Jak: komputer pod HDMI1 lub HDMI3?

Slupper

New member
Witam,
Jak wiadomo, by podłączyć komputer do samsunga A551 należy skorzystać ze specjalnie przystosowanego portu HDMI2 a następnie nazwać te wyjście: PC. Wtedy wszystko jest cudnie, telewizor działa jak monitor do kompa.

Mam jednak taki problem, iż mam jedynie wolny PIERWSZY oraz TRZECI port HDMI, pod który (jeden z nich) chciałbym podłączyć komputer. Problem jest taki, że przy hdmi1 i hdmi3 obraz z kompa jest bardzo kiepski, po prostu nie do użytkowania a port hdmi2 jest zajęty w wyniku pewnych komplikacji (proszę nie pytać dlaczego itp, po prostu hdmi2 nie może być użyty)

Czy jest jakakolwiek szansa uzyskania obrazu przy hdmi1 lub hdmi3 jak w hdmi2? Wiem, że alternatywną opcją jest kabel D-SUB do portu PC jednak wolałbym prowadzić sygnał cyfrowy DVI-HDMI.

pozdrawiam : )

pejotpe

New member
Bez reklam
Slupper napisał:
no ale podobno jakość jest lepsza gdy sygnał leci przez HDMI-DVI niż przez taki nibieski D-SUB?
D-SUB to analog i teoretycznie jakość może być niższa niż na łączu cyfrowym. Także zabezpieczenia BD ograniczą jakość sygnału na wyjściach analogowych. Z drugiej strony zdarzają się przypadki, iż po HDMI jakość jest gorsza niż przy użyciu D-SUBa (podłe rozmycie). Szczególnie wtedy, gdy rozdzielczości źródła i odbiornika nie pokrywają się.

Slupper

New member
ha! zredukowałem ostrość do zera i jest gites tylko niektóre obiekty są troszke rozmyte typu promienie słoneczka GG w trayu (koło zegara) i wydaje mi się (może to moja sugestia), że trochę bardziej smuży przy przesuwaniu okien :?

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Mam samaa656 i na hdmi 1,3 i 4 obraz jest identyczny jak na hdmi 2 tylko trzeba dać ostrość na 0 oraz "bez overscanu" zamiast 16:9 i obraz jest identyczny jak na hdmi 2 a na dodatek można skalibrować kolory czego nie da się zrobić w trybie pc i korzystać z reclocka do filmów 24,25 fps.

Do góry