Jaki amplituner i głośniki na 16m?

strike.eagle

New member
Witam! Na forum już jakiś czas ale tylko jako obserwator. Po przeprowadzce dorastam do decyzji o zakupie sprzętu. Salonik po odliczeniu szafy suwanej zajmującej całą ścianę ma wym. 3,9 na 4,2 m. Stwierdziłem, że im więcej czytam forum tym mam więcej wątpliwości i jedyne wyjście to poprosić o radę do mojej konkretnej sytuacji. Nie chcę niepotrzebnie przepłacać za sprzęt. Nie jestem audiofilem ale marny dźwięk mnie nie zadowoli. Na sprzęcie znam się raczej słabo.

- Sprzęt będzie wykorzystywany po połowie do filmów i muzyki (sporo mp3), - Dostępne fundusze 3000 zł. (chyba, że za te pieniądze nie da się kupić niczego przyzwoitego - wtedy max 4000),
- w grę wchodzi zestaw amplituner, dvd, kolumny 5.0,
- rozważam PIONEER VSX-519 / DV-420 + QUADRAL 500 za 3000 zł (dobrze wypadł w teście na forum), wcześniej faworytem był Onkyo tX-sr607 ale to juz większy wydatek. Nie wiem jak kolumny Quadral zagrają z pioneerem.

będę wdzięczy za wszelkie porady. Może w tych granicach zaproponujecie inny sprzęt.

strike.eagle

New member
O Jamo 606 też sporo czytałem ale opinie odnośnie tych kolumn są bardziej zróznicowane niż w przypadku Quadral Quintas 500. Przy Quadralu ludzie zgodnie chwalą bardzo dobry stosunek ceny do jakości natomiast przy Jamo jakaś połowa twierdzi, że to kolumny głównie do kina. Opieram się oczywiscie na zdaniu ludzi, którzy niekonieczne na tym się znają. Oczywiście wygląd Jamo jest bardziej atrakcyjny ale to kwestia drugorzędna. Zakładam, że kolumny będą mi służyć dłużej niz ampilituner.

hary111

New member
Miałem ten sam problem na głowie mam podobny pokój 3,80 na 4,20 i dla mnie te kolumny czyli jamo 606 są za duże myślę o gabarytach słuchałem ich w sklepie grają nieźle ale wymiary dyskwalifikują je. Ja zrobiłem sobie bryłę frontów z drutu spawalniczego mam kolegę spawacza i dał mi pręty dociąłem je na wymiary i kolega pastował mi to w całość. Na spawalni wyglądały jeszcze jako tako ale jak wstawiłem to do pokoju załamałem się koszmar. Wyglądały jak 2 komody w pokoju przerost formy nad treścią. Następnie pospawane zostały quintasy 5000 i tu już można było przeboleć, myślałem jeszcze o jbl es pack ale cena była zaporowa. Wyszło na quintasy 5000 za 1200 zł i nie żałuję jak do terj pory. Trochę sie rozpisałem ale lepiej pomysleć przed zakupem niz później denerwowac się podczas seansu.

strike.eagle

New member
Planuję zakup z wyprzedzeniem, żeby nie zastanawiać się w ostatniej chwili. Rzeczywiście jamo 606 są spore i to może stanowić problem. Ciekaw jestem czy grałyby lepiej z tym pionkiem niż quadrale 500. Mam wrażenie, że na forum nie ma zbyt wielu posiadaczy Pioneera Vsx-519. Dziękuję za obie opinie i chętnie poznam zdanie innych.

Czy istnieje jakaś rozsądna alternatywa 5.0 dla QQ 500 i jamo 606 w cenie do 2 tyś. zł?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

squad05

New member
a może Monitor Audio Bronze:
np 4xBR2 + BR LCR ???
lub 2xBR2 + 2xBR1 + BR LCR ???
tylko nie wiem na 100% czy się zmieścisz w 2000 ale gadaj o cenach z Blackninja, może Ci pomoże.

ryba229

New member
strike.eagle napisał:
Czy istnieje jakaś rozsądna alternatywa 5.0 dla QQ 500 i jamo 606 w cenie do 2 tyś. zł?

Dwa najczesciej kupowane i chwalone zestawy pod wzgeldem cena/jakosc. Po co szukac na sile alternatywy czegos co jest dobre?

mat74

Well-known member
Bez reklam
ryba229 napisał:
Dwa najczesciej kupowane i chwalone zestawy pod wzgeldem cena/jakosc.

znaczenie ma tutaj rowniez fakt,ze w wiekszosci polskich sklepow poprostu nie ma alternatywy......
sytuacja troche podobna jak z "maluchem" i "polonezem" 25 lat temu....

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
QQ500 lub 5000 będa za małe do takiego pomieszczenia ale jak brzmienie Ci się podobało to możesz jeszcze obejrzeć QQ700.

strike.eagle

New member
Przy Pioneerze VSX-519 na QQ 700 mógłbym się jeszcze szarpnąć. Z tego co zauważyłem za jakieś 2tyś by się coś znalazło. Nie sadzilem, że QQ500 mogą być za słabe na 16m. Co do Clipsch F1 (ładne) to opinie też były podzielone na temat zdaje się tuby wykładniczej ale bliżej problemu nie pamiętam. Rozumiem, że dzięki niej są bardziej wydajne. Być może dobrym zestawem dla mnie jest w/w Pionek + QQ700, chociaż Onkyo tx-sr607 trochę kusi. Na moje potrzeby chyba jednak Pioneek wystarczy.
Dziękuję Wszystkim za opinie. Obawiałem się braku reakcji na mój post ale jak widać można na Was liczyć. Jesli ktoś miałby ochotę jeszcze coś dodać od siebie to czekam (przypominam pokój 16m: ampituner+DVD+kolumny 5.0 cena 3tyś -4 ze wskazaniem na 3).

Ostatnia edycja:
Do góry