Jaki TV 40" do 3tys?

prosteraczej

New member
Witam drogich forumowiczów,

mam lekki problem z wyborem TV LCD. Zadanie pomocy w wybraniu dał mi tato mojej dziewczyny. Póki co został wybrany jedynie rozmiar - 40". Telewizor będzie używany głównie do oglądania kablówki przez dekoder (jest kilka kanałów HD), ale również do oglądania filmów przez usb i podłączania laptopa. Dlatego warto, żeby obsługiwał też dużą ilość popularnych kodeków.

Póki co byliśmy na szybkim zwiadzie w saturnie oraz media markcie i w obydwu w przedziale cenowym do 2,5tys (tyle najchętniej wydałby tata) panowie z obsługi polecali Sony KDL40EX520. Do tego w Media Markt dorzucali za darmo adapter wifi. Cena to 2250zł.
Mnie odrzuca trochę fakt, że ponoć nie obsługuje napisów txt, jest 50hz'owy i nie czyta np. mkv (przy TV HD przydałoby się, żeby to jednak obsługiwał).

Drugi telewizor, który oglądaliśmy to Samsung UE40D5800. Według sprzedawcy jest nieco gorszy jakościowo od Sony'ego w obrazku, ale za to bardziej multimedialny (txt i mkv jest) i 100hz'owy. Wygląda za to kosmicznie (co średnio wszystkim podeszło), droższy o stówę i nie dorzucają adaptera wifi.
Ja zwróciłem uwagę jeszcze na Samsunga Samsung UE40D6000, który wygląda normalnie, ma technologię Full LED, ale za to jest 3D. Telewizor póki co nie będzie używany w 3D, więc nie wiem czy w ogóle jest sens kupowania takiego telewizora. Jest za to wszechstronnie napakowany jakimiś technologiami, ma ładny obrazek, wszystko elegancko czyta no i jest jakby przyszłościowy. Kosztował w sklepie 3tys, także znacznie więcej niż poprzednie modele, ale może warto dorzucić trochę i mieć dobry telewizor na kilka lat w przód.

Jeszcze krótki wywiad, żeby było wiadomo o co mi chodzi:

odległość od ekranu = 2m - 3m
- jak słońce świeci w pokoju = pokój dosyć ciemny, słońce bezpośrednio rzadko świeci
- jak duży jest pokój = około 20m2
- oglądasz w dzień czy wieczorem = różnie
- preferowana wielkość telewizora = 40"
- preferowana marka = Samsung, Sony, Sharp
- jakie urządzenia będą podłączone = laptop, dekoder kablówki

- ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń = 70% telewizja, 30% inne (filmy przez usb, laptop)
- telewizor ma mieć wifi = fajnie by było
- ma czytać przez USB filmy = koniecznie, przydałyby się obsługa txt i mkv
- jakimi złączami i co chcesz podłączyć = laptop HDMI, dekoder HDMI, ew. złącze antenowe
- jaki masz sygnał = kablówke przez dekoder i złącze antenowe (Multimedia Polska)
- ile godzin dziennie ma grać telewizor = 6-8
- ile osób zasiada przed telewizorem = 1-3
- ma stać czy wisieć = stać
- jaka klasa cenowa 2-3 tyś

Czekam na wasze opinie i z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
Adam

irnus

New member
Ludki zainteresujcie sie dlna to jest komfort wygoda a nie 3 świat z usb do tv biegać z 13 gb plikami full hd.. Dlatego warto spojrzeć na samsunga. Ma super dlna kupiłem bratu i testowalem. Teraz sam sie będę rozglądał właśnie mi stary Orion wysiadł. Widziałem jakiegoś LG za 1500 jutro sprawdze. U mnie limit cenowy to 2k.

irnus

New member
Kupiłem dziś samsunga ue40d5500 bo tylko samsung dekoduje dźwięk dts.. Poszedłem do sklepów z laptopem i sprawdziłem.. Ale sobie myśle czy nie lepiej byłoby kupić plazme 59" lg za 1500 a za pozostały 1000 jakiś fajny odtwarzacz sieciowy. Anyway uslugi samsunga są fajne same w sobie więc niech będzie..

Do góry