Jak wybrać ekran projekcyjny na co patrzeć

Max66

New member
Witam tak jak w opisie Mam problem gdyż chcę kupić Projektor BenQ MS612ST (jeszcze nie kupiłem)
1. A nie wiem Jak wybrać ekran mam symulator i wiem jaką wielkosć ale nie wiem jaki Ekran projekcyjny był by dobry do oglądania i nie wiem na co patrzeć przy wyboże takiego ekranu.
2.Oraz mam pytanie związene z Projektorem troche czytałem o tym BenQ MS612ST i do końca nie wiem czy on ma rzeczywiście obraz kompresyjny 16:9 i czy jest dobry jesli chodzi o Sam projektor, mam tez małe ale czy film o rozdzielczości 1080p będzie chodził. Mój budżet wynosi na sam projektor 1700 PLN tak szacuje. Wiem że jest krótkoogniskowy czyli 1m 55cali. Bo też mnie interesuje BenQ MX613ST kosztuje raptem 2200 PLN a w sumie nie wiele sie rózni od wczesniejszego
Chciałbym by ktoś mi doradził czy dobrze wybieram jeśli chodzi o projektor i o sam ekran projekcyjny
Prosze o sugestie w tej sprawie.
Z góry wielkie dzięki

Max66

New member
Hmm tutaj podaje link do parametrów tego projektora
BenQ Polska | Produkty - Projektory - MS612ST
oraz filmik jak chodzą filmy
https://www.youtube.com/watch?v=GMuX41AuSRc
Projektor będzie chodził przez HDMI więc nie wiem dlaczego Miał by sie nie nadawać do oglądania filmów Mógłbyś to jakoś uzasadnić ??
Bo teraz dałeś powód do mojego niepokoju szykowałem sie akurat na ten model.
PS mam zamiar kupić do 400 PLN Ekran projekcyjny znalazłem taki oto poniżej link wklejam
Prosze powiedziec czy jest dobry
240x180 EKRAN projekcyjny manualny format 4:3 16:9 (3017151403) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Dzięki za odp
Czekam na dalsze info

Meloman69

New member
Bez reklam
Przecież nawet na stronie BenQ ten model jest zakwalifikowany do projektorów biznesowych i edukacyjnych!
NIE KUPOWAĆ do zastosowań kina domowego!

Max66

New member
Hmm to w sumie otworzyłes mi oczy no ale cóż człowiek uczy sie na błędach albo na błędach innych. Powiedz mi teraz Co proponujesz jeśli chodzi o PROJEKOR do ogladania filmów mój budżet to max 2300 PLN więc Słucham tych co Sie znają i sa w temacie Oczywiście Projektor Krótkoogniskowy to jest podstawa

Max66

New member
No ale, Rozdzielczośc natywna nie jest zbyt mała np przy BenQ MX613ST chyba da sie oglądac filmy w jakis sposób na (1024 x 768)
Bo przecież ludzie normalnie oglądają filmy i mają dośc przyzwoity obraz nie rozumiem co było by takiego bym nie mógł oglądac filmów co będzie złe w tym projektorze
Dzięki za odp i prosze o radę
Pozdrawiam

Max66

New member
4,5m mam do dyspozycji ale chciałem z 2,5m oglądać jakis w miare film nie chce olbrzymiego ekranu tylko 100 Calowy
Prosze o oradę w jakim kierunku mam się nieść bym mógł oglądac filmy nie chcę Projektora Full HD o nie wiadomo jakich parametrach.
Po prostu chce oglądać filmu i nie tylko

Meloman69

New member
Bez reklam
>>Max66
Mam wrażenie, że pytasz się dla własnego sumienia, a już wcześniej podjąłeś decyzję.
Nie chcę tutaj wchodzić w głębszą dyskusję. Rozumiem, że można zachwycać się schabowym, ale tylko dopóki nie skosztuje się światowej kuchni.
Poziom świadomości polskiego konsumenta jest załosny, co niestety wykorzystuje się w handlu. Nie dość, że ceny mamy porównywalne (jak nie droższe), to jeszcze jakościowo produkty mamy gorsze.
Bliska mi osoba przebywa teraz poza naszym krajem. Ma porównanie raptem będąc tam kilka dni, a już twierdzi, że my kupujemy śmieci (choć do snobów nie należy).
Wiesz - to Ty będziesz oglądał, nie ja. Jak dla mnie możesz wykorzystać nawet pomarańczową ścianę. I pewnie będzie zadowolony (pewnie dopóki nie zobaczysz w działaniu prawdziwego projektora dedykowanego do KD).
Ludzie staraja się Ci na tym forum i odpowiednio nakierować. Nie stać Cię na wiecej, co oczywiście można zrozumieć - można zaryzykować w projektorach używanych. Albo odkładać na więcej. Nie ma sensu inwestować w "półprodukty".
Poza tym z 2,50 m nie ogarniesz ekranu 100 calowego. Będziesz czytał naipsy, a nie oglądał film. Ale pewnie znowu napiszesz, że nie mam racji.

FunkyKoval

New member
Bez reklam
Bliska mi osoba przebywa teraz poza naszym krajem. Ma porównanie raptem będąc tam kilka dni, a już twierdzi, że my kupujemy śmieci (choć do snobów nie należy).
To zalezy o jakim kraju piszesz. Ja jestem w UK i niestety tutaj rynek zalany jest, niekoniecznie tanim, badziewiem - zwlaszcza w sprzedazy wysykowej(ebay). Wiele razy przekonalem sie, ze lepiej isc do normalnego sklepu i kupic o 10 -20% drozej, ale przynajmniej kupisz dobry towar.
Nie mowie ze wszyscy, ale z tego co widze, spora czesc anglikow jest cofnieta w rozwoju technologicznym o ok 5 - 10 lat(najpopularniejszym, zaraz po CD, nosnikiem audio-video sa dalej kasety VHS - mniejwiecej 50/50). Sporo ludzi kupuje w komisach, gdzie owszem tanio, ale tez dziadowato.

marcoDCE

New member
To zalezy o jakim kraju piszesz. Ja jestem w UK i niestety tutaj rynek zalany jest, niekoniecznie tanim, badziewiem - zwlaszcza w sprzedazy wysykowej(ebay). Wiele razy przekonalem sie, ze lepiej isc do normalnego sklepu i kupic o 10 -20% drozej, ale przynajmniej kupisz dobry towar.

Ja też jestem w UK i wydaje mi sie że głupoty piszesz albo na jakiejs wiosce w północnej angli mieszkasz bo tam prawda ludzie zacofani jakies 10-15lat:) Ja mieszkam tak na środku w 30 tysięcznym mieście ma dwa duże sklepy elektroniczne i 5 komisów a projektor kupić tutaj w sklepie to naprawde wyczyn. Pozostała mi tylko sprzedaż wysyłkowa i na taką się zdecydowałem. Zacząłem szukać i przeglądać wszystkie strony poświęcone projektorom(zajęło mi to bardzo dużo czasu) a gdy już znalazłem swój wymażony(gt750 na AMAZON) i zdecydowałem sie na kupno to miałem obawy Polaka, czyli kupie proj za 500f a przyślą mi cegłówkę.(kolega tak miał na allegro z telefonem) ALE ZARYZYKOWAŁEM I ZAUFAŁEM I NIE ŻAŁUJE. Od wtedy korzystam tylko i wyłącznie z sprzedaży przez internet.
Podsumowując masz tu projektor st warty uwagi, dobry do filmów,grania i jeszcze ma wbudowaną przystawke 3D co naprawde jest fajnym dodatkiem.według dzisiejszego kursu funta kosztuje 2385zł wiec raczej warto dozbierać(ja ponad rok temu dałem za niego 550f).

Optoma GT750 3D DLP Gaming Projector (300:1, 3500 Lumens, 1280 x 800): Amazon.co.uk: TV

FunkyKoval

New member
Bez reklam
Ja też jestem w UK i wydaje mi sie że głupoty piszesz albo na jakiejs wiosce w północnej angli mieszkasz bo tam prawda ludzie zacofani jakies 10-15lat:) Ja mieszkam tak na środku w 30 tysięcznym mieście ma dwa duże sklepy elektroniczne i 5 komisów a projektor kupić tutaj w sklepie to naprawde wyczyn. Pozostała mi tylko sprzedaż wysyłkowa i na taką się zdecydowałem. Zacząłem szukać i przeglądać wszystkie strony poświęcone projektorom(zajęło mi to bardzo dużo czasu) a gdy już znalazłem swój wymażony(gt750 na AMAZON) i zdecydowałem sie na kupno to miałem obawy Polaka, czyli kupie proj za 500f a przyślą mi cegłówkę.(kolega tak miał na allegro z telefonem) ALE ZARYZYKOWAŁEM I ZAUFAŁEM I NIE ŻAŁUJE. Od wtedy korzystam tylko i wyłącznie z sprzedaży przez internet.
Podsumowując masz tu projektor st warty uwagi, dobry do filmów,grania i jeszcze ma wbudowaną przystawke 3D co naprawde jest fajnym dodatkiem.według dzisiejszego kursu funta kosztuje 2385zł wiec raczej warto dozbierać(ja ponad rok temu dałem za niego 550f).

Optoma GT750 3D DLP Gaming Projector (300:1, 3500 Lumens, 1280 x 800): Amazon.co.uk: TV

Nie chce sie sprzeczac, ale nie chodzilo mi o projektory, tylko ogolnie, o rynek jako taki ;) Mieszkam w dosc duzym miescie(Liverpool). Na ebay`u kupilem sporo, i jak pisalem wczesniej duzo tam jest dziadostwa. Pisza, ze nowe itd, a jak przychodzi towar to tasmy producenta pozrywane i zaklejone zykla tasma(widac ze otwierane wczesniej), wiec jaka mam pewnosc ze to nowe? Na fotkach wszystko ladnie pieknie, a w rzeczywistosc buble - tak mialem np. z wozkiem dzieciecym, czy biurkiem. Co do projektorow: Pamietam jak sam szukalem czegos w Liverpool`u, to pytajac w sklepach(PCWord, Currys, itd) czy maja cos w ofercie to przewaznie patrzyli na mnie dziwnie i pytali: "a co to takiego?" Musialem wtedy prosic o kieronika sklepu by sie dopytac. A co do VHS to tez nic nie wymyslam. Chodzac po sklepach pelno tego - nowe, uzywane itd. Zauwaz, ze w UK dalej wydaje sie nowsze i te starsze filmy i seriale na VHS - np. spokojnie mozna kupic wszystkie matrixy, czy wladce pierscieni na tym nosmiku.
Nie twierdze, ze jest tak wszedzie, i ze wszyscy ludzie w anglii sa troszke "do tylu", ale w Liverpoolu tak to wyglada.

Ostatnia edycja:

Meloman69

New member
Bez reklam
Miałem na myśli kraj podobno pogrążony w kryzysie- Hiszpanię.
I pisząc produkty nie miałem na myśli elektroniki, ale przede wszystkim to co można kupić w spożywczym.

Max66

New member
>>Max66
Mam wrażenie, że pytasz się dla własnego sumienia, a już wcześniej podjąłeś decyzję.
Nie chcę tutaj wchodzić w głębszą dyskusję. Rozumiem, że można zachwycać się schabowym, ale tylko dopóki nie skosztuje się światowej kuchni.
Poziom świadomości polskiego konsumenta jest załosny, co niestety wykorzystuje się w handlu. Nie dość, że ceny mamy porównywalne (jak nie droższe), to jeszcze jakościowo produkty mamy gorsze.
Wiesz - to Ty będziesz oglądał, nie ja. Jak dla mnie możesz wykorzystać nawet pomarańczową ścianę. I pewnie będzie zadowolony (pewnie dopóki nie zobaczysz w działaniu prawdziwego projektora dedykowanego do KD).
Ludzie staraja się Ci na tym forum i odpowiednio nakierować. Nie stać Cię na wiecej, co oczywiście można zrozumieć - można zaryzykować w projektorach używanych. Albo odkładać na więcej. Nie ma sensu inwestować w "półprodukty".
Poza tym z 2,50 m nie ogarniesz ekranu 100 calowego. Będziesz czytał naipsy, a nie oglądał film. Ale pewnie znowu napiszesz, że nie mam racji.

Po pierwsze nie pytam sie dla własnego sumienia, ani nie wybrałem już Projektora, tylko szukam godnego projektora który pozwoli mi oglądac filmy grac na PS3 itp. Ja mówie o kwocie 2300 PLN więc to raczej nie jest mało jak na Projektor ale patrząc na wyższe półki oceniać można to jako drobnostka. Więc ja dałem tylko Model który mnie interesuje nie mówie że chce go kupić ale przymierzałem się, sądząc po twej wypowiedzi twierdzisz że jestem mądżejszy, bo sugeruje że BenQ o którym mówiłem jest dobry, mylna sugestia dałem taki projektor pod wasza lupę, czyli napisałem tutaj bo chce dowiedzieć się czy jest godny i jaki projektor kupić by można w miare oglądać filmy. Nie mam zamiaru kupywac używanego sprzetu, takie rzeczy jak Projektor kupuje sie tylko Nowe, skąd moge wiedziec jaki był poprzedni użytkownik? Jestem na allegro od 2005 roku i wiem juz jak wygląda zabawa na allegro. Wolę dołozyć, miec pewne i na gwarancji.
Więc nie pisze tutaj by sie kłucić tylko po to by zaciągnąć porady.
Podałeś w jednym w poście że posiadasz Model Projektora Optoma Gt750
Możesz coś więcej powiedzieć na jego temat z jakiej odległości oglądasz filmy i czy kontrast jest dobry w sensie napisów bo 3000:1 to troche mało, ale znając życie to niezbyt różni się kontrast od np 10.000:1 są projektory co mimo iz mają tak wysoki kontrast porównywalnie są gorsze niż kontrast 3000:1 troche czytałem i tak się wypowiadali więc nie twierdze że tak jest.
Przez co włączasz filmy Laptop, PC, czy dvd?

Max66

New member

Ta wypowiedź miała byc kierowana bezpośrednio do Ciebie
Możesz coś więcej powiedzieć na jego temat z jakiej odległości oglądasz filmy i czy kontrast jest dobry w sensie napisów bo 3000:1 to troche mało, ale znając życie to niezbyt różni się kontrast od np 10.000:1 są projektory co mimo iz mają tak wysoki kontrast porównywalnie są gorsze niż kontrast 3000:1 troche czytałem i tak się wypowiadali więc nie twierdze że tak jest.
PS bardzo zainteresował mnie ten Projektor czytając o nim można naprawde stwierdzić że jest idealny do moich potrzeb Mogłeś od razu nasunąć mi ten projektor :)
Mam tez pytanie czy dzisiaj mając wybór kupił byś ten model ponownie ?
Pozdrawiam

marcoDCE

New member
Ta wypowiedź miała byc kierowana bezpośrednio do Ciebie
PS bardzo zainteresował mnie ten Projektor czytając o nim można naprawde stwierdzić że jest idealny do moich potrzeb Mogłeś od razu nasunąć mi ten projektor :)
Mam tez pytanie czy dzisiaj mając wybór kupił byś ten model ponownie ?
Pozdrawiam

Oglądam z odległości 3-4m a ekran jest 92 cale optoma DS-9092PMG+.(kupiłem go na e-bay za 40f z dostawą:) kontrast jest dobry,można jeszcze go sobie dostosować jak chcesz a oglądam raczej bez napisów bo jak chce mi się czytać to biorę sobie książke a jak oglądac to włączam sobie film.Odtwarzam różnie bo tv przez pc a filmy przez player wiwa albo laptop bo ma 64bit system i lepiej to wygląda. TAK KUPIŁBYM ten proj jeszcze raz choć apetyt rośnie w miare jedzenia i zastanawiam się już nad jakimś full hd w przyszłości.

Max66

New member
Oglądam z odległości 3-4m a ekran jest 92 cale optoma DS-9092PMG+.(kupiłem go na e-bay za 40f z dostawą:) kontrast jest dobry,można jeszcze go sobie dostosować jak chcesz a oglądam raczej bez napisów bo jak chce mi się czytać to biorę sobie książke a jak oglądac to włączam sobie film.Odtwarzam różnie bo tv przez pc a filmy przez player wiwa albo laptop bo ma 64bit system i lepiej to wygląda. TAK KUPIŁBYM ten proj jeszcze raz choć apetyt rośnie w miare jedzenia i zastanawiam się już nad jakimś full hd w przyszłości.

1.Powiedz mi jest to projektor krótkoogniskowy i mogę wyciągać z niego 100- 120 cali z 2,5 m ? bo jak mówisz ty z 3,4 metrów oglądasz czy masz projektor w takiej odległości? i masz 92 cale bo masz taki ekran.
2.Następne to czy Projektor masz zawieszony na suficie czy gdzies na półce leżakuje sobie.
3. Jak sądze Projektor musi być idealnie ustawiony względem ekranu by nie było fałd?
4. Powiedz mi czy da się np ustawić idealnie Projektor by był względem ekranu bez ruszania projektora chodzi mi o zum.
5. filmy w wersji 720p można oglądać w HD? dobry jest obraz ?
6. W wersji 1080p jaka jest jakość obrazu nie widać kropek ?
Jak oceniasz ten projektor co możesz jeszcze o nim powiedzieć.
Jak będe miał jeszcze jakieś poytania to będe pytać.

FunkyKoval

New member
Bez reklam
1.Powiedz mi jest to projektor krótkoogniskowy i mogę wyciągać z niego 100- 120 cali z 2,5 m ? bo jak mówisz ty z 3,4 metrów oglądasz czy masz projektor w takiej odległości? i masz 92 cale bo masz taki ekran.
2.Następne to czy Projektor masz zawieszony na suficie czy gdzies na półce leżakuje sobie.
3. Jak sądze Projektor musi być idealnie ustawiony względem ekranu by nie było fałd?
4. Powiedz mi czy da się np ustawić idealnie Projektor by był względem ekranu bez ruszania projektora chodzi mi o zum.

Z 2.5 mietra 100 cali to moze jeszcze(choc dla mnie to juz za duzo), ale 120 cali z tej odleglosci to nie ma szans... nie ogarnisz wzrokiem.
Co do tych fald to nie rozumiem o co chodzi.. generalnie projektor i ekran ustawiasz tak by obraz podczas projekcji dokladnie wypelnial powierznie projekcyjna na ekranie i tyle :)

Max66

New member
Z 2.5 mietra 100 cali to moze jeszcze(choc dla mnie to juz za duzo), ale 120 cali z tej odleglosci to nie ma szans... nie ogarnisz wzrokiem.
Co do tych fald to nie rozumiem o co chodzi.. generalnie projektor i ekran ustawiasz tak by obraz podczas projekcji dokladnie wypelnial powierznie projekcyjna na ekranie i tyle :)

1.A możesz go ustawić z pilota np lekko oddalic bądź przybliżyć? czy raczej trzeba ustawiać ręcznie i montować uchwyt projekcyjny do sufitu? (Wybacz że pytam o takie rzeczy ale chciałbym lepiej poznac projektor od osoby uzytkującej go)
2.Tylko zasugerowałem że 120 cali uzyskam z 2,5m oczywiście juz mam w planach 100 Cali bo wiem ze z 4,5 metra to będzie idealny ekran.
Nawiązująć do Ekranu powiedz mi Czy lepiej kupić ekran do Projektora 0,8 Gain czy 1,0 bo w sumie Projektor ma 3,5K Lumenów. z czego wiadome że 3k będzie standardowe i powiedz mi czy oglada ci się dobrze na tym ekranie bo ty masz 1,0 Gain i Czerń w ciemnych scenach filmowych jest dobra czy taka szara? podobno dobrym ekranem przy jasnych lampach takich jak w optomie jest ekran 0,8 Gain odbija mniej światła co powoduje że czerń jest naprawde dobra, Możesz to jakoś ocenić?

marcoDCE

New member

1 Z 2,5 m bedziesz miał nawet więcej jak 100 cali. ja mam ekran 92 i taki sobie ustawiłem bo na tym ekranie nie da rady więcej, powierzchnia projekcyjna i tyle. 3-4 m siedze od ekranu,filmy oglądam bliżej a gram na ps3 w dalszej odległości aby cały ekran ogarnąć.
2 projektor stoi sobie pod ekranem na ławie między mną a ekranem.
3 jakich fałd?! MUSI BYĆ IDEALNIE USTAWIONY i przestawiając go o centymetr już masz ekran zniekształcony.
4 NIE DA RADY!! GT750 NIE POSIADA ZOOMA!!! (tylko cyfrowe powiększenie ekranu w menu projektora) jak postawisz projektor tak będziesz miał ekran. Jest duża możliwość dostosowania wysokości ekranu.
5 obraz jest piękny:) a pytanie mało treściwe
6 W wersji 1080p jest wspaniała jakość obrazy.(JAKICH KROPEK!?)
Projektor już nie raz oceniałem a wszystko na jego temat dowiesz sie z forum jak dobrze poczytasz bo jest temat poświęcony projektorą short throw.

Max66

New member
1 Z 2,5 m bedziesz miał nawet więcej jak 100 cali. ja mam ekran 92 i taki sobie ustawiłem bo na tym ekranie nie da rady więcej, powierzchnia projekcyjna i tyle. 3-4 m siedze od ekranu,filmy oglądam bliżej a gram na ps3 w dalszej odległości aby cały ekran ogarnąć.
2 projektor stoi sobie pod ekranem na ławie między mną a ekranem.
3 jakich fałd?! MUSI BYĆ IDEALNIE USTAWIONY i przestawiając go o centymetr już masz ekran zniekształcony.
4 NIE DA RADY!! GT750 NIE POSIADA ZOOMA!!! (tylko cyfrowe powiększenie ekranu w menu projektora) jak postawisz projektor tak będziesz miał ekran. Jest duża możliwość dostosowania wysokości ekranu.
5 obraz jest piękny:) a pytanie mało treściwe
6 W wersji 1080p jest wspaniała jakość obrazy.(JAKICH KROPEK!?)
Projektor już nie raz oceniałem a wszystko na jego temat dowiesz sie z forum jak dobrze poczytasz bo jest temat poświęcony projektorą short throw.

Tak czytałem forum i temat poświęcony Optomie
Powiedz mi na jakiej rozdzielczości ekranu oglądasz filmy bo nie znalazłem takiego pytania które by padło, a bardzo mnie to intersuje.
Pozdro

marcoDCE

New member
Tak czytałem forum i temat poświęcony Optomie
Powiedz mi na jakiej rozdzielczości ekranu oglądasz filmy bo nie znalazłem takiego pytania które by padło, a bardzo mnie to intersuje.
Pozdro

Raczej odtwarzam z laptopa windows 8, 64bit a rozdzielczość to 1920 na 1080. 60hz to najlepsza jakość filmów jaką mogę osiągnąć na moim sprzęcie. Korzystam z materiałów mkv 720p lub 1080p. tyle mi wystarcza w zupełności:)

Do góry