Jak połączyć kino domowe samsung HT X715 z TV = brak dźwięku z TV w kinie domowym!

Aro79

New member
Witam wszytskich!!!
Mam kino domowe marki samsung dokładny model to HT-X715. Posiadam telewizor FullHD samusnga z serii 6. Podłączyłem kablem HDMI - HDMI i obraz z pendrive, płyty elegancki i głos też, ale gdy włączę TV głos leci z głośników z TV a nie z kina domowego. Jak podłączyć to wszystko by grało? Proszę o rady.

Mike_D

New member
Masz osobny tuner TV czy podłaczasz bezpośrednio do telewizora kabel antenowy? Jeśli to pierwsze to musisz podłaczyć wyjście audio tunera z wejściem kina; jeśli to drugie to pozostaje Ci podłaczyć kino do wyjścia audio TV (zapewne słuchawkowe), ale będziesz miał tylko dźwięk dwukanałowy. TV ma tylko wejście HDMI, więc nic z niego nie wypuszcza ;)

Aro79

New member
kabel antenowy podłaczony jest bezpośrenio do TV. Mam również w TV wejścia audio oraz jeszcze inne, lecz nie wiem czym to połączyć. W zestawie oprócz kabla HDMI miałem jescze jeden kabel po każdej stronie zakończony jedą wtyczka czicze, lecz po podłączniu równiez to nie działało. Proszę o dalsze porady.

Mike_D

New member
Potrzebujesz kabla z jednej strony z wejściem słuchawkowym (jak w mp3 playerze), z drugiej podwójnym chinchem. Ten pierwszy podpinasz do wyjścia słuchawkowego w TV (powinienes mieć), ten drugi do wejścia stereo w kinie.

vib

New member
hm :)
kino HT-X715 ma bodajze jedno wejscie optyczne i dwa audio liniowe
tv samsunga z serii 6 maja wyjscia audio liniowe i czesc (a moze wszystkie ?) wyjscie audio optyczne

wiec o jakich Wy rozmawiacie jackach sterero, wejsciach/wyjsciach sluchawkowych ?

Mike_D

New member
vib napisał:
h
tv samsunga z serii 6 maja wyjscia audio liniowe i czesc (a moze wszystkie ?) wyjscie audio optyczne
JEŚLI ma optyczne to oczywiście dźwięk po optyku, jeśli nie to line out może oznaczać wyjście minijack albo 2 x chinch - nie mam tego TV więc nie wiem.

vib napisał:
wiec o jakich Wy rozmawiacie jackach sterero, wejsciach/wyjsciach sluchawkowych ?
Mógłbym używać właściwych terminów na okreslenie gniazd, ale kolega Aro79 wydaje się dopiero zaczynac przygodę z konem, stąd potoczne określenia :)

Ostatnia edycja:
Do góry