Witam. Noszę się z zamiarem kupna nowego TV, ale kompletnie zgłupiałem widząc masę różnych modeli do wyboru, dlatego będę potrzebował Waszej pomocy.
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? Jakieś 24 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 4-5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? Z prawej strony, ale niewiele go wpada do pomieszczenia.
7. Jaki masz obecnie telewizor? Żaden.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Full HD, HDMI (minimum 2 wejścia, mile widziane 3), USB, WI-FI, Smart TV, mile widziana możliwość nagrywania na dysk zewnętrzny
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? kablówka z Vectry
10. Jakie urządzenia? Konsola (Xbox 360), pendrive/dysk USB
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? Na tygodniu 3-4h, przy weekendach 6-8h.
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Tak
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Głównie mecze (piłka nożna), seriale, czasem jakiś film.
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Raczej nie
15. Czy zamierzasz grać w gry: Tak
16. Preferencje co do marki? Nie mam
17. Preferencje co do wielkości? Minimum 42 cale
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Słaba płynność i ostrość obrazu.
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? Chciałbym się zmieścić w 2000 zł, ale jak będzie trzeba, to ewentualnie mogę dołożyć te 2 stówki, więc prosiłbym o propozycje z przedziału do 2000 zł, oraz 2000-2200 zł
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Rzadko, co parę lat
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Nie miałem wcześniej odpowiedniego sprzętu.
I mam takie dodatkowe pytanie.
Mam problem ze znalezieniem miejsca dla nowego TV. Jedyna wolna ściana to ta z grzejnikiem. Powiesiłbym go jakieś 1,2 m nad grzejnikiem i pod telewizorem dałbym jeszcze półkę, tak 120x40 cm, która hamowałaby ciepło idące z grzejnika, tylko nie wiem czy to będzie miało jakikolwiek sens, czy grzejnik będzie spełniał swoją funkcję, jeżeli jakiś metr nad nim będzie wisiała półka.
Ogrzewanie nie chodzi non stop, nie odkręcam go też jakoś bardzo, chyba, że jest już naprawdę zimno.
W internecie spotykałem różne opinie. Ktoś tam pytał o powieszenie TV 50 cm nad grzejnikiem, u mnie wisiałby prawie 3x wyżej, ale nie chciałbym, żeby przez to szlag go trafił po paru miesiącach.
Jeżeli nie da rady go tam zamontować, będę musiał kombinować z przewieszeniem gdzieś gitar, ale tu powstaje ten sam problem - nie mogą wisieć nad grzejnikiem...
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? Jakieś 24 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 4-5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? Z prawej strony, ale niewiele go wpada do pomieszczenia.
7. Jaki masz obecnie telewizor? Żaden.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Full HD, HDMI (minimum 2 wejścia, mile widziane 3), USB, WI-FI, Smart TV, mile widziana możliwość nagrywania na dysk zewnętrzny
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? kablówka z Vectry
10. Jakie urządzenia? Konsola (Xbox 360), pendrive/dysk USB
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? Na tygodniu 3-4h, przy weekendach 6-8h.
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Tak
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Głównie mecze (piłka nożna), seriale, czasem jakiś film.
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Raczej nie
15. Czy zamierzasz grać w gry: Tak
16. Preferencje co do marki? Nie mam
17. Preferencje co do wielkości? Minimum 42 cale
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Słaba płynność i ostrość obrazu.
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? Chciałbym się zmieścić w 2000 zł, ale jak będzie trzeba, to ewentualnie mogę dołożyć te 2 stówki, więc prosiłbym o propozycje z przedziału do 2000 zł, oraz 2000-2200 zł
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Rzadko, co parę lat
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Nie miałem wcześniej odpowiedniego sprzętu.
I mam takie dodatkowe pytanie.
Mam problem ze znalezieniem miejsca dla nowego TV. Jedyna wolna ściana to ta z grzejnikiem. Powiesiłbym go jakieś 1,2 m nad grzejnikiem i pod telewizorem dałbym jeszcze półkę, tak 120x40 cm, która hamowałaby ciepło idące z grzejnika, tylko nie wiem czy to będzie miało jakikolwiek sens, czy grzejnik będzie spełniał swoją funkcję, jeżeli jakiś metr nad nim będzie wisiała półka.
Ogrzewanie nie chodzi non stop, nie odkręcam go też jakoś bardzo, chyba, że jest już naprawdę zimno.
W internecie spotykałem różne opinie. Ktoś tam pytał o powieszenie TV 50 cm nad grzejnikiem, u mnie wisiałby prawie 3x wyżej, ale nie chciałbym, żeby przez to szlag go trafił po paru miesiącach.
Jeżeli nie da rady go tam zamontować, będę musiał kombinować z przewieszeniem gdzieś gitar, ale tu powstaje ten sam problem - nie mogą wisieć nad grzejnikiem...
Ostatnia edycja: