Jak uaktywnić 1080 na youtube?

stefank

New member
Nie mam tej rozdziałki i wyższych np. 4K w plejerze czy to w osobnym czy z poziomu przeglądarki. TV to 48H6270. Do wyboru jest maksymalnie 720. TV mam od miesiąca więc nie wiem czy była wcześniej czy była jakaś aktualizacja itp. 720 odtwarza ładnie i płynnie więc chciałoby się zobaczyć FULLHD.

stefank

New member
OK, rozumiem że player w TV nie ma 1080 ale jak zrobili to, że z poziomu przeglądarki player na YT też nie ma 1080? Myślałem, że to wina łącza ale mam 20 MB i filmy FullHD śmigają bez problemu przez wifi z PC na TV przez udostępnianie dysku PC. A gdzie i na jakim playerze można zobaczyć FullHD z sieci. Jakoś nie wierzę w tą jakość z TV naziemnej na TVP1 i TVP2. Chciałbym porównać.

stefank

New member
Szkoda. A jest gdzieś jakiś serwis z plajerem który obsługuje 1080? Żeby zobaczyć jak to chodzi z internetu 20 MB. W między czasie wrzuciłem na YT film z obrazem kontrolnym FullHD bo podejrzewałem że jednak YT odtwarza FHD ale tego nie sygnalizuje. Jednak nie. Sam film skompresowany minimalnie, po kompresji i po wrzuceniu na YT na monitorze od PC (FHD) pokazuje ładnie najcieńsze linie (te z brzegu). Mój Samsung już nie, ale zauważyłem że jest lepsza jakość 720 na plajerze YT w apps niż z poziomu przeglądarki. Widać to na liniach 2-pikselowych (drugie z brzegu), które dostają mory czyli lekko zlewają się.
link do yt (do uzupełnienia)
watch?v=4wlakcJTZS0

stefank

New member
Sam sobie odpowiem bo znalazłem a może komuś się przyda. Vimeo z plejerka ze Smart Hub ma sekcję filmów HD a tam FullHD i 4K i nie ma ograniczeń do 720. Wprawdzie ręki nie dam uciąć bo nie ma nigdzie info o strumieniu ale z nosem w ekranie widać ładnie szczegóły. I wszystko płynne. Czyli player na YT do bani bo tam nawet te 720 przycina... i nie jest też to wina łącza 20 MB. Jak sie uda to umieszczę tam (vimeo) mój filmik z obrazem kontrolnym by to potwierdzić.

stefank

New member
Niestety po wrzuceniu na Vimeo obraz w HD (jest tylko przycisk HD) nie jest tak ostry jak na YT przy przeglądaniu z PCeta więc pewnie i na TV będzie podobnie. Linie jednopikselowe są zlane.

stefank

New member
A dokładnie na Vimeo tylko użytkownicy plus (płatnicy) mogą odtwarzać FullHD. Trochę tam jest to zamieszane bo na 100% mogę oglądać FullHD innych. Chyba że to są 4K i ograniczenie jest wtedy do 2K...w każdym bądź razie tylko pierwszy screen przed wciśnięciem play jest w FullHD w sumie też dobrze.

Do góry