Jak zgrać HDV

drifter2

New member
Posiadam kamerę Sony HDR HC9E nie mogę zgrać do kompa zapisanego materiału jako HDV, przy wyborze formatu zapisu mam opcję tylko MPEG. Robię to programem Ulead Video Studio X2, zainstalowałem wszystkie wymagane aplikacje, mój laptop także spełnia wymagania programu. Jak zrzucałem materiał z kamery DV to po wykryciu kamery pojawiały się opcje kilku formatów do wyboru (MPEG, DVD, DV, AVI itp.)

matrixhasyou

New member
problem ze zgrywaniem full HD

Mam podobny problem , tylko z canon HG-20 . Po przełaczeniu w kamerze na HD DV , komp przestaje widzieć kamere :confused:, oczywiscie używam fire wire.
W trybie DV moge zgrywać max 720X576 pixeli.

viValdi

New member
Bez reklam
Te kamery dobrze "widzą". HDV to odmiana MPEGa i wszystko jest w najlepszym porządku.

Żeby zgrać HDV to najpierw trzeba nagrać HDV!!! Dziwne, ale tak właśnie jest.

Kamera Sony może nagrywać HDV i DV. W menu należy sprawdzić dwa ustawienia: czy nagrywanie ustawiono na HDV i czy nie ustawiono konwersji w locie z HDV do DV. Podobnie pewnie jest w Canonie.

viValdi

New member
Bez reklam
po każdym przełączeniu z HDV na DV i odwrotnie trzeba odłączyć kabelek firewire i podłączyć po chwili. Plug-and-play wykryje kamerę. Z punktu widzenie oprogramowania to są dwie różne kamery (jedna HDV, druga DV) a nie jedna kamera z dwoma trybami pracy - taka uroda.:rolleyes:

drifter2

New member
Po podłączeniu kamery jako HDV to format zapisu w kamerze jest odczytywany przez program poprawnie, rozdzielczość HD i w kamerze jest materiał nagrany jako HDV, kamera jest dobrze ustawiona, tylko nie ma do wyboru formatu przechwytu tylko MPEG, oczywiście daje przechwyć i wtedy w locie konwertuje do MPEGu, nie wyrabia, szarpie obraz, gubi klatki itd. Jak przełączę kamerę na DV i nagram coś jako DV to wszystko OK i tu jest kilka formatów przechwytu do wyboru.

viValdi

New member
Bez reklam
OK, zaplątało się trochę.

HC9 - jeśli Ulead konwertuje materiał przy przechwycie tzn. ze format jest źle wybrany (nie znam Ulead'a) przechwyt to powinno być w istocie kopiowanie 1:1 z taśmy na dysk. Piszesz, ze wybierasz format HD. Co to za format? 1920x1080 -> to wymusza konwersję w locie. Powinieneś wybrać format 1440x1080 bo w takim formacie pracuje ta kamera (rozdzielczość natywna HDV).

drifter2

New member
Program po wykryciu kamery odcztuje materiał na taśmie jako format 1440x1080 czyli ok, teraz ja chcę dać przechwyt, ale nie mam wyboru formatu tylko MPEG, powinno być np. HDV i teraz przy przechwycie materiał z kamery program konwertuje do MPEGu i wychodzi bełkot, nawet gdy odtwarzam obraz w tym programie bezpośrednio z kamery (baz przechwytu) to też jest bełkot. Napewno czegoś brakuje na kompie, ale nie wiem czego bo wszystkie wymagane przez program aplikacje zainstalowałem, kombinowałem też z różnymi kodekami i to samo.

slimak

New member
Bez reklam
Nie męcz nas. ;-)
O 10.30 na konkurencyjnym forum ci już odpowiedzieli:
„Na stronie tego softu, jest napisane, że wersja która posiadasz nie wspiera HD. Musiałbyś zakupić wersje VideoStudio Pro X2, która ma wsparcie dla HD.”

Pozdrawiam

drifter2

New member
Właśnie mam taką wersje która obsługuje czyli PRO, próbowałem też na wersjach wcześniejszych i to samo, ale chyba już kumam w czym problem, w wymaganiach systemowych pisze że do obsługi formatów HD jest potrzebna karta Fire Wire 1394 w wersji plus i myślę że tego plusa nie mam w moim laptopie, bo jak sprawdzam w menadżerze urządzeń to nie ma żadnego plusa. Dzięki za podpowiedzi.

slimak

New member
Bez reklam
Mam kartę Fire Wire 1394 z przed siedmiu lat i mi działa HDV. W Pinnacle żeby był możliwy wybór HDV najpierw trzeba w opcjach źródło przechwytu przełączyć z [kamera DV] na [Canon].

Do góry