Jaka platforma cyfrowa pod Samsunga E6500? Dekoder czy slot?

3d0

New member
Witam,

Po zakupie Samsunga PS51E6500 (filmy Blu-Ray(3D)/PS3) pomyślałem również o podłączeniu telewizji cyfrowej z jakimś większym pakietem HD niż ten "z powietrza".

Dylemat polega na tym, że w mieszkaniu mam gotowe okablowanie pod UPC a Samsung posiada slot na n-kę lub Cyfrę+ i możliwość nagrywania bezpośrednio na dysk USB oraz wbudowane WiFi (pn.). Zależy mi głównie na kanałach przyrodniczych HD i bajkach dla dziecka. Muszę też przyznać, że zainteresował mnie Canal+3D a konkretnie mecze w 3D:)

1. UPC: pakiet podstawowy (21 kanałów HD) + Internet 30Mb/s = 115pln bez nagrywaki lub 135 z nagrywarką (taniej dokupić dysk 250GB do TV).
Brak dodatkowego okablowania ale dochodzi dekoder HD (miejsce/prąd). Opcjonalnie pakiet Canal+ (z 3D) za +29.
Minus taki, że płacę za 100 niepotrzebnych kanałów i umowa na 24m:/

2. N-ka lub Cyfra+ (raczej to 1, bo Cyfra droga). Podstawowy pakiet (28 kanałów HD) za 59 - zdecydowanie najtaniej, ale dochodzi dodatkowe okablowanie, antena na balkonie, wiercenie okien no i nagrywarka, bo mimo wszystko jest tańsza niż dysk.
Jest jeszcze opcja "na kartę", więc można zaoszczędzić na miesiącach urlopowych/wyjazdowych oraz na prądzie, bo wtedy karta bezpośrednio w TV by poszła + zew. HDD.
Cena w abonamencie: 59 + 66 (UPC) = 125 + jednorazowo 130 za antenę i nagrywarkę = ~131/m (24m). Cenowo podobnie do UPC, ale więcej dobrych kanałów HD i krótsza umowa/brak umowy.

3. Antena DVB-T + konto premium z VOD na ipla/iplex czy czymś takim - SmartTV (Samsung Apps).
Czytałem gdzieś, że nawet w 3D materiał puszczają ale przyznam, że nie znam dokładnie oferty.
Plus taki, że zostaje tylko opłata za Internet, podstawowe kanały za free z anteny a płatne tylko treści na żądanie. TV ma wbudowane WiFi, więc z netem 30/60Mbs by chyba hulało? Obstawiam tylko, że oferta przez net jest nadal biedna.

RafMat

New member
Jak byś nie wiedział,to Cyfra + połączyła się z N-ką. poczekaj z dwa miesiące i zobacz co z tego wyjdzie.Osobiście mam C+ i do tego moduł cam C+. Ogólnie biorąc, sygnał z satelity jest lepszy od kablówki nie naukę porównania.Ale i tak nasze media są słabsze w wysyłaniu dobrego i mocnego sygnału w porównaniu z zagranicznymi platformami.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

3d0

New member
A faktycznie gdzieś coś widziałem a prop połączenia cyfry+ z n-ką.
W takim razie kupię może startową kartkę n-ki póki co (bez umowy) i postaram się pożyczyć od kogoś talerz. Do tego wykupię pakiet Premium HD (19pln) na miesiąc i przetestuję bez zobowiązań...

Lemil

Banned
postaram się pożyczyć od kogoś talerz.
Talerz, łyżkę, nóż i widelec...

Czasza satelitarna nie jest czymś, co się łatwo i przyjemnie pożycza. Trzeba to ustrojstwo zamontować, ustawić, pociągnąć kabel.

Jeśli chcesz sprawdzić czy to działa, to spytaj w punkcie w jakim terminie możesz zrezygnować bez konsekwencji i niech ci to dadzą na piśmie!

3d0

New member
Nikt nie mówił, że będzie łatwo - najłatwiej jest zapłacić jak baran i przyjdzie pan Zdzisio i chętnie podłączy, ustawi i jeszcze kawy się napije chętnie:)
Ważne, że mam od kogo pożyczyć talerz razem z widelcem i jak będzie trzeba resztą zastawy i dowozem gratis a i o ustawienie się nie martw - poradzę sobie.
Tematem było dopasowanie usługi do moich/naszych potrzeb. Jak masz w tej kwestii jakieś uwagi to chętnie się zapoznam.

3d0

New member
Zrobiłem analizę, ale chciałem się dowiedzieć czy nic nie przeoczyłem.
Z tego co wypisałem pasuje mi najlepiej n-ka na kartę tylko zastanawiam się nadal czy lepiej wrzucić kartę w moduł czy w nagrywarkę(199pln)? Moduł z tego co doczytałem jest w zestawie z TV, więc odchodzi jego zakup, odpada dodatkowe urządzenia i zostaje 1 pilot co jest istotne... ale hdd trzeba dokupić za ponad 200.
Myślicie, że warto kupić od nich tą nagrywarkę i wyciągnąć sam dysk a urządzenie sprzedać? Z tego co widziałem są one "odnawiane", więc nie wiem na czym dokładnie u nich to polega i w jakim stanie jest ten sprzęt. Za ile to można bez dysku sprzedać? Rozumiem, że jest wymienny i każdy może sobie wrzucić swój (większy)?

btw: w międzyczasie znalazłem info, że Intel chce wejść z jakąś platformą cyfrową, która umożliwi wybór pojedynczych kanałów - ciekawe. Także na pewno nie warto teraz podpisywać umów na 2 lata;)

RafMat

New member
Jak to się mówi "diabeł tkwi w szczegółach " ten moduł cam który ci dają w zestawie miał problemy z wyświetlanie wszystkich kanałów dlatego cyfra+ wycofała się z tego i została tylko przy nowym dedykowany pod samsung moduł cam+.Więc weź ten dekoder z nagrywarka . wrazie czego przy rozbudowie mediów w domu np.mulirum będziesz już miał dekoder do drugiego tv.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Lemil

Banned
A ja radzę wszystkim żeby się trochę wstrzymali z podpisywaniem umów na abonament. Wprowadzenie NTC na obszarze całego kraju już w połowie tego roku MUSI spowodować drastyczne zmiany w platformach satelitarnych. Według mnie będzie tak, że ceny znacznie spadną, albo oferta programowa i jakość się znacząco podniosą. Jak tylko będę miał więcej czasu postaram się wyjaśnić wszystkim dlaczego oferta platform cyfrowych musi się poprawić i potanieć, bo w przeciwnym razie grozi im zagłada.

marx2

New member
Zagłady nie będzie tylko konsolidacja. Na rynku zostaje de facto tylko dwóch graczy. W dvb-t wpuszczą sieczkę, a to co wartościowe będzie dostępne tak jak do tej pory a pakietach premium.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Obawiam się że marx2 ma w zupełności rację ,specjalnie osłabili dvb-t aby powstrzymać odpływ abonentów .Sytuację by mogło zmienić pojawianie się jakiegoś silnego nowego gracza na rynku

Do góry