Jaki rozmiar plazma czy lcd

DKAZ

New member
Witam prosze o pomoc w wyborze tv, rozmiar pokoju 3,5x5,1 oglądanie tv około 2,5-3-5 m,czasem "po bokach" 4-4,5 m. Sygnał z kablówki UPC z mozliwocią podłączenia sygnału cyftowego w przyłości psx3.
Myślałem o 37pv80 - prosze o opinie
Może szukać LCD z full HDl

XoR

New member
37 zdecydowanie cię nie zadowoli :( Ja mam odległość od 1.5m do prawie 2m i jest lajt, ale przy 2.5m mogła by mnie złapać konsternacja typu "dlaczego nie dopłaciłem paru zł do większego modelu :(" a już przy 4m to całkiem...

Co do FullHD to zależy ile zamierzasz oglądać materiału w 1080p. Jeśli nic to odpowiedź jest prosta :-D Większa cena i większe zużycie pradu przy raczej nie lepszej jakości sygnałów SD/720p (jak porównywałem te TV na sygnale z DVD w sklepie to PV grały dużo ładniej od PY!!!)

Z powodu ceny i dostępności najlepsze są modele 42 cali :eek:k: 37 calowe mają mądrzejszą rozdzielczość (720 lini zamiast 768 jak w 42 calowych) ale naprawdę będzie przy tych odległościach ten TV za mały imho. A wierz, że rozmiar ma znaczenie :twisted:

DKAZ

New member
Dzieki za odpowiedz własnie najwiekszym dylematem jest "rozmiar" jak ogladałem 42 to wydawało mi sie ze są ogromne i cięzko jest sobie wyocrazić że ta wielkość jest ok
ale co sądzisz o lcd ale full hd w tej samej kwocie mozna zakupić fuull hd moze warto pomysleć o lcd ( psx3 moze kiedys)

Ostatnia edycja:

XoR

New member
brat ma sharpa 37x20e i naprawdę filmy 1080p lepiej u mnie wyglądają... napewno wolę u siebie oglądać na plaźmie :grin:

gier 1080p na PS3 też jak na lekarstwo a jeśli już jest w tych FullHD to bez AA i straszy pikselozą. Na takim Panasie widać ze bardziej rozmyty obraz ale pikseloza nie wyłazi, wręcz znika bo robi się taki AA 2x :eek:k:

Ralph_S

New member
Wszystko zależy od sumy jaka chcesz przeznaczyć na TV, przy tej wielkości pokoju i tych źródłach sygnału o których pisałeś celował bym raczej w plazmę 50".
Mam pokój 4.5m x 4.5m i plazmę 42", po trzech dniach moja żona stwierdziła że mogliśmy wziąć większy.

Smartek

New member
DKAZ napisał:
Dzieki za odpowiedz własnie najwiekszym dylematem jest "rozmiar" jak ogladałem 42 to wydawało mi sie ze są ogromne i cięzko jest sobie wyocrazić że ta wielkość jest ok
ale co sądzisz o lcd ale full hd w tej samej kwocie mozna zakupić fuull hd moze warto pomysleć o lcd ( psx3 moze kiedys)

42" nie jest za duże.
Mam w salonie 4,8m x 3,8m 42" plazmę, którą oglądam czasem nawet z 1,5m.
Jest OK.

W drugim pokoju mam 120", które oglądam z niecałych 4m.
I jest bardzo dobrze...

:)

gadulinho

New member
Bez reklam
Prawda jest taka, że do oglądania normalnej telwizji (seriale, wydarzenia, informacje, filmy, klany, m jak milosc i inne tego typu pierdoły) wystarczy mały TV, nawet będzie lepszy, nie męczy oczu itp. Mam 42 cale i wydaje mi się że jak oglądam długo (ponad 5-7 godzin dziennie) to oczy mnie bolą i oglądanie nie jest przyjemnością, czuje się ból oczu, głowy, specyficzne zmęczenie itp. Jak ktoś chce mieć KD to niech sobie kupi projektor, wtedy ma kino, a duży TV i tak z czasem wyda się mneijszy i nie będzie robił wrażenia przy oglądaniu filmów, nawet siadając 1,5 metra od 42 cali. Ja zakupiłem sobie projektor i to jest coś. Może Spiderman nie wygląda tak fajnie na 96 calach z Benq jak na 42 calowym LCD Full HD, ale wrażenia są OGROMNE i nie chodzi tylko o wielkość ekranu. Gdybym teraz kupował, wziąłbym chyba 37 cali jakiś bardzo dobry model (nawet drogi, z pewnością 100 Hz) i projektor.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
za mało danych - ale te co podałeś brałbym wielkość 42" ale z dużą płynnością
Skoro się przymierzałeś do 37 P80 - to wybrałbym 42 P80 - tym bardziej że nie odbiega w klasie cenowej. Ma najwiekszą płynnośś w klasie cenowej bo jako jedyny jest 100 Hz.
Świetnie skaluje obraz bo mniejsza rozdzielczość natywna.
poczytaj:
http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=14360&page=30
p1050734xc8.jpg

jakość w SD godna pozazdroszczenia
w HD równie extra:
p1050788ak4.jpg

Do porównania użyłbym:
Panasonica 42 PV 80
Toshiba 37R 3500

DKAZ

New member
Dzieki za wszystkie uwagi, ale po wizycie w sklepie i obejrzeniu wszystkiego w realu doszedłem do wnisoku ze 37 będzie ok
Prawdopodobnie jutro będzie już u mnie i za kilka dni podzielę sie uwagami
pzd

Foxxx24

New member
DKAZ napisał:
Dzieki za wszystkie uwagi, ale po wizycie w sklepie i obejrzeniu wszystkiego w realu doszedłem do wnisoku ze 37 będzie ok
Prawdopodobnie jutro będzie już u mnie i za kilka dni podzielę sie uwagami
pzd

Ja osobiście polecałbym Ci do Twoich warunków plazmę Panasonica 42PY80 FULL HD bo wygląda i odbiera pięknie,a możesz byc spokojny,że za duży NIE BĘDZIE:)
Ten model można kupic za około 3400zł i w tej cenie i jakości żaden LCD go nie przebije,a plazma jest bardziej uniwersalna jeśli chodzi o kiepską jakośc sygnału.

Pozdrawiam

pooh1968

Klub HDTV.com.pl
VIP
Popieram przedmówców - bierz największy ekran na jaki Cię stać. Szok jest tylko na początku, na drugi dzień ekran się kurczy, a na trzeci zaczynasz żałować, że może większy byłby lepszy. TV polecany przez Foxxx24 ma mój kolega - jest zachwycony, zarówno odbiorem SD jak i DVD. PZDR

Do góry