Jaki LED 55 Calowy

michal4

New member
1. Odległość od ekranu: 4m
2. Jak słońce świeci w pokoju: Patrzac na tv to z lewej strony
3. Jak duży jest pokój: bardzo duzy
4. Preferowana technologia: LED 3D
5. Jaki masz obecnie telewizor: Sharp 32' HD Ready
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: filmy, sport, HDMI z laptopa
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: głównie wieczorem(ale tu mam jasno do ok 22:))
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: raczej z
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa: bez różnicy
11. Preferowana wielkość telewizora: 55 cali
12. Preferowana marka: LG(ze wzgledu na 3d)
13. Czego nie lubisz w telewizorach:
14. Jakie urządzenia będą podłączone: laptop, w niedalekiej przyszlosci dysk sieciowy, PS3
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 50% inne, 50% telewizja
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: rowniez z boku, ale niewielki kat
17. Czy ważne jest wifi: da rade przez kabel, ale fajnie by bylo, jakby bylo
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: ?
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: niewymagane
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: koniecznie, niestety nie mieszkam w Polsce i nie wiem czy to zadziala w Niemczech
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: tak
22. Ma mieć 3D: tak
23. Ma mieć slot na karty SD: moze byc
24. Ma mieć tuner DVB-S: moze byc
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: Wszystko przez siec domowa z wifi
26. Jaki masz sygnał: cyfrowy
27. Ile programów HD: z 20
28. Ma stać czy wisieć: Stać
29. Rozdzielczość: FullHD
30. Dvb-t:
31. Na czym najbardziej Ci zależy: Super, jakby mial polskie tresci(ipla itp.) dzialajace zagranica. Zalezy mi, zeby odbieral tresci z dysku sieciowego, wyswietlal zdjecia, filmy avi, mkv, Skype bylby mile widziany. Nie naciskam na LG, ale bardzo mi sie tamtejsze 3D podoba(sam nosze okulary i sa to pierwsze, ktore mi nie przeszkadzaja)
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 3-4h
33. Sugerowana cena: do 7000 zl (zakup pod koniec roku, wiec pewnie te co obecnie ok. 9000 kosztuja wchodzilyby w gre)

michal4

New member
OK. Juz jestem zdecydowany na LG LM660S. Teraz jeszcze sie zastanawiam czy brac 47, czy 55 cali. Roznica w cenie jest ok 650€, wiec nie malo. Czy jest szansa na jakas wieksza obnizke ceny do konca roku?
Przy odleglosci od TV 4-4,5m 47' jest wystarczajce?

TomWPR

New member
Mam podobne wymagania i warunki, więc przyłączam się do tematu. 47 cali bedzie za mało do tego pomieszczenia. 50-55 cali bedzie w sam raz.

Przymierzam się do Panasonica 55DT50 ale tym LG 55LM660S zbiłeś mnie z tropu. Jest sporo tańszy, ale czy tez dużo gorszy?

Pokój mam nasłoneczniony, więc szukam telewizora z matową matrycą. Które z wyżej wspomnianych telewizorów mają matową matrycę? LM660S ma chyba błyszczącą jeśli dobrze widzę na zdjęciach.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Odległość spokojnie pasuje do 60".
Te co wybrałeś nie są matowe.
Matowe musisz sięgać po Sharpa 60LE 830 , 60le740 , Philipsa 55PFL 5507.
A LG poczytaj opinie tych co mieli ( mieli bo zamieniali na inne)
Napisz do peterka 1000- on już miał to Ci powie.

TomWPR

New member
Niestety nie lubię Sharpów za ich sztucznie wyciągniętą płynność i brak dobrego smart tv. Nie wiem czy ktoś widzi w Sharpach to samo co ja, ale ja oglądając np jakiś program w TV mam wrażenie, że został nagrany kamerą amatorską, bo wygląda tak jakby był przyspieszony... Nie wiem jak to nazwać, ale chyba nie każdy to widzi.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Chyba nie każdy. Ja nie widzę i na dobre nie mam pojęcia co napisałeś .
Smart mi nie potrzebny bo korzystam z komputera, a jakość obrazu jest bardzo dobra.

Ale po to jest wybór żeby każdy sięgał po najlepsze rozwiązanie dla siebie.
Jeśli światło z okien Ci nie przeszkadza to brałbym pod uwagę:
Samsung 55ES7000
Panasonic 55DT50
Panasonic 55VT50
Philips 55PFL 8007

TomWPR

New member
Przyznam, że nie wiem jak wyjaśnić to co widzę w Sharpach, ale ostatnio razem ze mną zauważyły to 2-3 osoby w grupie liczącej 8 osób.

Wracając do tematu. Który z wyżej wymienionych LCD ma najmniejszy clouding? Strasznie drażni mnie ta wada i między innymi dlatego wycofałem się z kupna Samsunga UE55D7000/8000. Z testu Panasonica DT50 wychodzi, że to jest chyba to czego szukam, nie wiem jak Samsung 55ES7000, a na Philipsa 55PFL8007 trzeba pewnie jeszcze poczekać, a jak będzie to będzie pewnie drogi. Próbuję wybrać coś innego niż plazma mimo tego, że miałem jak na razie same plazmy (ostatnia to Panasonic TH-46PY8P), bo uważam, że są lepsze pod względami jakości obrazu, którą zawsze kieruję się przy wyborze TV. Czemu zmieniam technologię? Gram dużo w gry, wyświetlam co raz częściej stałe obrazy (HUD z gier czy menu z różnych urządzeń) i obawiam się powidoków. Nie udało mi się jeszcze co prawda utrwalić na obecnym Panasonicu powidoków, wszysto jak na razie znika, a TV ma już sporo godzin pracy za sobą. Druga, a może jednak pierwsza sprawa to ciepło, latem robi się sauna w pokoju, gdy odpalę większość urządzeń. Jestem w stanie to przeboleć, ale jeśli uda mi się znaleźć LCD/LED z niewidocznym przy zwykłym użytkowaniu cloudingiem, to się pewnie skuszę. W przeciwnym razie zostanę przy plaźmie i wybiorę VT30 lub VT50. WT50 jest niestety poza moim zasięgiem, ale przyznam, że i VT50 tani nie jest.

Natknąłem się dzisiaj na otwarty test Philipsa 40PFL5507K/12 i jestem zaskoczony. Z testu wynika, że ten TV mógłby konkurować z wyżej wymienionymi modelami. Czy Philips 55PFL5507K/12 miałby podobną ocenę i niewidoczny clouding?

TomWPR

New member
Czekamy w takim razie na test Philipsa 55PFL5507, jeśli ten TV jest pozbawiony cloudingu lub cecha ta jest zminimalizowana do najniższego poziomu, to cała seria faktycznie powinna być hitem. Czy jest sens porównywać DT50 do PFL5507? To zupełnie inna półka cenowa, ale z testów wywnioskowałem, że PFL5507 niczym nie odbiega dużo droższym modelom, a brak cloudingu stawia go w mojej ocenie nawet w lepszej pozycji.

W ogóle, to ciężko mi zrozumieć sukces takich modeli jak D lub ES 7000/8000.. jak można godzić się z tym, że płaci się za TV cholernie duże pieniądze, a TV nie radzi sobie w ciemnych scenach? Czy wszyscy posiadacze "zachmurzonych" telewizorów oglądają tylko jasne sceny, a przy ciemnych odwracają wzrok od ekranu? Trudno mi to pojąć.

micmus

Member
Bez reklam
Ze względu na super podświetlanie w tym Philipsie dużo by wyjaśniło przykładowo zestawienie go w teście z inną konstrukcją najlepiej plazmy. Zupełnie inne konstrukcje, ale często są dylematy plazma czy LCD i to by mocno ułatwiło przyszłym użytkownikom TV, którzy w LCD najbardziej się boją czerni.

Kiedyś już o tym pisałem i kiki mówił, że to dobry pomysł i będzie takie zestawienie. Czy pomysł nie upadł?

Rzeczywiście przydałoby się potwierdzenie czerni i podświetlania w tym modelu Philipsa w skali ogólnej nie tylko w klasie cenowej, która czasem trochę wprowadza w błąd. Także pytanie czy ten Philips w 46 calach w cenie do 3500 zł, do 4500 zł do 5500 zł jest bezkonkurencyjny czy nawet wyżej?

Jest dużo osób, które bez problemu stać aby wydać przykładowo na TV w 46 calach 5000 - 5500 zł i są często w kropce gdyż nie wiedzą czy ten Philips za 3500 zł rozkłada w czerni i braku chmurek TV w wyższej klasie cenowej (co jest chyba największa wadą tej technologii) czy jedynie te ze swojego zakresu cenowego. Jak widać kolega poniżej TomWPR też ma taki dylemat.

Uważam, ze to bardzo ważna kwestia aby to jednoznacznie wyjaśnić.

Ostatnia edycja:

anavrin

New member
Witam wszystkich,

Po pierwsze - dzieki za wszystkie informacje, forum naprawde robi wrazenie.

Po drugie - naprawde myslicie, ze 55 cali wystarczy zeby cieszyc sie HD z odleglosci 4m?
Przegladnalem pol internetu w tym temacie i rekomendowana odlegloscia dla takiego rozmiaru to okolo 2,5m (przyklad - 'centrum dobrego obrazu' w google).

U siebie rowniez mam taka odleglosc od sciany (4-4,5m) i wybor rozmiaru telewizora spedza mi sen z powiek...

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Po drugie - naprawde myslicie, ze 55 cali wystarczy zeby cieszyc sie HD z odleglosci 4m?

Co tzn. cieszyc sie? Kiedys jak 55" byl szczytem marzen kazdy cieszyl sie z takiej przekatnej (ja tez, ale juz po chwili wiedzialem ze bede chcial sporo wiecej) pojecie "cieszyc sie" jest wiec wgledne. Czasy sie zmienily, a tv co raz wieksze i tansze. Z 4m mozna smialo ogladac 90" i dalej obraz nie bedzie przytlaczajacy, bedzie taki jak powinien byc, do takiej odleglosci bierz przekatna jak najwieksza, czyli taka na jaka starczy Ci budzetu. Lepszej rady nie uzyskasz.

michal4

New member
Jeszcze jedno pytanie. Chociaz jestem zdecydowany na tego LG, to jednak, moze jest cos konkurencyjnego w cenie do 1500€, 55 cali, warunki jak w 1 poscie ?

Do góry