Jak ustawić prawidłowo odcięcie głośników?

collider

New member
Bez reklam
Posiadam zestaw Jamo S426 HCS3 plus Sub Jamo 200. Nominalne wartości do jakich schodzą głośniki to dla frontów 48Hz , centralny i satelity 90Hz. Amplituner ustawił mi wszystkie głośniki jako LARGE i odcięcie na 80Hz. Czy takie ustawienie można uważać za prawidłowe? Jak powinno wyglądać prawidłowe zestrojenie powyższych głośników? Osobiście skłaniam się do ustawinenia F (Large), C (Small), Sat(Small) i odcięcie na 100Hz. Jednak Chciałbym poznać Waszą opinię?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
To zależy na ampie jak nisko możesz odciąć suba. Ja mam fronty i central odcięte na 80hz, satelitki na 90 hz a suba na 80hz (niżej nie mogę). Jak możesz odciąć sub np na 60 hz to bym fronty i sub właśnie tak odciął a resztę w zależności od ilu hz chodzą głośniki (u ciebie 90hz), pewnie bas by był mniej dudniący jak przy wyższych Hz. Generalnie zawsze odcinałem tak aby nie pokrywało się pasmo z kolumn i suba. U mnie pokrywanie się pasma powodowało dudnienie ale pewnie to też po odpowiednim ustawieniu suba i basów we frontach można by było skorygować ale tak jak napisałem wyżej mam wrażenie że zestaw czyściej gra i bardziej detalicznie

Ostatnia edycja:

collider

New member
Bez reklam
Czy naprawdę nikt nie posiada podobnego zestawu lub choćby odrobiny dobrej woli by wspomóc bliźniego?
Odnośnie mojego pytania dodam tylko, że w ustawieniu (F) Large, (C) Small, (S) Small odnoszę wrazenie, że dialogi czy też inne dzwięki niekoniecznie wymagające subwoofera na kanale centralnym mają za mało basu, są jakby płytsze. W ustawieniu "wsio" na Large jest z kolei dobrze z centrum natomiast mam wyczuwalnie mniej basu z suba? O co biega?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Normalne że jak dasz wszystko na large to będziesz miał mniej basu na subie. Co do centralnego to jak go odetniesz to zawsze inaczej będzie grał, ale czy płasko? Pewnie tak Ci się zdaje bo basu idzie na niego mniej. Ja osobiscie wole bas na subie a głośniki odciete czyli na small (nawet fronty). Poza tym nie wiem czy zauważyłeś, ja mam już 2 zestaw KD i centralny kanał zawsze inaczej gra od reszty, słychać to szczególnie przy tonie testowym głośników

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry