Jaki budzetowy dac wybrac ...

exciter555

New member
Witam. Panie i Panowie mam problem. Otoz chcialbym poprawic brzmienie w stereo mojego blu-ray Pioneer bdp 170. Otoz uzywam go do tego w czym jest dobry czyli do filmow ale i czasem do mp3 i flac. I tu sie zaczynaja lekkie schody. Moj 20 letni odtwarzacz cd Pioneer pds802 gra o wiele lepiej niz ten Pioneer po analogu, no ale wiadomo jeden to odtwarzacz cd a drugi to odtwarzacz do filmow;) W sumie najbardziej co mnie drazni porownujac te dwa urzadzenia do siebie to muzyka z blu-ray'a jest malo dynamiczna a co najwazniejsze bardzo slaba przestrzen, stereofonia.

Teraz pytanie, czy da rade zakupic jakiegos dac'a do 600 - 700 pln ktory by poprawil mi to brzmienie tych mp3, czy flac w stereo podlaczajac go pod owego blu-ray'a? Wiem , ze kwota mala dlatego sie pytam czy wogole ma to sens.

Znalazlem takie daci:
1. Taga Harmony Da-300 v2
2. Pro-ject dac box Tv
3. Nostromo ...

Czy ktos uzywal mozego ktoregos z tych dac'ow i moze cos sie wypowiedziec na ten temat, a moze jakies inne rozwiazanie?

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
W przypadku mp3 nawet 320kb/s sprawa mocno dyskusyjna ,w przypadku innych typów plików szczególnie bezstratnych już prędzej

Czy jest sens w przypadku BDP Pioneer'a, to zależy jak dobry jest ten blu-ray ,ale nawet po swoim starym PDS 802 widzisz jak to wygląda .Z drugiej strony nie ma się co dziwić zobacz jak wygląda mechanizm w CD, a jak BR

W kwestii DAC'a jeżeli możesz dołóż 200zł i kup Cambridge Audio Dacmagic 100 jest lepszy od tych które wymieniłeś .Jeżeli nie możesz dołożyć lub nie chcesz płacić więcej kup ostatni z wymienionych ,czyli Nostromo

exciter555

New member
W ostatecznosci moglbym dolozyc do CA Dacmagic 100, ale znowu czytalem , ze ponoc on jest lepszy do klasyki, a do rocka to gorzej, a tego drugiego gatunku glownie slucham. Niestety nie mam jak ich odsluchac. Co do blu raya to zalezy mi tylko na czytaniu mp3/flac z hdd , do cd bym uzywal Pds802 . Jak by sie okazalo ze taki CA dacmagic 100 ma lepszy dzwiek niz moj cd (w co wątpie) to bym mogl tez go podpiac pod dac'a.

Swoja droga jestem ciekaw jak by sie miala taka kombinacja: np Pioneer Bdp 170 + Ca DacMagic100 vs Pioneer N 30.

Pomijajac inna charakterystyke brzmienia, wszelkie pozostale funkcje i skupienie sie tylko na plikach po usb to podejrzewam ze takie combo z dac magic by chyba lepiej zagralo patrzac na koszty ( w koncu w N30 placimy dodatkowo za funkcje sieciowe itd)

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Jeżeli się nie mylę CD Pioneer'a ma wyjście optyczne więc DAC zewnętrzny oczywiście mógłbyś podłączyć .Idealnie by było gdyby połączenie cyfrowe pomiędzy CD a DAC było elektryczne ,a nie optyczne ,ale nie ma co grymasić

Czy takie połączenie by miało sens ? .Myślę że tak i to z dwóch powodów
Ten kompakt wykorzystuje świetny mechanizm ,po drugie konwersji dokonują dwie kości PD2028B o możliwościach znacznie mniejszych niż obecnie używane w przetwornikach C/A

exciter555

New member
Tak jak napisales, Pds 802 posiada tylko wyjscie optyczne, niestety koaksjalnego nie ma.

Ten Cambrigde Audio ogolnie zbiera dobre opinie, no i jego cena tez przyjazna. O ile sie nie myle kiedys kosztowal okolo 1400 pln. Jeszcze jest Musical FIdelity v 90 dac , naczytalem sie sporo dobrego o nim, jednak cena juz zaporowa, nawet te 1100 pln.

Mysle , ze chyba w kwocie i tak powiekszonej o 200 zl czyli razem 900 nic lepszego chyba nie znajde od tego Cambridge Audio.

Moze ktorys z forumowiczow go mial/ma i moglby cos napisac o wrazeniach?

Tak na marginesie, ten moj staruszek cd ogolnie zadziwia mnie swoim dzwiekiem ( wiadomo, nie jest to rewelacja) , ale obecne budzetowe Cd z ktorymi go porownywalem np. Pioneer Pd10/30 czy Yamaha cds 300 , niestety kiepsko przy nim wypadaja. Zreszta wystarczy spojrzec co maja pod "budą".

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Yamahy CD-S 300 słuchałem i rzeczywiście jakoś dźwięk nie przypadł mi do gustu .Pozytywne wrażenie zrobił na mnie Onkyo C-S5VL ,który niestety już też nie jest produkowany

Odnośnie tego DAC'a "Borixon" go kupił ostatnio może się dopisze, to coś więcej się dowiesz .Cena jest dość przyzwoita 899zł ,a możliwe, że gdzieś uda się taniej wyrwać

Druga opcja to jakaś ciekawa używka w tej cenie

Arcam Delta Black Box 500 DAC 1bit preamp jak rDAC (5909066986) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Audio Alchemy DDE v1.0__Made in U.S.A__ DAC___ (5909245384) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

ikar1975

Active member
Bez reklam
Nawiązując do twojego pierwszego posta to w tej klasie jak Twój blu pioneer ,kiepski dźwięk po analogu to standard :p .Pzdr
Ps zerknij na tego magica :)

Do góry