jak podlaczyc dekoder nc+ pod ampli przez hdmi do tv

gregoorek89

New member
jak polaczyc dekoder nc+ z amplitunerem oraz tv ?? wszystko przez kable hdmi . w ampli sa 2 wejscia hdmi i jedno wyjscie hdmi, oczywiscie podlaczone mam tak :
dekoder-hdmi-ampli-hdmi out-tv
dvd-hdmi-ampli-hdmi out- tv
ale pozostaje kwestia tego aby zostawic dzwiek na ampli a nie szedl on dalej wraz z hdmi na tv
no i dylemat bo mam konsole i wolalbym ja podlaczyc przez hdmi do ampli niz dvd ktorego bede zadko uzywal, a dvd bym chcial podlaczyc przez 3 kable chinch
moze dla ulatwienia podam model ampli:
Pioneer audio/video multi channel receiver vsx-420

kosa666

Member
Jedna ale ważna uwaga - dekodery NC+ nie wypuszczają dzwięku DD poprzez HDMI. Dzwiek wielokanałowy tylko przez wyjście optyczne lub cyfrowe dekodera

Ostatnio edytowane przez moderatora:

marny_popis

New member
To dziwne bo ja mam turbo dekoder n i przez HDMI idzie dzwięk wielokanałowy, oczywiście jeśli puszczają w dolby bo jeśli nie to ampli przerabia na prologic

marny_popis

New member
A co Ci przeszkadza że dźwięk pójdzie dalej na tv, wyciszasz tv i masz tylko na ampli, musi iść do tv bo jak nie będziesz używał amplitunera to będziesz miał tylko na tv.

markozalko

New member
To i ja się podepnę pod temat. Mam podłączony tv 3d z amplitunerem przez hdmi. Blu ray jest połączony z tv przez hdmi, dekoder vectry połączony jest z tv przez hdmi. Nie miałem dźwięku z tv ani z bluray więc podłączyłem ampli z tv za pomocą kabla optycznego. Czy dobrze zrobiłem? Czy trzeba dekoder tv połączyć z ampli przez hdmi i po co? Jak słucham radia to głos jest wyższy a jak przełączę na tv to ciszej, czy to prze kabel optyczny czy coś źle zrobiłem. Mam kino od wczoraj i się ucze. Dzięki za pomoc.

collider

New member
Bez reklam
Zastanawia mnie czemu nie wpiales wszystkiego do amplitunera a ten jednym kabelkiem HDMI do telewizora?

Ostatnia edycja:

markozalko

New member
To z telewizora mam wyjąć hdmi i wpiąć go w amplituner? Będzie wtedy dobrze i obraz będzie? Wiem że ten ampli ma wejścia hdmi związane z 3d i dumałem że nie wsadzam w niego wtyki od bluray. Ale jeśli grało to myślałem że tak trzeba.

Do góry