Jak podłączyć sprzęty aby nie mieć opóźnienia dźwięku ?

sirmike1

New member
Witam,

Mam problem z opóźnieniem głosu z tv. Posiadam Tv Samsunga H6700, dekoder telewizji kablowej Toya oraz amplituner Pioneer VSX-310.
Dekoder Toya podłączony mam do amplitunera pod wejście SAT/CAB. Z amplitunera wychodzi kabel HDMI (HDMI out) do złącza w tv z ARC.
Jak ogłądam telewziję to czuję/widzę, że głos nie jest zgrany np. z ustami aktorów czy prezenterów.
Mam ustawioną w amplitunerze taką funkcję aby automatycznie niwelowała ona opóźnienie głosu i nie widzę, żeby to działało poprawnie.
W tv samsunga w zakładce dźwięk jest funkcja opóźnienie dźwięku i można tam zmieniać parametry ms. Ale jak bawiłem się tym nie byłem w stanie dobrac odpowiedniego ustawienia - efekt jest taki że cały czas jest opóźnienie dźwięku.
Nie chcę podłączać optyka bo zależy mi aby móc jednym pilotem w dużej mierze sterowac 3 urządzeniami (póki co tego jeszcze nie udało mi się skonfigurować, ale jak tylko okiełznam kłopot z opóźnieniem dźwięku to zajmę się tym).

I jeszcze jedna rzecz. Czy można tak skonfigurować sprzety aby np pilotem od ampli w momencie włączania go włączał się tv na zródło hdmi?

ikar1975

Active member
Bez reklam
Nie jestem pewien ale TV ma cos takiego jak lipsync i to do tego chyba służy , mogę się jednak mylić:p .Pozdro

Do góry