Jak poustawiać ampli Onkyo 609?

rafalheba

New member
Witam

Posiadam zestaw Jamo s 608 HCS 3 + ampli Onkyo 609.
Podłączyłem ampli do TV kablem optycznym.
Jak mam teraz ustawić wszystko w amplitunerze??
Proszę o konkretne wskazówki, krok po kroku.
Wydaje mi się, że jest za mało basu
Przy podbiciu basu na +10dB słychać go przy ustawieniu głośności na ok 55dB??
Z góry dzięki!!

Ostatnia edycja:

mors111

Active member
Bez reklam
ustaw dźwięk aby leciał w trybie PLII Music i cisz się dźwiękiem przestrzennym
włącz dynamiceq i audyssey , bas i wysokie nastaw na "0" , a basu i tak powinien być nadmiar ( przynajmniej tak jest u mnie )
kolumny frontowe ustaw na full band ( resztę na 80hz )
wyłącz double bass

u mnie trzęsie pokojem 30m2 przy 55db , a kolumny mam małe bo z basami po 1x17cm , ale za do dobre i nisko schodzące bo do 35hz

rafalheba

New member
Dzięki kolego mors111, tylko jeszcze dokładnie jak mam to poustawiać- tzn gdzie wejść itd?
Kolego jaco.37 - dla Ciebie to i może oczywiste jak to zrobić, a ja jestem zielony w temacie. To mój pierwszy ampli i gdybym wiedział co i jak to nie prosiłbym Was o pomoc
Trochę zrozumienia...

mors111

Active member
Bez reklam
wchodzisz za pomocą pilota w menu i tam mając wszystko wyświetlone na TV ( które podłączasz za pomocą HDMI do TV ) ustawiasz w różnych opcjach to co napisałem

część funkcji można ustawić z przycisku Home znajdującego się na pilocie

rafalheba

New member
Ja mam właśnie podłączone kablem optycznym, bo jakoś przez HDMI nie chciało mi coś odpalić... Pewnie coś źle zrobiłem

Ostatnia edycja:

mors111

Active member
Bez reklam
to pozostaje tylko menu na wyświetlaczu

podepnij amplituner z wyjścia HDMI Out to TV , jak nie będzie nic widać to trzeba włączyć funkcję wyświetlania menu na TV ( też w ustawieniach )

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Tak jak kolega wyżej napisał przeprowadź najpierw autokalibrację a później wdł. własnych preferencji możesz coś pozmieniać. Jak podłączysz wyjście HDMI z ampli z wejściem w TV to będziesz miał menu na ekranie. Co do kalibracji to tylko podłączasz mikrofon i ustawiasz go w miejscu gdzie będziesz siedział a dalej już poprowadzi cię instrukcja na ekranie. Jak masz mało basu to najpierw ustaw dobrze kolumny czyli głośnikami basowymi na zewnątrz, od ściany odsuń ok 30-50cm i od boków ( tam gdzie masz głośniki) też ok 1m. Możesz w ampli włączyć funkcję Dynamic EQ i Dynamic Volume, znacznie poprawia niskie tony, tylko nie wiem czy bez autokalibracji będziesz miał aktywne, bo te funkcje przypisane są do usawienia audyssey. Zobacz w Speaker setup ustawienia odcięcia kolumn i suba, czyli jak nie masz suba to sub na off i fronty na full band. Mnie najlepiej się muzyki słucha w standardowym trybie stereo.

rafalheba

New member
Zatem tak:
Udało mi się podłączyć przez HDMI i mam menu na TV
Jak wyłączę suba to nie mogę wtedy ustawić frontów na full band (funkcja ta się nie podświetla i nie mogę jej wybrać).
Rozumiem, że autokalibrację mogę wykonać po podpięciu wszystkich głośników (obecnie nie podpiąłem jednego tylnego- brakło kabla)
Właśnie ustawienie audyssey mam również nieaktywne, pewnie dlatego, że nie zrobiłem autokalibracji (tzn próbowałem, ale przez to, że jeden głośnik nie podłączony wyskoczył "Errr"
Poza tym nie udało mi się włączyć dynamiceq i wyłączyć double bass (nie wiem gdzie to znaleźć)

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Dynamic EQ i Volume jest tak jak pisałem przypisane do Audyssey więc bez kalibracji chyba tego nie załączysz. Jak wyłączysz suba to fronty same przestawiają się na Full Band, ale funkcja faktycznie jest nie aktywna. Powinieneś widzieć że przestawiło na Full Band jak tylko zrobisz sub na off. Funkcja Double bass jest chyba aktywna jak masz podłączonego suba. Ja opieram się na Onkyo 608 ale w 609 będzie raczej podobnie. A i dostęp do Dynamic EQ , Volume, Bass i treble ja mam pod przyciskiem na pilocie -Home.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

rafalheba

New member
Powiedz mi kolego jeszcze tak: czy można zesztukować kabel głośnikowy, bo zostanie mi ze 3-4m i szkoda go wyrzucać? Czy raczej się w to nie bawić bo będą stary w sygnale i kupić nowy?

Radoslav

New member
Rozumiem, że autokalibrację mogę wykonać po podpięciu wszystkich głośników (obecnie nie podpiąłem jednego tylnego - brakło kabla)
Właśnie ustawienie audyssey mam również nieaktywne, pewnie dlatego, że nie zrobiłem autokalibracji (tzn próbowałem, ale przez to, że jeden głośnik nie podłączony wyskoczył "Errr"
Poza tym nie udało mi się włączyć dynamiceq i wyłączyć double bass (nie wiem gdzie to znaleźć)

Czy ja dobrze zrozumiałem, że podłączyłeś jedną kolumnę z surround'ów!...czy nie daj Bożee z frontów? Tak to na pewno będzie wywalał błąd...bo to błąd w samej sztuce ;) Także odepnij ten jeden tylny i zostaw to co możesz podłączyć tj. dwa fronty + central + sub (3.1) wtedy przeprowadź autokalibrację i wszytko się "otworzy" przed Tobą. Dopiero później zacznij się bawić wszelkimi ustawieniami tak aż w końcu będziesz zadowolony z tego co słyszysz.

Powiedz mi kolego jeszcze tak: czy można zesztukować kabel głośnikowy, bo zostanie mi ze 3-4m i szkoda go wyrzucać? Czy raczej się w to nie bawić bo będą stary w sygnale i kupić nowy?

Oczywiście lepiej jest wziąć jeden cały kabel. Ale jak juz chcesz oszczędzać to pewnie wielkiej różnicy nie odczujesz (nie usłyszysz) jak je dobrze połączysz. Jak już będziesz miał podpięte pełne 5.1 wtedy ponownie zrób autokalibrację.

PS: A instrukcję do ampli posiadasz?

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam

Ja bym nie sztukował. Zawsze możesz go dać na central lub fronty. Ja mam kable za 3,50zł za metr i też dobrze grają. Powiem szczerze że ja nie wierzę że na droższych kablach będzie jakaś znacząca różnica w dźwięku. Przynajmniej nie w naszych warunkach i przy budżetowym sprzęcie.

rafalheba

New member
Zgadza się, podłączyłem tylko jedną z surround'ów. Dziś podłącze drugą resztką kabla i zrobię autokalibrację. Suba nie mam jeszcze (może za ok 3-4 tyg)

rafalheba

New member
Mam płytę dołączoną do ampli, nie zaglądałem jeszcze do niej i nie wiem co tam jest?
W formie papierowej instrukcji w j. polskim nie posiadam

mors111

Active member
Bez reklam
ja mam u siebie kolumny surround podłączone kablem 2x2,5mm2 , fronty w bi-amping 2x4 + 2x2,5

jak dobrze wszystko poustawiasz to suba na początek nie będziesz potrzebował

Do góry