Instalacja kina domowego (projekt, pomoc)

mario123

New member
Witam,
Chciałbym zapytać czy ktoś może polecić jakiegoś dobrego instalatora, który za rozsądną opłatą jest w stanie przyjchać, obejrzeć pomieszczenie i powiedzieć: to tu, to tu, takie kable, takie gniazda, takie rozstawienie itd?

Szukam jakiegoś instalatora, który dobrze zna się na rzeczy, bo jak przeglądam dział "realizacje" na stronach większości firm zajmujących się tą tematyką to jestem trochę podłamany. Większość to szafka TV, w niej amplituner, na ścianie dwa głośniki i plazma 32".

Nie chcę nikogo urazić, ale jak porównuję realizacje z innych krajów to u nas wygląda to kulawo.
Ile może kosztować takie doradztwo i zrobienie projektu? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

collider

New member
Bez reklam
A moze warto samemu nad tym popracowac. Wiekszosc osob tu piszacych swoj sprzet instalowalo samodzielnie chyba ze chodzi o jakies wyjatkowe wyzwanie.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
POdrzuć więcej szczegółów, wklej fotki, schematy. Tu otrzymasz poradę za free, zaoszczędzisz kilkaset zł ;)
NA początek przejrzyj instrukcje, tak zawsze sa rysunki, google.

mario123

New member
W zasadzie całość zbuduję bez większego problemu sam. Rozstawienie sprzętu - poczytam, ale bez ustawiania, przestawiania się nie obędzie. Odległość projekcji, wielkość przekątnej, odległość od podłogi etc. - kalkulator na projectorcentral.

Bardziej chodzi mi o to jakie kable powinienem pociągnąć do projektora w zabudowie sufitu (HDMI, Component?), jakie kable do innych sprzętów, jakie kable do głośników, czy robić gniazda na ścianach?

Chodzi o to, żeby to zrobić przyszłościowo i żeby nie trzeba było za rok czy dwa znów burzyć połowy pokoju, bo czegoś nie podłączyłem czy nie wyprowadziłem. Tutaj jestem zielony i potrzebowałbym pomocy.

Do góry