorzystuje), dużą płynność ruchu(oglądanie piłki nożnej) i kolory bardziej w stronę wyświetlaczy super amoled samsunga. Dobre skalowanie do 4k. Głęboka czerń, dźwięk, kontrast są mało istotne. Musi mieć wejście na RJ45, wyjście optyczne conajmniej jedno (jeśli są tv z 2 to będzie to dodatkowy, spory atut), USB z możliwością przeglądania zdjęć i filmów (najlepiej USB 3.0 jeśli są takie).
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? 1080p
10 .Jakie urządzenia ? PS4, PS3, dekoder UPC, Logitech Z-5500 lub Onkyo TX-8050 + 2 kolumny BX2 Bronze BX Monitor Audio.
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 3h
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? nie dłużej niż 2h.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Sport i przyrodniczo-naukowe.
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Nie.
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, 60-70% czasu używania tv. Ok. 2h dziennie.
16. Preferencje co do marki? Sony, Samsung, ale bez uporu.
17. Preferencje co do wielkości? 49-55. Raczej bliżej 49-50 niż 55. Maks 128 cm(najlepiej do 125 cm) szerokość z obudową.
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Skoki lub rozmycie obrazu przy ruchomych scenach oraz wyblakłe kolory lub za duży kontrast.
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami.
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 4000-5500 zł
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu ? Co 5-7 lat.
22. Czy korzystasz często z aplikacji ? Niekoniecznie.

W sklepie polecono mi Sony KD-55XD8599. Szukam alternatyw dla tego TV. TV nie musi być najnowszy ze wszystkimi nowinkami tzw."na lata". Chciałbym też podłączyć się do lokalnego serwera multimediów - zewnętrzny dysk podpięty do Asus RT-AC56U.

Ostatnia edycja:

dasonen

New member
Sprawdź (w sklepie?) czy TV po wyłączeniu pamięta ostatnie źródło? Mój Soniak 55 nie pamięta a po włączeniu inicjuje (HDD?) jakieś 30 sekund. Przez ten czas pokazuje czarny ekran i nie odpowiada na polecenia pilota. Dekoder UPC czeka, czeka, czeka...
Popatrz jeszcze na responsywność menu - mnie powolne reakcje trochę irytują... nawet po kilku latach.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To łapiesz się dobre modele:
- Samsung 55KS7000
- Panasonic 58DX750
- Sony 55 XD8505
- Philips 55PUS7101

pgiersz

New member
Dziękuję za pomoc. Wybrałem Samsung UE55KS7000 w promocji z drugim tv Samsung 32 cale oraz dwoma zegarkami GPS TomTom za 5 998 zł w Saturnie.

Obudowa delikatnie odstawała (1 milimetr). Po docisnieciu jest ok.

Dodam tylko, że jakość obrazu UHD z Netflixa miażdzy! Nie wiedziałem, że będzie taka różnica vs tv z 2011 roku UE46D6500. Z niecierpliwością czekam na HDR w grach i lepsza jakość sygnału w kablówkach.
Przekonała mnie matryca VA zamiast IPS, DLNA, cena i odrobinę kolor ramki - srebrny.

Zapamietuje ostatni tryb, w którym działał. Można to zmienić w ustawieniach. Startuje w ułamku sekundy.

Do góry