Informacje dla laików...od laika

daarwoj

New member
Witam wszytskich! Chciałem się podzielić moją historią zakupu tv lcd. Kieruję ją przede wszytskim do ludzi, którzy traktują tv jako skrzynkę do oglądania "obrazów" , nie do maniaków ogladających "obrazy" tylko pod kątem jakości samego obrazu (bez urazy! szanuję wszytkich) . Przed zakupem trochę śledziłem opinie wystepujące na forum hdtv. Czym więcej czytałem tym bardziej się zniechęcałem do zakupu lcd. Wychodziło na to, że jak nie ma się 6 tys. zł to lepiej po taki tv nie sięgać. A to obraz do kitu, a to syczy, a to pixele wypalone, no ogólnie lepiej nie, tym bardziej do kablówki. Mnie interesował mały tv ( max 23"). W końcu poszedłem do sklepu, obejrzałem i kupiłem. Wybór padł na Grundiga Amira 20 " (format 4:3). I co? REWELACJA!!! Obraz żyleta, dżiwęk jest ( o to przecież chodzi) , kolor czarny też jest ( lepszy w dzień niż w nocy!!!) , nic nie smuży ( 16 ms- zupełnie wystarcza) !!!A więc laicy, zwykli oglądacze telewizji, do sklepów i śmiało kupować, nie przesadzać z kasą (bo po co?) , za 2 koła kupi się naprawdę dobry, nie duży tv lcd!!!!:)

Dara

New member
Witam, bo kupiłeś produkt markowy czyli w Twoim przypadku grundiga i to ma duży wpływ na jakość produktu bo jednak marka wyznacza pewne standardy, bo teraz pewna część osób po twojej wypowiedzi pomyśli tak "no to skoro za 2000zł można kupić dobry Tv LCD to kupie coś z hipermarketu" a wiadomo jakie wynalazki są w dużych sklepach np. tv marki takiej jak OK- Line widziałem plazme i LCD są poprostu fatalne lcd kosztował 1999zł ale nie wartał nawet połowy lub produkty daewoo ale i tak daewoo był o niebo lepszy od ok line. Czyli jaki z tego morał lepiej kupić coś markowego znanej, uznanej marki, bo wiadomo że takie popularne marki nie mogą wypuszczać szajsu bo pogorszyły by sobie opinie.
Pozdrawaim.

daarwoj

New member
Tak masz rację, że ważne jest, aby produkt był markowy. Jednak mi chodzi tylko o to, że lcd nawet za 2 tys. dobrze sobie radzi nawet z kablówką. A twierdzenie ( jakie często spotykam na forum), że lcd wymaga super jakości sygnału jest trochę dziwne, bo patrząc w ten sposób to każdy tv potrzebuje silnego sygnału. Ja mam średnią jakośc kablówki i naprawdę lcd radzi sobie równie dobrze jak CRT. Przypominam, że kieruję te słowa do zwykłych oglądaczy. Pozdrawiam

Dara

New member
Tak oczywiście można kupić dobry mały lcd za taką cene, ja również spotkałem się z opinią że LCD potrzebuje doskonałego sygnału a obraz z kablówki okazuje się całkiem przyzwoity. Ja osobiście tłumacze to sobie tak LCD, Plazma ma duże możliwości wyświetlania wspaniałego obrazu wyskokiej rozdzielczości no tylko że jak już tego chcemy żeby nasz sprzęt pokazał 100% swoich możliwości to jednak już w gre wchodzą takie sprawy jak jakość sygnału i kabli przez które ten sygnał idzie bo należy pamiętać łańcuch jest tak mocny jak mocne jest jego najsłabsze ogniwo bo co z tego że będziemy mieli super extra dvd jak np. będziemy mieli do niego zwykłe chince lub euro.
Pozdrawiam.

daarwoj

New member
Wszytsko się zgadza, masz jak najbardziej rację. Chciałbym tylko, aby ludzie nie bali się markowych lcd. One naprawdę zadowolą zwykłego oglądacza na zwykłej kablówce, na zwykłych przewodach. Pozdrawiam

grygiel

New member
Kolega nie zauważył pewnej różnicy chyba , na 20 calach kazdy sygnał będzie dobry , pomyśl o tych co chcą kupić 40-42 cale tutaj sprawa wygląda zupełnie inaczej i jakośc sygnału to podstawa.

Dara

New member
No to jest też prawda nie do ukrycia na małym ekranie wszystko jest ostre bo jednak gdyby tą technologie która została zastosowana w tv 20 cali przenieść do 42 to było by to fatalne. Wszystko sprowadza się w jakości do tego żeby zrobić TV o jak naj większej przekątnej a obraz był o jakości tego tv z małym ekranem a nawet lepszy.
Pozdrawiam.

daarwoj

New member
Jeeeezu!!! Zauważyłem!!!! Kolega chyba mnie nie rozumie. Moja historia ma przkonać ludzi, którzy nastawieni są na zakup właśnie małego tv , a nie znają się zbytnio na rzeczy. Czytając forum można się lcd przestraszyć, większość kupuje duuże lcd, mało jest informacji na temat niewielkich lcd. Poza tym chciałem pomóc podając np czas rekacji i jak sobie tv radzi właśnie z takim konkretnym czasem. Są to informacje praktyczne, które ciężko znaleźć dopóki człowiek sam się nie przekona. Aha jeszcze jedna rzecz. Logiczne wydaje się, żeby wielkość tv dostosować do wielkości pomieszczenia (a raczej odległości od tv) . Jeżeli nawet wielki klamot oglądamy z odpowiedniej odległości to obraz może być ok. A jestem przkonany, że jest dużo nowobogackich, którzy ogladają 42" z odległości 3 m , bo wypadało kupić!!! Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
a powiedz co sie dzieje w dzień , gdy świeci się słońce. Ponieważ ten LCD ma szybę i widać wszystkie obicia jak w lusterku .Weczorem również widać każdą lampkę . Powoduje to też wrażenie ,ze w dzień jeśli okna są nie zasłonięte - obraz jest blady . Bo nie pochłania energii.
Podczas porównania tego telewizora z innymi - nie pokazał pazaurków.
Panasonic - lepsza czerń , lepsze naturalne kolory , większa wyrazistość
Lepiej zdecydowanie wypadają również JVC A 60 i Samsung 20 S 51 oraz
Sharp H4S .
Oczywiscie wszystko zależy od ceny ale rozdzielcość np. w JVC jest większa - co ma znaczenie szczególnie gdy korzystasz z ekranu jak z Monitora.
Ale przyznam ,że wygląd Grundiga jest extra .
pozdrawiam

daarwoj

New member
Witam! Kiki piszesz, że ten model grundiga ma szybę i są problemy z odbiciami światła. Ja własnie jestem w małym szoku, że obraz jest o niebo lepszy w dzień (nawet bardzo słoneczny- promienie słońca padają bezpośrednio na ekran), czarny kolor jest zdecydowanie lepszy ( prawdę mówiąc takiej czerni nie widziałem nawet w tv CRT). Nie widać absolutnie żadnego odbicia światła, czym ciemniej w pokoju tym gorsza czerń, gdyjest ciemno przy przełączaniu programu obraz jest granatowy z widoczną poświatą , natomiast w dzień jest czarno jak cholera.Przy takiej czerni jaka jest w dzień kolory są bardzo soczyste i głębokie. Jest naprawdę trochę odwrotnie niż piszesz. Ale może to subiektywne odczucia chociaż potwierdzone przez domowników, więc chyba się nie mylę. Poza tym ja do komputera go nie podłączam więc rodzielczość nie była przy zakupie decydująca. Pozdrawiam

Do góry