Jaki kino/sub/gdzie go ustawic? Pytania laika

dzien dobry,

poszukuje aktualnie zestawu glosnikow do 1go kina. Amplituner to Denon AVR-X1600H. Szukam czegoś kompaktowego ze względu na gabaryty salonu. Upatrzyłem sobie kilka zestawów:

Tannoy TFX 5.1, Elac Starlet 5.1 Harman Kardon HKTS 9.

Wszystkie są małych rozmiarów. Co do suba: mam pokój jak ten poniżej
https://zapodaj.net/33d620bbac022.jpg.html
Na niebiesko zaznaczylem punkty w których miałbym ustawić suba. W którym było by lepiej. Drugie pytanie: jakie kable mają iśc do suba od amplitunera: pytam, bo chcę to wpuścić w listwy przypodłogowe, bo jestem na etapie budowy domu.

Na końcu jeszcze jedna zagwozdka: może kupić same głośniki, niekoniecznie te i dokupić inny sub?

Szukałem subów poniżej 30cm wysokości, bo taki idealnie wszedłby mi pod szafkę, a tak muszę go stawiać przy kanapie.

Pozdrawiam

sorka, ale nie chce mi się tu wkleić zdjęcie, nie wiem, co źle robię.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Suba możesz gdzie chcesz, mniej przeszkadzać będzie chyba z prawej strony. Nie musi być tym z kompletu głośników. Do suba przewód RCA-RCA. Do głośników 2x1,5mm2 miedź.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Subwoofer obok sofy moze byc. I tak jakbys chcial aby bylo super to trzeba potestowac, bo przesuniecie suba o pol metra moze sprawic ze mody pomieszczenia sie zejda ze soba i akurat siedzac na kanapie nie bedziesz slyszal basu, albo w druga strone tak sie mody naloza ze bedziesz czul dudnienie.

Sub obojetnie jakiej firmy. Najlepsze to chyba suby od svs W obudowie zamknietej masz bardzo male suby i bardzo mocne. Tylko cena, bo kosztuja swoje.

Ja u siebie mam 2 subwofery zaraz z boku kanapy. Tam jest dla nich najlepsze miejsce wg pomiarow. A predzej mialem obok szafki rtv.

A kojarzycie jakieś suby "poziome" tzn takie, że nie idą w górę z gabarytem, tylko w poprzek. Nie wiem, jak to ująć: chyba że położe suba poziomo, ale nie wiem, czy tak powinno się robić

Jeszcze upatrzyłem sobie TAGA inMOVE 5.0: co sądzicie o tych głośnikach. U mnie będzie głównie kino + tv, muzyka to max 15-20% i to też nie jakoś głosno.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Cały set 5,1 Wharfedale Diamond 10 HCP.

515634_0_i1064.jpg

Do góry