Jak rozebrać głośniki w miniwieży SONY CMT-SBT40D

DrWredman

Active member
Witajcie

Mam takiego grajka SONY CMT-SBT40D

8b365f4299c4985880991ba65035ed0e

big_145290_dan-mini-hi-fi-sony-cmt-sbt40d_5.jpg

Sprzęt jest OK, ale męczy mnie w nim jakość dźwięku, który wydają dołączone głośniki.

Chciałbym w jakiś cywilizowany sposób rozebrać te kolumny i wymienić głośniki na coś lepszego.
Producent nie przewidział takiej możliwości ;)

Jest szczelina pomiędzy maskownicą a głośnikiem, ale wkładanie linijki nie pozwala na zdjęcie całej maskownicy nawet przy użyciu większej siły. Oczywiście można połamać maskownicę i zrobić nową, ale chciałbym tego uniknąć.

Stąd moje pytanie do was, czy miał ktoś do czynienia z podobnym problemem?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie ma innego sposobu, przecież nie rozłożysz skrzynki na czynniki pierwsze.
Podważ (prawdopodobnie) przyklejoną maskownice i spróbuj ją zdjąć.
Nawet jeżeli uszkodzisz lekko "stelaż" na którym jest materiał, to potem doprowadzisz do pierwotnego stanu.
Kiedyś przeprowadzałem podobny zabieg, z tym, że nie wymieniałem głośników.

DrWredman

Active member
dzięki za radę.

Maskownica sprawia wrażenie, jakby była osadzona tradycyjnie, jednak kołeczki stabilizujące prawdopodobnie mają na końcu zapadkę typu: raz włożysz i już nie wyjmiesz jeśli czegoś nie połamiesz.

Poczekam, może ktoś jeszcze się wypowie.

DrWredman

Active member
Na szybko...

Producent nie przewidział grzebania, bo tak ma być.
Często w takich grajkach zwrotnica jest cyfrowa.
Jak rozbierzesz te pudła... zobacz czy masz zwrotnicę.
Zgrasz fazowo głośniki, do tego dochodzi... ( Obudowa )

Lepiej kupić używane, lub zrobić nowe.
Do tego grajka :shock:... Chyba :hihi: bo jo się nie znom.

Możesz mieć rację, ale...
Podłączałem już inne kolumny o większej mocy, ze zwrotnicami i dźwięk był dużo lepszy. Grały dość długo bo przez kilka miesięcy i sprzęt nie padł :)
Skoro mam obudowy to chciałem się pobawić w podrasowanie sprzętu wymieniając głośniki.

mors111

Active member
Bez reklam
Skoro mam obudowy to chciałem się pobawić w podrasowanie sprzętu wymieniając głośniki.

mało opłacalny interes

ile chcesz wydać na przeróbkę ?

mam 2 małe wieże Panasonica , stare modele , SC-PM 19 i 21 i jak dla mnie świetnie one grają z dobrym basikiem , ale te nowe "tanie" ..... szkoda gadać

zmień kolumny na pasujące impedancją , wyglądem , mocą i gabarytami i powinno być pewnie lepiej , sam kiedyś podłączyłem ww wieże pod duże kolumny i też było zdecydowanie lepiej , ale mocy brakowało , bo te "małe" wieże nie mają sporo mocy i grają najlepiej z głośnikami pod które zostały zbudowane

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Nawet poprawnie myślisz ,spotkałem się z czymś takim ale ludzie robili to inaczej .Dołączali do takiej wierzy własnoręcznie skonstruowane miniaturki oparte na lepszych głośnikach - po prostu nie tunningowali oryginalnych kolumienek .Zawsze to dawało poprawę dźwięku

Pamiętam takie coś nawet zrobił Radosław Łabanowski (z-cz redaktora naczelnego magazynu Audio) do małej wierzy Kenwood dołączył własnoręczne zrobione kolumnienki

Ostatnia edycja:
Do góry