Jaka karta PCI-E najlepsza dla HDTV na PC ???

papu

New member
Witam.

Mam pytanie odnośnie najlepszej karty PCI-E do oglądania HDTV na zwykłym PC.
Stoję przed wyborem karty graficznej i nie wiem czy wybrać ATI czy NVIDIA ???
Do wyboru jest:
- Radeon X700 HiS 128 MB DVI + VIVO BOX (PCI-E)
- GeForce 6600GT Gigabyte Silent Pipe 128MB (500/1120) VIVO/DVI (PCI-E)
A może jakaś inna (do kwoty 650 zł) ???

Czekam na radę.

Pozdrawiam.

tuptus55

New member
Do HDTV wystarczy w zupełności karta GeForce 6200. Ma jeszcze dodatkwą zaletę pasywne chłodzenie. Z tych co podałeś to GeForce 6600GT. Do kart GeForce potrzebujesz jeszcze PŁATNY sterownik nVidia Pure Video KLIK. Wymieniona przez Ciebie karta Radeon X700 nie wspomaga sprzętowo HDTV tu KLIK jest wątek o m.in. Radeonach i wg wypowiedzi forumowiczów Radeon musiałby być z serii 1xxx lub będziesz potrzebował procesor Intel 3,8GHz.

janunio

New member
Bez reklam
Pytanie o złącze component

Moja opinia o kartach PC do HD jest negatywna.
Uważam, że lepszym i tańszym rozwiązaniem jest zakup sprzętu typu Pinnacle ShowCenter 200 albo D-Link 520.
Koszt 600 - 700 zł zaś klasa obrazu znacznie lepsza głównie z uwagi na brak śladów przeplotu.

Ale PC ma też wiele innych zalet:
Czyta wszystkie formaty i jest systemem otwartym na przyszłość.

tuptus55

New member
janunio napisał:
cenzura :)
Koszt 600 - 700 zł zaś klasa obrazu znacznie lepsza głównie z uwagi na brak śladów przeplotu.
Janunio nie widziałeś nVidia PureVideo. NIE MA przeplotu jest zawsze PROGRESIVE. Oczywiście ustawienie blaszaka do współpracy to około tygodnia pracy. Snazio kosztuje więcej niż 700PLN. OK za 1400PLN nie będzie blaszaka do HDTV to prawda ale dla pasjnatów blaszzków blaszak zawsze będzie górą nad STB (Set Top Box) ze względu na możliwości rozbudowy i modyfikacji. Pozatym"mały i miękki " pracuje nad dopasowaniem swoich produktów pod HDTV i póki co DRM wymaga Wi***ws Media Center nawet jak się posiada Snazio czy Pinacle.

wyciu

New member
Witam,miałem tego nie robić ,ale zrobie to i wtrące się do tematu tzn:do poprawnego oglądanie HDTV 1080 i jak i p w pełni wystarcza karta X 300 z taktowaniem procka ( fabrycznym ) na 325 Mhz. i kości pamięci na 200 Mhz.Jeżeli bierze się pod uwage procesor 3,8 Ghz ( a takowego jeszcze nie ma na rynku ) cytat :tuptus55

wg wypowiedzi forumowiczów Radeon musiałby być z serii 1xxx lub będziesz potrzebował procesor Intel 3,8GHz.

Z tego co wiem ,a jestem w temacie to jest procek 3,74 Ghz z jednym rdzeniem ( ale mniejsza o to ) bynajmniej jest tak :

mam grafe X 300 za 227 zł. procek 3,2 Ghz Prescot HT ( bardzo zadowolony jestem z niego )2 * 512 DDR 2 Geil w trybie dual chanel ,i płyte główną za 400 zł. i wszystkie filmy i clipy na max. rozdziałke śmigają mi na 30-40 % wykorzystania procka .Tak na marginesie to na torentach jest windaw języku angielskim o nazwie ---Windows (Mini-XP) Pro SP2 Unattended (125Mb Stripped Edition) eXPerience [15.11.2005]------ i po instalacji jego mam do 15 % wykorzystania procka.

tuptus55

New member
wyciu napisał:
Witam,miałem tego nie robić ,ale zrobie to i wtrące się do tematu tzn:do poprawnego oglądanie HDTV 1080 i jak i p w pełni wystarcza karta X 300 z taktowaniem procka ( fabrycznym ) na 325 Mhz. i kości pamięci na 200 Mhz.
Zawsze uważałem, że potrafisz wycisnąć wszystkie soki ze sprzętu
Ale czy uważnie przeczytałes mój post? "Wymieniona przez Ciebie karta Radeon X700 nie wspomaga sprzętowo HDTV tu KLIK jest wątek o m.in. Radeonach i wg wypowiedzi forumowiczów Radeon musiałby być z serii 1xxx lub będziesz potrzebował procesor Intel 3,8GHz."
wyciu napisał:
Jeżeli bierze się pod uwage procesor 3,8 Ghz ( a takowego jeszcze nie ma na rynku ) cytat :tuptus55
Co ty powiesz nie ma 3.8GHz Intela? Hmm KLIK

Do góry