Jaki amplituner do zestawu Tannoy

czajaa22

New member
Witam wszystkim włąsnie zaczynam swoją przygodę z AVHIFI i zakupiłem na początek zestaw tannoy mercury z racji okazyjnej ceny i stanu od maniaka HIFI. Zestaw zawiera dwie kolumny MX3 przód, mxc centralny, i mxr na tyle. Do tego przydałby się jakiś sub więc też możecie podrzucić jakieś propozycje.
Od amplitunera oczekuje nowszych funkcji sieciowych tj. airplay czy dlna.Budżet to do 2000 zł no i plus ten sub nie wiem ile narazie nie musi być. Pokój to jakieś 30 m kwadratowych mam nadzieje że te tannoy dadzą rade. Dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam.

Co sądzicie o:
Yamaha rx-v473
Pionneer vsx-922K7.2

Ostatnia edycja:

rumburak80

New member
Bez reklam
Mam Tannoye z serii F,F3+FC+F1 gra to na 16m i do 20 max bym je pchał,na 30 tego nie widzę.Modele z 3 to najsłabsze podłogowce posiadajace tylko jeden głosnik srednio-niskotonowy przez to demonami basu nie są a i ampek musi byc dość dynamiczny żeby je napedzić ponizej onkyo tx 609,denon 1912,yamaha 673,hk avr360 bym nie schodził do takiego metrazu.Tak jest u mnie jednak charakterystyki brzmienia MX nie znam.Tu mozna poczytać troche opini http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j...6oHYAQ&usg=AFQjCNFX62DLw6_3Rpjy-NSqaaKZPhLiEQ i jednak jest tak jak pisałem wyzej.

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Obawiam się ,że mój przedmówca ma rację ,Tannoy produkuje kolumny dla ludzi którzy bardziej przedkładają kulturę niż łomot ,wystarczy te głośniki porównać choćby z JBL lub Quadralami - brzmienie biegunowo odlegle
Mam zmodyfikowane M2 świetnie się nadają do nocnych niezbyt głośnych odsłuchów lub pod źródła analogowe brzmienie ciepłe ,miękkie o dużej muzykalności czyli akurat takie jakie mi odpowiada
Świetnie współpracują z wzmacniaczami Nad-a ,lub ampli Harmana 3390/3490 jeżeli chcesz jakiś amplituner AV pod te głośniki to może coś z Marantza

rumburak80

New member
Bez reklam
Dokładnie w stereo seria mercury to kolumny wyśmienite ja za tą cenę.Sam chciałem kiedyś zmodyfikować przez wymianę przewodów i elementów zwrotnic:)Grały u mnie z denonem pma 560 i marantzem pm 62.Potrzebowałem czegoś uniwersalnego do muzy i kd więc jest harman avr.Sorki za offtop

czajaa22

New member
No to mam problem. Bo kolumny zakupione, czy jest sens je sprzedawać? Ten metraż może jest przesadzony bo to salon z aneksem kuchennym. Samo pomieszczenie ma około 40 m kwadratowych odliczając aneks kuchenny może będzie poniżej 30. Tak czy inaczej co w tm wypadku zrobić cena za nie byłą atrakcyjna dlatego je wziąłem. Czy ten pionek który podałem jest za mało dynamiczny?Bas zawsze można podbić dokupując suba aktywnego zgadza się?Jesli amp Marantza to jaki z tymi funkcjami które mnie interesują?

Ostatnia edycja:

rumburak80

New member
Bez reklam
Tak jak pisałem poniżej wymienionych do 30 m niema co schodzić bo nie nagłośnią odpowiednio tego metrażu.Pionka nie słyszałem więc się nie wypowiem,chociaż chyba jest to model z podobnej półki co wyżej wymienione.Kolumny można zawsze opylić,zwłaszcza że kupiłeś tanio więc możliwe że nic nie stracisz przy sprzedaży.Warto by było je wypróbować może dadzą radę z mocnym subem.Jeżeli marantz to pewnie 5006.

Ostatnia edycja:

czajaa22

New member
No dobra to zobaczymy jak zagrają. Narazie poszukamy tych amplitunerów później będziemy myśleć co dalej. Jakbyś jeszcze mógł mi może podpowiedzieć jaki sub by dal rade w tym systemie. Kolumny jak pisałeś można sprzedać zwłaszcza że jest to seria której już nie ma w sprzedaży. Przed kupnem miałem okazje ich posłuchać dźwięk bardzo czysty wyrazisty i przepiękny jak na takie małe kolumny z mocą tez nie było źle :)

rumburak80

New member
Bez reklam
Do 30m to jbl es 150 JBL ES150P ES 150 ES150 P WIŚNIA SKLEP KOSZALIN !! (2710243782) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. lub jamo sub 300 JAMO SUB300 SUB 300 OKAZJA Gw 2 LATA RATY 0% (2708225106) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Tak wogóle to napisz czy masz zamiar rozstawić kolumny po całości pomieszczenia czy raczej będzie tam jakiś mniejszy kącik rtv bo straszymy cię tu niewydolnością kolumn a tak na prawdę może wcale źle nie będzie i sub mniejszy i tańszy styknie.

Ostatnia edycja:

czajaa22

New member
hmm tak jak pisałem pokój ma 42 m kwadratowe w tym będzie aneks kuchenny nie wiem ile jeszcze będzie zajmował dokładnie wszystko jest w planach, przestrzeń do nagłośnienia zapewne będzie poniżej 30m, w planach są tez kable w podłodze i gniazda głośnikowe żeby było wszystko ładnie. Co do rozmieszczenia to nie wiem jeszcze ściana ma jakieś 4 metry gdzie będzie telewizor no i te przednie kolumny tylne pewnie zamontuje gdzieś na bocznych tak żeby było przed aneksem wiec całego pokoju nie będę wypełniał dźwiękiem. Myślałem nad zakupem zamiast suba jakiś większych kolumn na front a te dałbym na tył nie wiem czy to dobry pomysł. Dzisiaj czytałem o pioneer vsx 922 ale kasa tez sporo podobnie jak i yamaha rxv673. Czy oby na pewno nie wystarczyłby ten niższy model rxv 473. Co do suba znalazłby się jakiś w kolorze jasnej olchy czy coś w tym stylu. Z gore dzięki za wyrozumiałość

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Poniżej pewnych modeli ampli nie masz co schodzić. Te co koledzy podali to takie min., bo praktycznie i kolumny i ampli powinny być mocniejsze na ten metraż.Jak kupisz lepsze kolumny to słabszy ampli może mieć problemy z poprawnym ich napędzeniem, lub jak już to czasami bywało na forum po prostu kręcąc głośno ampli spalisz głośniki wysokotonowe bo wystąpią przesterowania. Poza tym mocniejszy i wyższy model to bardziej dynamiczny i lepszy dźwięk, pozostaje jeszcze zapas mocy. Na kolumnach i ampli/wzmacniaczach nie ma co oszczędzać. Komponenty te powinny być co najmniej w swojej klasie cenowej na równi z kolumnami. To tak jak byś kupił budę od BMW 5 i wstawił tam silnik 1.2 :) Niestety, jak decydujemy się złożyć zestaw KD czy stereo trzeba liczyć się z kosztami. Po taniemu to tylko czasem się kasę wyrzuci w błoto. W Twoim przypadku podwyższone koszty masz przez spory metraż.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

rumburak80

New member
Bez reklam
@UP.Lepiej bym tego nie ujął.Jeżeli ampki wydają ci się za drogie możesz kupić modele ze starszej serii są teraz o parę stówek tańsze zwłaszcza harman Harman Kardon AVR260 AVR 260 Dealer Salon Od Ręki (2699740092) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Yamaha RX-V671 - RTVmax Łódź (2688458063) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. http://allegro.pl/onkyo-tx-sr608-thx-3d-7-2-gw-eic-srebrny-najtaniej-i2704358484.html Najmocniejsze i najbardziej dynamiczne będzie onkyo,potem yamacha i harman który jest najcieplej grającym ampkiem z tej trójki, możesz poszukać jeszcze denona 1911 też powinien być tańszy.Co do kolumn sprawdź najpierw jak się spisuja a potem będziesz radził czy wymienić fronty.

Ostatnia edycja:

czajaa22

New member
No dobra z racji ze nie jestem aż tak w temacie jak wy zgodzę się z wami. Będę szukał cen okazyjnych z tych które podałeś. Co do używek to owszem z chęcią ale starsze nie maja już tych funkcji na których mi zależy mianowicie podłączenia LAN i funkcji dlna. Ta yamaha co podałeś jest ok ma to na czym mi zależy i cenowo nawet spoko bardzo podobna do 673. w sumie to założyłem sobie na amplituner tak do 1800 więc looz najwyżej dozbieram i kupie za parę miesięcy. A co z tymi pioneerami nie wchodzą w grę te wyższe modele oczywiście 922 i wyżej. Ten onkyo tez spoko szkoda ze nie ma LAN, ech idzie zgłupieć od tego wszystkiego:)

Dobra zdecydowałem po wielu wypowiedziach i nie tylko z tego forum że te tannoy będą za małe do tego metrażu a nie będę kupował dobrego suba bo łącznie wyjdzie mi taka cena jak za większy używany zestaw. Trafiłem na allegro na zestaw Dali concept 6 używany za 2000 zł nada się do jamaszki 671 lub 673?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

czajaa22

New member
No tak racja tylko że ten model dali lub też QQ500 wypada chyba o wiele lepiej niż te tannoy, czy się mylę? Za te tannoy komplet bez suba dałem w sumie jeszcze nie dałem 1700 zł nie mogę porównać cen bo po prostu tych modeli już nie ma, więc sami doradźcie co lepsze by było. Dali są większe sadzę ze lepiej wypełnia pomieszczenie i na pewno będą mniejszym obciążeniem dla suba.

czajaa22

New member
Dobra tannoy już są i stan ich jest idealny jak na ten wiek teraz czas na zdecydowanie się na ampli. Szukam czegoś lepszego ale powystawowego lub tzn b-stock. Sa dwa denony 1912 i 2312 w bardzo dobrych cenach czy będą one lepsze od yamahy np671. Kolega blackninja też wspomniał o nowym harmanie 270 ale cena jest nieziemska. Wspomnę że tannoye nie muszą zostać u mnie bo pewnie będą za słabe i będę musiał z czasem wymienić fronty na coś z MAudio zapewne. Nie wiem czego szukać? Do ampli będą podłączone tv ,xbox ,B-ray ,enka, LAN no i z czasem przyda się druga strefa a miedzy czasie bi-amp na fronty wiec musi być obsługa tej funkcji.

Ostatnia edycja:
Do góry