Jaki TV 37" (głównie do SD)?

Devillious

New member
Witam Forumowiczów!

Noszę się z zamiarem zakupu telewizora dla starszej pani :) Pomożecie? ;) No więc o co mi chodzi:

odległość od ekranu: 2,6-3,2 m

jak słońce świeci w pokoju: telewizor stałby przy południowej ścianie, zaraz przy oknie wychodzącym na wschód. Oprócz tego jest jeszcze duże okno na ścianie południowej, przez które słońce pod wieczór mocno naświetla ścianę północną na przeciwko TV (szczególnie latem).

jak duży jest pokój: czort wie, nie mam jak zmierzyć teraz. Szacuję, że jakieś 5 x 4 m = 20 m2

jaki masz obecnie telewizor: stary Grundig CRT 4:3, bodajże 23"

jakie programy najczęściej oglądasz: głównie TVN24 i KuchniaTV, czasem jakiś sport, czasem jakiś film.

więcej oglądasz w dzień czy wieczorem: mniej więcej 80% wieczorem, 20% w dzień.

preferowana wielkość telewizora: nie więcej niż 37". Telewizor ma stać we wnęce w meblościance, która ma równo 95cm na szerokość. Z tego co patrzyłem na wymiary TV, to raczej nic powyżej 37" tam nie wejdzie.

preferowana marka: obojętne

czego nie lubisz w telewizorach: smużenia i szarpania obrazu. Dlatego chciałbym by TV był 100Hz (może 200Hz nawet?).

jakie urządzenia będą podłączone: dekoder cyfry+ (być może wymieniony na n-kę), DVD po HDMI, przydałoby się jeszcze jedno HDMI (a najlepiej DisplayPort. Są w ogóle montowane w tv?) z boku, do okazyjnego puszczania filmów z lapka.

ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: w zasadzie głównie telewizja. Sporadycznie film z DVD lub z lapka (raz w miesiącu?)

siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: oglądać będzie głównie jedna osoba na wprost, ale miło by było, gdyby obraz był także dobry przy oglądaniu pod kątem 60 stopni od osi.

ma stać czy wisieć: stać

jaka klasa cenowa: raczej do 2000, ale jeśli naprawdę będzie warto, to mogę dać 3000.

co jeszcze:
Chciałbym by TV dawał dobry dźwięk z wbudowanych głośników, gdyż na pewno żadne zewnętrzne nie będą podłączane.
Przydałyby się przynajmniej 3 złącza HDMI.
Chciałbym by posiadał tuner DVB-T+.

Tak więc telewizor byłby wykorzystywany głównie do oglądania materiału SD + może trochę HD z cyfry+ i lapka. Czy przy 37" i odległości jak wyżej SD będzie oglądalne? Co do HD, to patrząc na wszelakie tabelki i wykresy wychodzi mi, że FullHD nie ma tu sensu, więc może HDReady?
Jeśli chodzi o technologię, to skłaniam się ku plazmie, ale jestem też otwarty na lcd :)
Obawiam się tylko, czy błyszcząca matryca nie zrobi mi z telewizora lustra. Ale może nie będzie tragedii, bo jak wyżej napisałem głównie będzie włączany wieczorem.

Z tego co wyczytałem na necie, to chyba niezły byłby któryś z Panasoniców TX-P37. Co o tym myślicie? Jakie macie sugestie?

Dziękuję i pozdrawiam,

Devillious

New member
Czy moglibyście mi pomóc z wyborem odpowiedniego TV? Czytając posty na forum widzę, że jest tu mnóstwo ludzi z ogromnym doświadczeniem, więc wiem że dla Was taki problem to betka. Każda porada będzie dla mnie cenna.

Pozdrawiam,
Devillious

Devillious

New member
Serdeczne dzięki za odpowiedź.

A dlaczego sugerujesz LCD? Czy jest lepszy do PAL TV, czy też to coś szczególnego dla TVN24?

Dzisiaj miałem okazję pooglądać w markecie obraz z Panasonica TX-P37X20E. Wyglądał całkiem ładnie, ale martwi mnie trochę ta odblaskowa szyba z przodu. Działa zupełnie jak lustro.
Z kolei duże wrażenie zrobił na mnie Samsung LE40C650. Tego oczywiście bym nie kupił, bo jest za duży na moje wymagania, ale zakładam że jego 37" odpowiednik miałby podobny obraz.
Telewizor ten stał koło jakiejś 55" plazmy Samsunga i ku mojemu zdumieniu wyszło że prezentuje on znacznie głębszą czerń i jaśniejszą biel niż ta plazma. Bieli się oczywiście nie dziwię, gdyż z tego co czytałem lcdki są na ogół jaśniejsze od plazm, ale ta czerń (a raczej jej brak w plazmie) mnie rozwaliła. Przy tym TV plazma dawała jakieś takie szarobure kolory.
Co sądzicie o tym modelu Samsunga? Czy on naprawdę jest taki dobry, czy też to kwestia kiepskiej kalibracji plazmy?

Acha, i jeszcze co sądzicie o Toshibie 37XV733? Bo na moje oko też bardzo ładnie świeci.

Pozdrawiam,
Devillious

Adrian85

New member
Bez reklam
Toshiba 37X733 byłaby najlepsza,ale...niestety ta wersja jest trochę awaryjna(ale czy na pewno?!).Jak nie miałeś do czynienia z plazmą,to poczytaj temat ''Powidoki w plazmach''(jeśli nie oglądasz jednego kanału w kółko,to nie masz się czym przejmować)Odbiciami się nie przejmuj tak samo jak ustawieniami sklepowymi.

Ostatnia edycja:
Do góry