jak podłączyć LED z tunerem dvb-t i nagrywarką analogową HDD/DVD?

al-aksa

New member
Cześć,
mam taką zagwozdkę
Otóz kupiłem nowy tv led LG 42LM660S z sygnalem naziemnej cyfrowej.
Mimo, iż ten tv posiada funkcję PVR z nagryawaniem na dysk to ja nie chciałbym się ograniczać do ogladania tego co się akurat nagrywa!
Stąd pomysł,aby kupić dodatkowy tuner dvb-t np. Wiwa HD-90.
Dzięki temu mógłbym oglądacć co mi pasuje, a w tym czasie tuner nagrywałby co trzeba.
MOje pytanie tylko, czy podłączać ten tuner kablem HDMI do tv czy jakoś podłączyć go pod nagrywarkę HDD? (obecnie podłaczona tez HDMI z tv)
Czy da coś połączenie nagrywarki(analog) z tym tunerem? mam na myśli jakośc nagrywania przez nagrywarkę?

bagiennik

New member
Bez reklam
Nic nie da, po co ta nagrywarka skoro masz Tuner do którego możesz podłączyć dysk i nagrywać w cyfrowej jakości ?
Nagrywarek się już nie używa, to już przeszłość, nikt ich w sumie praktycznie już nie produkuje...

Osobiście nie widze sensu wydawania takiej kasy na LCD żeby oglądać naziemną telewizje SD...

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
bagiennik - bzdury piszesz ,chociażby Panasonic produkuje takie urządzenia (nie wspominając już o innych firmach) mało tego na rynku niemieckim są już dostępne co najmniej trzy nagrywarki blu-ray tego producenta więc ten rodzaj sprzętu będzie nadal dostępny.Żeby co innego oglądać ,a co innego nagrywać tuner dvb-t musi mieć podwójną głowicę a Wiwa HD -90 tak nie ma ,z drugiej strony oferta muxów jest raczej uboga i nie bardzo jest co nagrywać z NTC

al-aksa

New member
nagrywarkę HDD to mam juz ze 3lata i bardzo sibie ją chwalę, mogę nagrywać i ogladać zaległe seriale, filmy, boks.. i Panasonic przoduje na tym rynku wraz z SOny.
Przemko77 dlaczego jeśli dokupię dodatkowo tuner nie będe mógł oglądać czegoś innego niż nagrywam?? przecież nie będe nagrywał jako PVR z telewizora tylko poprzez tuner, czyli jako niezależne zrodło!

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Ja mam model DMR-EH49 też mnie nie zawiodła wykorzystuję ją jako "sprzęt dodatkowy" .Nagrywać to będziesz mógł trzeba Wiwę połączyć eurozłączem z nagrywarką i można nagrywać ,jeżeli podłączony telewizor ma tuner dvb-t to oczywiście co innego będziesz oglądać i co innego nagrywać (tylko oczywiście o jakości SD ) ,gdyby chcieć to całkiem uprościć to obecnie w Polsce jest w sprzedaży nagrywarka Panasonic (ok.1500zł) z wbudowanym tunerem dvb-t i wtedy nic nie trzeba kupować i niczego podłączać urządzenie jest samowystarczalne

al-aksa

New member
Ja mam SOny 160GB, ale żałuję ze nie kupiłem od razu ze 250GB bo te160GB to jednak mało a i tak nagrywam w trybie LP, zjezdzam z jakości żeby nie tracić z pojemności. Takie nagrywarki to super wygodna sprawa tylko, że niestety te dotychczasowe nie mają w sobie tunera dvb-t, a nowe to już kosmiczne pieniądze ok.1,5tys!! dlatego wole wydać stówke na dodatkowy tuner (mimo iz jest juz w tv) podłaczyć twardziela i nagrywać/oglądac co mi pasuje jednoczesnie w tym samym czasie...:cool:

Do góry