Jaki amplituner do PS3 + głośniki komputerowe Creative T5400?

Masta_J

Active member
Bez reklam
Witam!
Przychodzę do was z zapytaniem jaki amplituner kupić do PS3.
Wiem, że już takie pytania padały ale mam specyficzne warunki więc proszę czytać dalej :)

Z racji tego, że wykosztowałem się ostatnio na KURO + PS3, nie mam kasy na głośniki na razie i muszę zostać przy tym co mam czyli zestaw do komputerka Creative T5400, który do tej pory jakoś grał z moim DVD no i jeszcze trochę będzie musiał pograć zanim będzie mnie stać na jakieś lepsze głośniki.
A dosyć już mam 'słuchania' gier na głośnikach z TV.
Mam pokój około 4x5 metrów.

Aktualnie mam DVD z dekoderem DD wobec czego korzystam z wyjść 5.1 CH, te 6 chinchy przechodzi mi płynnie :) w 3 mini-jacki i następnie wchodzi do subwoofera z zestawu T5400, który to subwoofer zawiera w sobie również wzmacniacz i do niego podłączane są wszystkie pozostałe głośniki.

Wyjścia 5.1 CH w DVD wyglądają tak:

Tył mojego suba jest identyczny jak ten:

Oba urządzenia łączą takie kable x3:

I tu właśnie pada zasadnicze pytanie czy takie głośniki zagrają chociaż tak samo jak teraz grają same - z jakimś amplitunerem?
Czy jak to podłącze do ampli to coś się tam popali (będzie wzmacniacz w ampli a później drugi wzmacniacz w głośnikach) bo się jakieś ohmy nie zgadzają czy coś? ;-)
Czy będzie słychać wszystkie głośniki i subwoofer?

Jak się domyślacie amplituner też nie może być za drogi :) więc rozglądam się za takimi:

Yamaha RX-V461
Denon 1508
Onkyo 505
jest też jakiś Pioneer do tego zestawienia ale nikt tu o nim za bardzo nie pisze więc go odpuściłem na samym początku (słusznie?)

Nie ukrywam, że pasowałoby mi do całości, żeby ampli był czarny.
Ten warunek spełniają chyba tylko Yamaha i Onkyo bo Denon występuje tylko w kolorze srebrnym?
Przyznam szczerze, że kusi mnie też USB w Yamasze i odtwarzanie mp3'jek np. z pendrive'a.

Czy w ogóle przydadzą mi się HDMI z tych amplitunerów? Czytałem coś, że mimo połączenia HDMI i tak dźwięk trzeba przesyłać optykiem?!
Dodam, że w przyszłości mam nadzieje pojawi się u mnie jakiś dekoder np. 'n'ki i jak to wtedy podłączyć?

Czy może oprzeć wszystko na optyku i kupić coś pokroju Yamahy RX-V361?

Jakoś nie jestem przekonany do TrueHD i innych MasterAudio. Wiem, że do tego trzeba mieć lepszy (droższy!) amplituner. Czy taki dźwięk słychać też na zestawie 5.1? Czy aby zauważyć różnicę trzeba mieć więcej głośników? Czy z tym dźwiękiem jest może jak z FULL HD na ekranie 50" z odległości 5 metrów?

Tym którzy doczytali aż dotąd bardzo dziękuję i ich serdecznie pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:

Masta_J

Active member
Bez reklam
A może olać to wszystko i kupić po prostu Logitecha Z-5500?

Chyba wszystko co trzeba do niego podłącze bo ma wejście 5.1 CH (do DVD), optyczne (do PS3) i coaxialne (tuner np. n'ki).

Dzięki i pozdrawiam,

lepp

New member
Bez reklam
Jeśli taki badziew jak Logitech Cię zadowoli to prosze bardzo.
Podłączanie tych Creativów przez ampli mija się z celem. Musiałbyś mieć wyjścia pre out z ampli na 5.1 do których możnaby podpiąć creativa. Rozwiązanie total bez sensu bo ampli nie będzie spełniał swojej roli, jedyne co uzyskasz to możliwość podpięcia większej ilości urządzeń. Jeśli nie masz zamiaru w najbliższym czasie kupić prawdziwych głośników to daj sobie z tym spokuj i kup tego logitecha.

Masta_J

Active member
Bez reklam
Dzięki za odpowiedź.

Cóż, właśnie wydaje mi się, że ten 'badziew' może mnie zadowolić tym bardziej, że słyszłem opinie 'badziew' o moim KURO a mnie on jak najbardziej zadowala.

Do tej pory prawie zadowalał mnie ten Creative T5400 (prawie bo słuchałem go prawie zawsze na maxa) a Logitech podobno gra 100 razy lepiej więc może akurat :)

Co więcej Logitecha można zamówić przez neta i jak nie będzie OK to można go zwrócić do 10 dni :)

No ale nic nie jest jeszcze przesądzone dlatego pytam fachowców.

wyjścia pre out z ampli na 5.1 - nie znam się na tym kompletnie, czy któryś z proponowanych przeze mnie amplitunerów ma takie wyjścia?
Nie dałoby się tego podłączyć w taki sam sposób jak obecnie miałem to podłączone do DVD? Widziałem, że te amplitunery mają takie wyjścia z tyłu jak to DVD, czy one służą do czegoś innego?

Dla mnie takie rozwiązanie spełni swoją rolę bo obecnie nie mam możliwości podpięcia tych głośników do PS3 a przez amplituner da radę.

Nie pisałem też nigdzie, że nie kupię w najbliższym czasie lepszych głośników - po prostu nie kupię ich teraz łącznie z amplitunerem bo aktualnie wszystko co mam to około 1K PLN.

Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam,

lepp

New member
Bez reklam
Kuro to badziew, nieźle <lol>
ampllitunery mają przeważnie wejścia 5.1 przez które możesz podpiąc np DVD, o taki z wyjściami 5.1 troche trudniej. sprawdź w specyfikacjach, może któryś posiada, coś takiego.

Masta_J

Active member
Bez reklam
Wiesz dla jakiegoś mega fana LCD - plazma i do tego HD Ready... :)

Czy to Pre amp to znaczy, że one nie są wzmacniane?

Już się zagłębiam w specyfikacje :)

Dzięki i pozdrawiam,

lepp

New member
Bez reklam
Dokładnie tak, nie są wzmacniane. Jakby ten sygnał wzmacniać mogłyby powstać zniekształcenia albo nawet uszkodzenie głośników.

Masta_J

Active member
Bez reklam
Zdołałem się dowiedzieć od fachowca blackninja, że żeby to grało to muszę uciąć chinche przy głośnikach i nie wpinać ich do SUBa tylko bezpośrednio do amplitunera. W ten sposób będą grały głośniki i subwoofer.
Taka możliwość załatwia mi przeczekanie na zakup lepszych głośników.

Blackninja polecał też Onkyo.

Co Wy na to? :)

I zakładając, że będzie to Onkyo 505 to jak to wszystko (DVD, PS3, TV, ampli) najlepiej razem podłączyć?

Pozdrawiam,

Ostatnia edycja:

plwitcher

New member
lepp napisał:
Jeśli taki badziew jak Logitech Cię zadowoli to prosze bardzo.
Podłączanie tych Creativów przez ampli mija się z celem. Musiałbyś mieć wyjścia pre out z ampli na 5.1 do których możnaby podpiąć creativa. Rozwiązanie total bez sensu bo ampli nie będzie spełniał swojej roli, jedyne co uzyskasz to możliwość podpięcia większej ilości urządzeń. Jeśli nie masz zamiaru w najbliższym czasie kupić prawdziwych głośników to daj sobie z tym spokuj i kup tego logitecha.
Logitech Z - 5500 badziew ?? Chyba nie wiesz co mówisz , tak się składa że te głosniki są dużo lepsze niż niejedne normalne do ceny 3000 zl., tym bardziej że posiadają certyfikat THX. Sam je mam i powiem że porównywałem je do głosników za 2500zl(nie pamiętam firmy) u znajomego i Logithech gra owiele lepiej.

PS - do ps3 są bardzo dobre i je polecam.
pozdrawiam wszystkich

lepp

New member
Bez reklam
Zawsze znajdzie się jakis oburzony użytkownik.
Widziałem i słyszałem te głośniczki, nie powaliły mnie na kolana. Podobnie jak wszystkie inne plastikowe. Wszystkie tego typu wynalazki w moim zestawieniu pozycjonuję jako badziew. Oczywiście w swojej kategorii sa całkiem ok.
Ja za 3 tysie dużo lepsze zabawki kompletowałem. Pewnie ten mistrzu kupił jakieś plastikowe kino all in one i nic dziwnego.

Co do obcinania kabelków z creative to trochę by mi szkoda było. A do tego strach mocniej odkręcić bo możesz je łatwo rozwalić.

Masta_J

Active member
Bez reklam
Eee, co tam żal :) kawałka kabelka i chincha?

Obetnę je pięknie tuż przy chinchu i założę ładnie w zaciski w amplitunerku a z odkręcaniem to masz oczywiście rację, ale one na starym wzmacniaczu nie chodziły najciszej więc na razie mnie zadowoli jakby grały tak samo a czarny ninja mówił, że będą nawet grały lepiej :D

lepp oceniaj te Logitechy nie jakby kosztowały 3000 zł tylko na tyle co kosztują czyli niecały 1000 zł - dalej grają nie za fajnie? :)

Już zestaw z amplitunerem będze minimum dwa razy droższy od nich więc będzie i lepiej grał.

Dziękuję wszystkim i proszę o więcej :),

lepp

New member
Bez reklam
W życiu bym nie porównywał tego sprzętu do zestawu za 3 tysie gdyby nie powyższe stwierdzenia. Creativy pewnie zagrają lepiej, bo i wzmacniacz lepszy. Ninja testował takie rozwiązanie?

Ostatnia edycja:

Masta_J

Active member
Bez reklam
Rozumiem dlaczego porównywałeś, zostałeś wywołany do tablicy :D

Tu już by się ninja musiał wypowiedzieć, u niego kupię Onkyo jak coś to się chłopak musi postarać :mrgreen:

Dziękuję i pozdrawiam,

plwitcher

New member
1. Creativy nie graja lepiej nawet te z THX, zreszta wykazał to test na innym portalu zwiazanym ze sprzetem komputerowym.

2. aby mieć naprawd niezła jakość dzwięku to trzeba wydać na ampiltuner około 3000 - 5000zl i głośniki drugie tyle, więc bardziej opłacają sie te głośniki(tak mi się wydaje).
pozdrawiam wszystkich

Ostatnia edycja:

Masta_J

Active member
Bez reklam
OK, to mnie na razie zadowala :)

Dolby Digital sobie posłucham ale po HDMI czy dodatkowo po optyku?
Czy tak samo jest z TrueHD?

Powtórzę jeszcze pytanie z góry czy do True HD potrzebny jest zestaw głośników 7+1?

Czy nawet gdybym miał Onkyo 605 to czy jest różnica między TrueHD i DD5.1 na zestawie głośników 5+1?

Dziękuję i pozdrawiam,

lepp

New member
Bez reklam
Zaskoczyłeś mnie Ninja tym, że PS nie wypuszcza nowych formatów. Do bani z taki sprzętem jako odtwarzaczem BD w takim razie. Jeśli faktycznie wypuści chociaż PCMa to już jest coś.

Do góry