Jak zrobić. Ekran do projekcji tylnej

M.Ambrose

New member
Witam wszystkich serdecznie.
Stanąłem do zadania wykonania projekcji tylnej i tutaj zaczęły się schody.
Takie ekrany są bardzo drogie i niestety nawet "surowy" materiał bez ram nie jest w stanie zrównać się z dysponowanym budżetem.
Jak myślicie? Z jakimi kłopotami mogę spotkać się używając "prześcieradła". Słowo dałem celowo w cudzysłowiu, bo chodzi mi tutaj o użycie i sprawdzenie wszelkiego rodzaju materiałów które mogą pomóc.
Czy na przykład wykorzystanie do tego jakiejś tkaniny półprzeźroczystej (materiał/roleta) da chociaż po części możliwość oglądania obrazu? Do tej pory zastanawiałem się czy największym zmartwieniem nie będzie dla oglądającego przebijające światło z projektora a teraz zastanawiam się czy projekcja w ten sposób ma sens bez użycia specjalnych, drogich ekranów do tego typu zabiegów.
Od razu pragnę zaznaczyć, iż nie chodzi tutaj o kino domowe! Tylko o projekcję w trakcie imprezy masowej przy lekkim bądź też zerowym świetle. Projektor który będzie użyty świeci z jasnością 2000-2200 lumenów a nie sprecyzuje modelu, ponieważ narazie chciałbym znaleźć odpowiedź na pytanie główne.
Od dwóch tygodni studiuje google w poszukiwaniu podpowiedzi i niestety, nigdy nikt nie miał podobnego kłopotu :cry:
Bardzo proszę, ze względu iż jestem tutaj nowy, o poważne potraktowanie mojego pytania...
...zawsze zostaje mi projekcja standardowa, ale myśli takiej na razie nie dopuszczam do siebie.
Pozdrawiam serdecznie. M.

M.Ambrose

New member
Właśnie chodzi o to że materiał który wchodzi w grę to długość 2 metry poza tym wszystko muszę sobie zliczyć razy dwa. Może ktoś próbował projekcji na jakiś innych materiałach? To nie musi być jakościowo kino domowe.

Do góry