Jaki telewizor 55cali do ogladania sportu, gry na konsoli?

Carolo5

New member
Cześć,

Przed napisaniem posta przeglądałem forum i mimo ciekawych uwag i porad dalej nie mogę wybrać telewizora dla siebie.

Główne przeznaczenie TV to gra na konsoli oraz oglądanie sportu, rzadziej wieczorny film.

Czytałem, że jeśli ktoś ogląda dużo sportu (szybkie sceny) bez matrycy 100hz obraz może wyglądać słabo, czy to prawda - nie wiem. Dlatwgo koledzy proszę was o pomoc. Ponizej podstawowe informacje.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 18m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1/2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne - zazwyczaj na wprost, czasami pod lekkim kątem.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Pokój z oknem na południe, ograniczone promiebie przez balkon.
7. Jaki masz obecnie telewizor? Nowe mieszkanie. Wcześniej jakiś stary samsung LCD ale nie pamiętam nazwy
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? najważniejsze dobry obraz , głęboka czerń, dobre wyświetlanie szybkich scen (sport), dobre parametey dla grania.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD, kabel telewizyjny
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Konsola xbox
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? dni pracujące - 2-3h, dni niepracujące ok. 5-8h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie wiem jaka jest różnica :)
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Głównie sport, rzadziej filmy
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Raczej nie, ewentualni YT
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Ddni pracujące - 2h. Dni niepracujace - 4-6h
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 30%dzień - 70% wieczór.
17. Preferencje co do wielkości? 55 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Słaba czerń, zwiedzanie się telewizora, "ścinanie" obrazu w szybkich scenach.
19. Preferencje co do marki ? brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? NIE
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Planowo do 2500, jeśli bylby duzy skok jakosciowy mać 3000

Wstępnie zaciekawil mnie:
- LG 55SM8600
- Samsung qe55q67ra

Wiem, że wymagania są spore a za taką cenę trudno znaleźć telewizor bez wad ale będę wdzieczny za pomoc w wyborze.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do konsoli najlepszy jest TCL 55Ec780 bo ma najniższy input Lag.
A do końca miesiąca masz jeszcze cash Back za 2199 zł i masz cash back 300 zl. Czyli 1899 zl.
W tej klasie lepszego nie kupisz.

Masz jeszcze
- Philipsa 55Pus7334 za 2499 zl.
- TCL 55c715 za 2399 - 450 zł cash back
- Philips 58Pus7555 za 2399 zl
- LG SM 55 81003 w programIe gdzie sam wybierasz ceny.

Carolo5

New member
TCL 55Ec780 wygląda naprawdę ciekawie. Pytanie czy warto dopłacać do modelu TCL 55c715 ? Cena po caschbacku naprawdę zblizona dla obu modeli ale nie mogę znaleźć recenzji na temat 715.

kapustaadria

New member
Dobre pytanie, sam mam c715 i jestem zadowolony z obrazu a mecze oglądam głównie serie A z tym że siedze ok 3,5m w lini prostej od TV wg mnie obraz bardzo dobry , porównywane z qled q60r z 100hz matrycą, jedyna bolączka to czasem klatkujący yt pod 4k ale softy pewnie naprawią.

Carolo5

New member
Nie zależy mi na dźwięku (wyraźna przewaga 780 dzieki wbudowanej soundbarowi) ponieważ tak czy inaczej planuje dokupić jakiś porządny soundbar lub kino domowe. Decydujacy głos ma jakość obrazu.
@kiki który z podanych przez ciebie modeli TLC ma lepszy wyswietlacz? Widziałem w postach że miałeś mozliwosc testować oba A c715 niestety nie jest opisany tak szeroko jak 780. Kolega kapustaadria rozumiem, że zadowolony z telewizora :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do konsoli najlepszy TCL 55Ec780 bo ma najniższy input Lag.
W tej klasie lepszego nie kupisz.
Masz jeszcze dla niebieskich pakiet dodatkowy

Ostatnia edycja:
Do góry