Jak podłączyć Amplituner+Dekoder+DVD+TV

Delikatny

New member
Witam.Proszę o pomoc przy optymalnym podłączenia tego całego zestawu(co do czego i jakimi przewodami). Mam pewien schemat w głowie ale wolę spytać specjalistów(szukałem podobnych tematów jednak moje podłączenie jest trochę specyficzne, dla fachowca to chwila a ja będę spać spokojnie). Dodam, iż posiadam zestaw kina domowego 5.1
DVD: Posiada tylko SCART i Digital Out Coaxial

Dekoder: Posiada 2x SCART(VCR i TV), Coaxial, HDMI Out

Amplituner: Ma bardzo dużo wejść/wyjść, nie mogę podać linku do tyłu amplitunera(od 5 postów dostępne są linki) więc podam model, mam nadzieję że ktoś będzie tak dobry i wklepie w google :)
ONKYO TX-DS 575

Telewizor: Posiada Wejście RGB/DVI Audio,CYFROWE WYJŚCIE AUDIO (OPTYCZNE), Gniazda Euroscart (AV1/AV2), Wejście HDMIx3, Wejście audio/wideo, wejście component
Model to 42LG5000

Mam jeszcze dodatkowe pytania:
1. Jeżeli będę chciał puścić film z laptopa na telewizor(wiadomo, chcę aby dźwięk był 5.1 przez amplituner) to jak to najefektywniej połączyć( na ten czas mogę zmienić standardowe podłączenie kabli, to dla mnie nie problem).
2. Jak uzyskać najwyższą jakość słuchanej muzyki?Odtworzyć płytę przez DVD?Przez pendrive do dekodera dvb-t jako plik .WAV?Jakoś przez laptop hdmi?jack 3,5>RCA?
3. Jak uzyskać najlepszy dźwięk i przez co połączyć laptop z tym zestawem aby był dźwiek 5.1?(jeżeli to możliwe)
Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź, pozdrawiam!

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
DVD łączysz po coaxialu do amplitunera, podobnie łączysz dekoder. DVD po SCART do TV a dekoder po HDMI.
Żeby uzykać dźwięk 5.1 z kompa, to musisz również podłączyć cyfrowo z amplitunerem. Co do najlepszego dźwięku, to trudno mi powiedzieć. Ja słuchałem przez DVD. Z kompa przepuszczając dźwięk pewnie lepszy by był gdyby przeszedł przez zewnętrzny DAC, tylko czy ma to sens w przypadku amplitunera KD...? Najlepszy dźwięk uzyskasz podłączając osobny zestaw stereo pod kolumny (muzyka).

Delikatny

New member
Dziękuję za bardzo szybką odpowiedź :) W laptopie posiadam tylko HDMI, więc przez HDMI do telewizora i dźwięk pójdzie 5.1 tak?
Teraz mam taką zagwostkę trochę nie na temat.Otóż moje KD to Bose Acoustimass 6, brakuje 2 tylnich satelitek(jestem w trakcie poszukiwań).
Został mi także wzmacniacz Sony TA-F530 który grał wcześniej z kolumnami Wharfedale 8.3. Jeżeli bym w niedalekiej przyszłości uzyskał przypływ gotówki, to zostawić ten wzmacniacz?Jak go podłączyć do całego zestawu?
Kolumny jakie bym pewnie do niego zakupił to Dali AXS 8000.
Edit: Czy ktoś może wie czy można zastąpić te 2 głośniki od Bose jakimiś innymi?
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

Delikatny

New member
Zatanawiam się też nad kolumnami podłogowymi dobrej jakości(Dali 106) do tego zestawu jednak czy da się to wszystko jakoś zegrać i wysterować?
Wraz z posiadanym wzmacniaczem TA-F 530ES uzyskałbym dobry dźwięk stereo jednak zależy mi także na kinie domowym.
Satelitki Bose może dostałbym w okolicy 300zł(z innego modelu, nie wiem czy to byłby dobry wybór).
Jakieś rady?
Pozdrawiam

Do góry