Jaki amplituner i jakie głośniki wybrać do 3k?

mic11

New member
Cześć

Czy możecie polecić jakiś zestaw kina domowego z przedziału 3-3,5k?
Ponieważ stwierdziłem że koniec słuchania muzyki i oglądania filmów na dziadowskim sprzęcie audio to postanowiłem złożyć jakiś fajny zestaw.
Parametry wejściowe :)
- Wykorzystanie sprzętu - 30% muzyka (trochę radia internetowego ale w większości odsłuch flaków :) z muzyką poważną), 70% filmy - głównie z oryginalną ścieżką DTSHD lub DTH z bluray'a i z media player'a
- 4k passthrough i/lub upscaling do 4k (zakładam że w przeciągu 3 najbliższych lat 4k stanie się tak powszechne że zmienię wreszcie mojego wysłużonego lcd 40" samsunga pierwszej genaracji)
- dobrej jakości wbudowany wzmacniacz słuchawkowy - bo ze względu na resztę domowników częściej niż głośników będę korzystał ze słuchawek
- pokój 22m
- głośniki przednie nie mogą być podłogowe bo jest za mało miejsca (chyba że powiecie że nie ma sensu dawać monitorów jako głównych głośników i muszę się zastanowić nad przemeblowaniem)
- koniecznie musi być głośnik centralny (męczące jest dla mnie zawsze to że po downmix'ie do stereo kanał centralny w dtshd jest zawsze o wiele cichszy niż reszta dźwięków a po jego sztucznym podbiciu nienaturalnie głośniejszy niż reszta)
- koniecznie sub - zakładam że jak nie będzie podłogówek to sub będzie konieczny żeby można było uzyskać efekt "kinowy"
- brak satelitek - nie potrzebuję
- jakie słuchawki? - kabel 5m czy bezprzewodowe? - preferuję z muszlą zamkniętą?(zakrywającą całkowicie ucho i odcinającą je od dźwięków zewnętrznych?) - czy za 300zł da się coś znaleźć w miarę przyzwoitego czy to śmiech na sali?
Co do ampli to po przemieleniu tematu wychodzi mi Yamaha RX-V673 vs Denon AVR-2113 - czy może coś innego?
Co do głośników to zależy mi po prostu na dobrej jakości dźwięku i głębokim basie tzn chcę słyszeć silny, czysty, głęboki dźwięk - słuchając Vivaldiego chcę "widzieć" ilustrację muzyczną a nie jakąś płaską kupę ( :) wiem jak to brzmi ale inaczej nie potrafię tego opisać)

Dodatkowe pytania:
-Jaki sub - bo zależy mi na tym żeby włączał się i wyłączał z amplitunerem (w ogóle to jeszcze występują takie czy wszystkie są już aktywne?)
-Co to znaczy że ampli obsługuje 2 strefy - jakiś przykład z życia wzięty poproszę?
-Polecicie jakiś dobry sklep w Warszawie lub okolicach który ma w miarę ceny i gdzie można posłuchać sprzętu i w ogóle go dotknąć, zobaczyć?
-albo jakiś porządny internetowy
-A może za trzy lata ten ampli będzie tak przestarzały że nie ma sensu ładować się teraz w 4k i wystarczy coś z niższej półki cenowej?
- Czy takie głośniki jak HK HKTS16 w ogóle mają sens? - czy to może dać dobry dźwięk bez dużych pudeł rezonansowych?
- A może kupić relatywnie drogie monitory wysokiej jakości i potem sukcesywnie dokupować resztę głośników?

p.s. Uprzejmie proszę o wyrozumiałość - jestem laikiem w temacie audio i zdaję sobie sprawę że powyższy tekst może zawierać sporą ilość herezji :)

Pozdrawiam
Mic11

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
2 strefy służą do tego że Ty słuchasz sobie CD w jednym pokoju, a Twoja kobieta na drugim zestawie kolumn radia w drugim pokoju. Powiem Ci tak, że jak dla mnie kupno ampli w tym przypadku mija się z celem i nie ma sensu. Lepiej kupić jakiś wzmacniacz stereo. Piszesz że nie potrzebujesz głośników surround i chcesz mocny pełny dźwięk a nie płaski, i tu jest pies pogrzebany, bo z ampli kina domowego nie ma rewelacji jeśli chodzi o stereo. Dźwięk jest sporo gorszy niż ze wzmacniacza w w podobnej cenie. Do tego po co Ci ampli KD jak nie będziesz miał podłączonych surroundów? Praktycznie niewykorzystany potencjał amplitunera. Suba możesz podłączyć wysokopoziomowo do zacisków we wzmacniaczu. Teraz większość jest aktywnych, ale przecież załączasz " Stand by" i jest w trybie czuwania, jak dostanie sygnał to będzie grał. HK HKTS to fajne kolumienki ale plastikowe, do muzyki lepsze są pełnowymiarowe monitory. W 4k bym się nie ładował, do czasu jak to wejdzie to już może zmienisz sprzęt, a podobno żeby dostrzec różnicę między 4k a Full HD byś musiał mieć spory TV i oglądać z bliska. To jest taki pęd, bo już można poczytać o 8k.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Kup na początek bez suba zestaw Harman AVR270 + Monitor Audio MR6 + MRC doznania juz będa dobre przy słuchaniu muzyki. Małe kolumny nadają się świetnie do kina i do muzyki ale tylko kameralnie,a nie wyczynowo jak u Ciebie Vivaldii...

mic11

New member
krzysiek1980: od początku myślałem o stereo tylko cały czas mam problem z tymi filmami z dtshd i kanałem centralnym - po downmix'ie (softowym w media playerze) do stereo bez ingerencji w poziom kanału da się tego słuchać tylko na słuchawkach bo na głośnikach jest za cicho - a jest to dosyć ważny kanał bo najczęściej w nim jest głos aktorów. Dlatego w ogóle pytam jak osiągnąć złoty środek - jakość stereo (do muzyki) + możliwość podłączenia głośnika centralnego.

blackninja: :) stąpajmy jednak twardo po ziemi - twoja propozycja to jakieś 5200zł - mocno to przekracza mój limit - a poza tym jestem przeciętnym odbiorcą a nie audiofilem i wystarczy mi dobra jakość a nie perfekcyjna :) (biorąc pod uwagę że moja ewolucja w słuchaniu to -> wzmak unitry ws202 + jakieś bardzo stare altusy -> wieża technicsa z małych klocków już nawet nie pamiętam jaka -> i obecnie głośniki duże komputerowe (podpięte pod tv) do filmów i wzmacniacz słuchawkowy kl.A (własnej roboty) do muzyki, to wszystko co teraz kupię będzie i tak wystarczająco lepszej jakości od tego czego słuchałem do tej pory)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
krzysiek1980: od początku myślałem o stereo tylko cały czas mam problem z tymi filmami z dtshd i kanałem centralnym - po downmix'ie (softowym w media playerze) do stereo bez ingerencji w poziom kanału da się tego słuchać tylko na słuchawkach bo na głośnikach jest za cicho - a jest to dosyć ważny kanał bo najczęściej w nim jest głos aktorów. Dlatego w ogóle pytam jak osiągnąć złoty środek - jakość stereo (do muzyki) + możliwość podłączenia głośnika centralnego.

Dlatego wielu z Nas ma i KD i osobno stereo:) Nie wiem na jakiej jakości Ci zależy w audio, bo możliwe że taki ampli za 2k byłby wystarczający? Masz niezbyt wysoki budżet, a dość konkretne wymagania. Z jednej strony chciałbyś się cieszyć dźwiękiem HD, do czego potrzebujesz ampli + odtwarzacz BD, a z drugiej Twoje wymagania odnośnie liczby kolumn i jakości w muzyce sugerowałoby wzmacniacz stereo. Na wzmaku stereo nie uzyskasz dźwięku HD, natomiast na ampli KD nie uzyskasz wybitnej jakości stereo:( Jeżeli chcesz iść w kino, bo jak napisałem możliwe że ta jakość na ampli Ci wystarczy?, to sugerowałbym jednak dokupienie tylnych surroundów. To zupełnie inne doznania przy oglądaniu filmów czy słuchaniu koncertów. W innym wypadku to trochę szkoda kupować ampli. Jak nie masz miejsca na standy, to zawsze można dać uchwyty do ściany. Ja miałem też taki kłopot że chciałem i dość dobre kino i stereo, dlatego rozdzieliłem te systemy. Możesz dozbierać do np. Denon 2113, Marantz 5007, HK 260/270 bo w tych ampli już jest przyzwoita jakość w muzyce.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
5200 nie przesadzaj, pisz na priva i pokombinujemy z cenami, druga sprawa to czemu nie kupić jak to nazwałeś pro jak Cię na to stać :)

Do góry