Jaki telewizor 46-47 cali?

doktorant

New member
Witam,
Zamierzam kupić nowy telewizor. Oddałem rodzicom mojego Sharpa 46LE730, zatem staje przed wyborem zakupu nowego. Dlatego proszę Was forumowiczów o pomoc i doradzenie.
1. Odległość od ekranu? 2,5 -3 m
2. Jak słońce świeci w pokoju? okno znajduje się za moimi plecami po prawej stronie od zachodu, czyli wieczorem jest spore nasłonecznienie pokoju.
3. Jak duży jest pokój? 5mx4m (telewizor stoi na krótszej ścianie)
4. Preferowana technologia: LED
5. Jaki masz obecnie telewizor? żaden odkąd oddałem Sharpa rodzicom.
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? Informacyjne, przyrodnicze oraz filmy
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: Wieczorami od 18:00 do 23:00, czyli około 5h.
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Oglądam przy lampie albo w ogóle bez światła
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? Wyraźne szczegóły, ale bez przesady
10. Matryca błyszcząca czy matowa? Półmat lub matowa
11. Preferowana wielkość telewizora? 46-47
12. Preferowana marka? Nie mam
13. Czego nie lubisz w telewizorach? Kiepskiej jakości obrazu, zamiast ciemnego koloru wyświetla się szary, oraz taki efekt slow-motion w filmach HD
14. Jakie urządzenia będą podłączone? Laptop, komputer, kino domowe, dysk HDD, PS3, a w przyszłości Blu-ray.
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 60% filmy, 20% telewizja, 20% gry
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? w większości na wprost, ale czasami patrzymy z boku.
17. Czy ważne jest wifi ? Mogłoby być, to wtedy niepotrzebny byłby kabel.
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? Nie
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? Nie muszę skoro, będę miał laptopa, ale może być, aby nie podpinać go.
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? Mogę, chociaż nie mam dużego parcia.
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ? Tak, (chociaż jeśli będę oglądał z laptopa to niekoniecznie)
22. Ma mieć 3D? Nie potrzebne
23. Ma mieć slot na karty SD? Niekoniecznie
24. Ma mieć tuner DVB-T? Tak, skoro będę korzystał z telewizji naziemnej.
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI-komputer,laptop, kino domowe, PS3, Blu-ray; USB -dysk HDD do nagrywania, oraz kabel LAN jeśli nie będzie WiFi
26. Jaki masz sygnal? Zwykła telewizja naziemna, chyba że kupię Cyfrę, albo N-ke.
27. Ile programów HD? tyle ile jest w telewizji, czyli 2 chyba.
28. Ma stać czy wisieć? Wisieć
29. Rozdzielczość: Full HD
30. Na czym najbardziej Ci zależy: Jakość i płynność obrazu, odwzorowanie kolorów, głęboka czerń; oglądanie filmów z USB, równomierne podświetlenie, nagrywanie na dysk wybranych programów.
31. Ile osób ogląda: 2
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: W tygodniu max 5h, sobota/niedziela max 6h
33. Jaka klasa cenowa? około 3000-3500zł

Karpaj

New member
Bez reklam
A z Sharpa byłeś zadowolony? Może spróbujesz model 46LE630?
Jeśli szukasz czegoś nowego to
Toshiba 46TL933 - naprawdę fajny telewizorek :)

doktorant

New member
Ogólnie to nie mam zastrzeżeń do niego. Gdzieś u rodziców w domu stoi jakiś stary LCD LG 42 cale. I tamten to masakra.
Jedynie co mnie denerwuje w Sharpie, to zacinanie filmów, ale to chyba raczej wina dysku, a nie telewizora. zacinanie mam na myśli przycinki w filmach HD.
LE630 nie ma nagrywania na dysk, a przy braku cyfry itp. nie mogę inaczej nagrywać.
Nie wiem, czy ta Toshiba czyta polskie napisy w filmach.

Karpaj

New member
Bez reklam
Bez problemu, czyta wszystko z USB oprócz mkv z dts (ale to tylko Samsung). Model naprawdę fajny, ale 32" na pół-matową matrycę, a 46" niestety błyszczącą. Nagrywanie na dysk jest tam dostępne dopiero po wgraniu aktualizacji z początku sierpnia (lub nowszej). W Euro widziałem ten TV za mniej niż 3tyś, i może by jeszcze jakieś okulary dorzucili - wtedy wychodzi to naprawdę korzystnie :)

Do góry