Jaki routero-modem ?

bluray

Banned
Mieszkam obecnie na wsi. Dostawa kablem odpada.
Poszukuję rozwiązania:
- kartę sim od PLAY MOBILE i bardzo dobry kontrakt z nimi p.t. "dla posiadaczy modemu, bo mam ACER netbook z wew. modemem HSDPA. Działa znakomicie.
Chcę, po prostu wsadzić do poszukiwanego modemo-routera kartę SIM-PLAY,
- nie chcę kupować modemu (np. USB)
- routero-modem ma bez włączania kompa ( oszczędność energii !) rozsiać WWW przez Wi-Fi oraz kablowo.
Odbiorcy:
[1] PS3 po Wi-Fi lub kablem (II-gie p.),
[2] PC kablem (II-gie p.)
[3] NetBook mobilnie na terenie nieruchomości po Wi-Fi,
[4] TV Sam C8000 kablem (II-gie p.),
Mam jeszcze drukarkę z Wi-Fi ale sądzę, że taki oczekiwany "diabeł", zestawi wewnętrzną sieć.
Dodatkowo chciałbym, żeby była antena odbiorcza oraz antena nadawcza bo dom ma trzy kondygnacje (mury - stropy).
Idzie zima więc chcę mieć obsługę na parterze wewnątrz w kominkowym pokoju.
Obecnie mam znakomity sygnał z BTS PLAYa ale na tarasie = parter.
Przy kominku już jest różnie. Więc odbiór sygnału (lokalizacja odgiornika routero-modemowego) będzie na II-gim piętrze ale rozsiew na terenie całego domu.
HELP ME PLEASE !!!
Czy taki urządzenie nie nazywa się lokalny Hot-Spot ?
Nadmieniam, że nie jestem leniuchem i szukam w necie rozwiązania od kilku dni.
Zajduję tylko skrzyneczki pod kablowy net typu Neostrada itp.
Problem mnie przerasta, ze starości.
WETERAN HD.
meldunek na forum luty 2007.

Ostatnia edycja:

redlum

New member
Bez reklam
sa modemy-routery 3G - do tego dajesz zewnętrzną antenę - w miarę krótką umieszczoną najlepiej tak aby widziała przekaźnik play (lub w takim miejscu gdzie masz najlepszy zasięg)

czyli - kupujesz coś takiego:
TP-LINK TL-MR3420 ROUTER GSM 3G UMTS / WYS. DZIŚ (1835599589) - Aukcje internetowe Allegro
do tego modem USB kompatybilny z tym routerem - taki aby miał wyjście na zewnętrzną antenę i stawiasz ja w miejscu gdzie ma najlepszy zasięg

nie wiem jaki będziesz miał zasięg tego wifi - jak postawisz ten router na II piętrze - wiec tak myślę jakbyś zrobił instalacje na I piętrze - to byś miał w miarę dobry zasięg w całym domu

redlum

New member
Bez reklam
Jak chcesz wszystko w jednym to musisz poszukac odpowiedni sprzet. Na pewno takie rzeczy istnieja bo widzialem u osob co mialy internet z polsatu cyfrowego.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

bluray

Banned
Znalazłem:
Huawei B960/E960 ROUTER WiFi modem 3G HSDPA HSUPA
Wkładamy SIN i bez podłączenia kompa mamy 4 x WLAN i Wi-Fi.
Martwi tylko cena i brak anteny zewnętrznej.
Dziwi, że jest tylko jeden taki produkt z 2009 r. na rynku.

redlum

New member
Bez reklam
ja bym jednak kupił oddzielnie router, a oddzielnie modem na USB

trochę przeglądałem i wystarczy router z USB w który można wgrać alternatywny soft (np tomato czy open-wrt) i do tego modem USB

dzięki takiemu rozwiązaniu masz większe możliwości konfiguracji - czyli dobra odpowiedniego routera z dużym zasięgiem wifi - oraz modem z możliwością podłączenia zewnętrznej anteny

Do góry