Jak podłączyć Kino,tv i ps4 .

Chester345

New member
Witam , pisze na forum ponieważ mam problem z podłączeniem mojego kina domowego , posiadam TV LG LD565 oraz kino domowe Samsung HT-TZ315 5.1 , chciałbym uzyskać dźwięk na tv oraz na ps4 , kino podłączyłem kablem hdmi do tv niestety dźwięku brak ;/ jedynie gdy odtwarzam film lub muzykę na kinie to mam dźwięk , jestem w tych sprawach kompletnie zielony wiec proszę o pomoc :)

Wiesiek19

Active member
Bez reklam
.....jestem w tych sprawach kompletnie zielony wiec proszę o pomoc :)

Nikt nie był od razu fioletowy i każdy zaczynał kiedyś od czytania instrukcji.
Może podziel się informacją czy twój ampli i tv posiadają wyjścia HDMI oznaczone jako ARC ?
Jeśli tak to co mówią instrukcje od nich nt uruchomienia tej funkcji ?
Jeśli któryś nie ma HDMI(ARC) to potrzebny jest kabel optyczny inaczej dźwięku z tv na ampli nie będzie.

Chester345

New member
w kinie mam tylko jedno gniazdo podpisane HDMI OUT w tv mam 3 gniazda hdmi ale nic tam więcej nie pisze ;/ tv ma już 4 lata wiec możne coś nie grac z kinem ;/

Wiesiek19

Active member
Bez reklam
w kinie mam tylko jedno gniazdo podpisane HDMI OUT w tv mam 3 gniazda hdmi ale nic tam więcej nie pisze ;/ tv ma już 4 lata wiec możne coś nie grac z kinem ;/

Wiek tv nie ma znaczenia. To tylko kwestia ustawień i/lub rodzaju zastosowanego połączenia ampli i tv. W tv znajdź ustawienia SIMPLINK i kombinuj.

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Kolego Chester345. Dałbym sobie spokój z kombinowaniem z tym Samsungiem. Jest to tak ubogie urządzenie w wejścia – zaledwie jedno (OPTICAL), reszta to wyjścia, że na twoim miejscu wymieniłbym je na amplituner HD. Ale jeżeli już, to są dwie możliwości podłączenia w domenie cyfrowej:
1.PS4 cyfrowo (OPTYKIEM) do Samsunga, a z Samsunga przez HDMI na TV.
2.PS4 cyfrowo (HDMI) do TV, z TV cyfrowo (OPTYK) do Samsunga, i Samsunga przez HDMI do TV, dla wyświetlania menu i odtwarzania filmów.
Reszta, to ustawienia samych urządzeń poprzez ich menu.

A czy kolega ma instrukcję od tego Samsunga? Strona 59 – dość istotny szczegół; SETTING THE HDMI AUDIO (optional). Jeśli nie, to mały screen.
View attachment 11482

I to tyle, z mojej strony. Powodzenia.

Ostatnia edycja:

Chester345

New member
czyli muszę kupić kabel optyczny ? są jakieś rodzaje czy zwykły podstawowy wystarczy ?

firestorm7 dopiero wydałem kase na kino i ps4 wiec raczej będę szukał tańszego sposobu niż amplituner hd ;/ jak będę miał luzem trochę pieniędzy wtedy pomyśle o zakupie

Ostatnia edycja:

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Nie ma „rodzajów” przewodów optycznych. Są tańsze i droższe. To po prostu światłowód.
Co do PS4, to nie widzę problemu. Masz już źródło HD. Istotniejsze jest „serce” zestawu – wzmacniacz, procesor czy amplituner KD. A tutaj, no, nie jest za dobrze. Ten Samsung to zupełnie nowy zestaw? Widziałem w Necie te urządzenia, ale w takich stanach, że pomyślałem że to jakiś leciwy sprzęt. :)

Chester345

New member
Kino kupiłem używane bo wykosztowałem się na ps4 , hdmi mam nawet 3 kable , jutro kupie kabel optyczny i podłącze tak jak pisałeś i powinno działać ? a co z tym samsungiem nie tak ? jak dla mnie śmiga całkiem fajnie :D możne tez dlatego ze przeszedłem z dość starych lg 2.1

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
a co z tym samsungiem nie tak ?

Nie. Nic. Po prostu to nie moja bajka. Tylko musisz zdać sobie sprawę z pewnych ograniczeń tego typu urządzeń. Ale to twój wybór, którego nie zamierzam w żaden sposób negować. Ważne, abyś to Ty był usatysfakcjonowany i zadowolony. A z tego co piszesz, tak właśnie jest. A to najważniejsze. :)
A czy wszystko zadziała? Same podłączenia to nie wszystko. Jak pisałem, trzeba taż poustawiać urządzenia przez menu.
A właśnie. Czy masz do Samsunga polską instrukcję?

Chester345

New member
Instrukcja jest , a raczej będzie jutro ponieważ kino kupiłem od znajomego i zapomniał mi zapakować . jakie ograniczenia masz na mysli ? nie jestem jakoś specjalnie wymagający jeśli chodzi o te sprawy , chce mieć dźwięk 5.1 podczas oglądaniu filmów i grania na ps to chyba tyle :)

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Jak już wcześniej pisałem, praktycznie nie podłączysz pod tego Samsunga żadnego zewnętrznego źródła. Z jednym wejściem, niewiele można.

Chester345

New member
niestety kłopotów ciąg dalszy ;/ wszystko fajnie działało a teraz znowu brak dźwięku z tv , jak ustawiam na kinie HDMI AUDIO ON i przełączę na tv to samo sie zmienia na OFF ;/ myślę ze to jest przyczyna problemu ale specem nie jestem ,

Do góry