HTPC - połączenie PC i ampli - jaki zestaw ampli i głośniki

___SiwY___

New member
Witam wszystkich,

Przewałkowałem multum tematów o łączeniu PC i amplitunera. Niestety nie jestem do końca przekonany jak połączyć PC, żeby uzyskać wysoką jakość dźwięku, nie wydając przy tym zbędnie kasy.

Dawno temu zacząłem interesować się tematyką HTPC. Z racji tej, że prawie wprowadziliśmy się do nowego mieszkania wypadałoby w końcu sfinalizować budowę naszego centrum multimedialnego.

Jeśli chodzi o komponenty to:

- CPU: Intel i7 (komp będzie używany również do wirtualizacji i jako serwerek www, poczta, serwer multimediów wystawiany "na zewnątrz" - dlatego HT i inne tego typu bajery pewnie się przydadzą)
- Ram: Ze względu na zadania - ile tylko udźwignie płyta główna
- Grafa: Myślałem nad użyciem tej z procka - Tu pytanie, czy da rade uciągnąć HDTV, i filmy HD/BR?
- Dzwięk: Xonar hdav 1.3 (ma grać możliwie najlepiej)
- HDD: W kompie 2TB albo NAS,
- Płyta gł: Ma podołać wszelkim zadaniom stawianym maszynie. Temat i analiza na później...
- Odtwarzacz BR (nie wybrany do tej pory),
- Wszytko zamknięte albo w Shuttle, albo innej obudowie mATX.

- Ampli: Pioneer, Yamaha, inne? Chyba w takiej kolejności. Jestem otwarty na wszelkie sugestie.
- Głośniki: Myślałem nad dwoma 3-4 drożnymi stereo jako przód lewy/prawy, a do tego jakieś mniejsze (najlepiej do powieszenia, lecz nie koniecznie) jako center, tył lewy/prawy. Czy myśleć nad subem?
Wymyśliłem takie combo jeśli chodzi o głośniki bo chciałem znaleźć kompromis między stereo, a kinem domowym. Cenowo chciałbym się zamknąć w 4k za głośniki i 3k ampli.

Przeznaczenie zestawu: Muzyka, Filmy, może kiedyś dojdzie konsola. Granie odpada, dlatego nie myślałem nad dodatkową grafiką mając nadzieje, że zintegrowana da radę.

Idąc dalej. Plan na chwilę obecną wygląda tak: PC (Asus Xonar HDAV 1.3) -> Ampli -> Głośniki

Pierwsze problemy jakie napotkałem:

1. Czy potrzebuję taką kartę dźwiękową skoro amplituner może zająć się wszelakim (de)kodowaniem sygnałów? Może wystarczy połączenie przed hdmi do ampli? Chodzi mi tu głównie o możliwość przesłania DTS HD-MA, TrueHD, itp. Czy usuwając ją z zestawu i zastępując np zintegrowaną dźwięk ulegnie pogorszeniu?

2. Czy potrzebuję ampli? Jeśli nie będę miał wielu źródeł dźwięku/obrazu to do czego innego może mi się on przydać? Może lepiej wzmacniacz w zamian, a obraz bezpośrednio ze zintegrowanej grafiki w cpu (filmy)?

Rozumiem, że bezpośrednie połączenie głośników do karty dźwiękowej możliwe jest tylko z głośnikami aktywnymi (czyli mającymi własne źródło zasilania).

Jeśli temat się rozwinie i kolejne moje wątpliwości będą rozwiane, zadam inne pytania. I tak wystarczająco się rozpisałem.

hans2

Banned
gpu intela spokojnie odtwarza bluraya i obsluguje passthrough wszystkich formatow dzwieku, zostaje jeszcze moc np na madvr.
polecam procek w architekturze haswell ze wzgledu na najdokladniejsze odswiezanie 23.976hz.

moim zdaniem osobna karta dzwiekowa nie jest potrzebna.
jak kiedys zmienisz zdanie to dokupisz tzw DAC ale to bardziej do wzmaka.

zacznij od ampli (bo kino), wybierz taki ktory ma pre-out dla frontow dla main zone (zeby pozniej latwo podlaczyc wzmacniacz).
ja akurat jestem zwolennikiem denon/marantz ze wzgledu na moim zdaniem lepsza kalibracje
i technologie dynamiceq ktorej konkurencja niestety nie ma.
polecam cokolwiek co ma audyssey xt32. sub to koniecznosc w kinie.

ampli/prepro jest moim zdaniem niezbedny do takich zastosowan i od niego zacznij.
downmix filmow/koncertow do stereo to kiepski pomysl.

___SiwY___

New member
Dzięki za odpowiedź.

Odnośnie CPU, również zastanawiałem się raczej nad haswell niż poprzednimi generacjami. Dodatkowo cieszy mnie to, że zintegrowana grafika sobie poradzi (jeśli ktoś uważa inaczej, proszę o argumenty).

W aspekcie karty dźwiękowej.
Należę do ludzi którzy słyszą różnice w tym jak grają różne głośniki czy słuchawki (jednak audiofilem bym się nie nazwał:wink:).
Nie mając jednak możliwości porównania jak może zagrać Xonar, a jak ALC1150 czy ALC898 chciałbym poznać Wasze opinie.

Będąc w tym miejscu od razu dorzucę kolejną niewiadomą - Czy mając dobre ampli potrzebuję osobnego wzmacniacza stereo? Czy chodzi tu o różnice w jakości dźwięku czy ograniczenia ampli?

Odnośnie pomysłu z dwoma głośnikami do muzyki + pozostałymi trzema (i subem) do kina z użyciem samego ampli to rozumiem, że albo grają dwa przody albo cały zestaw, czy tak? Czy łączenie ze sobą różnych rodzajów głośników nie jest złym pomysłem?

Zakładając dodanie do zestawu osobnego wzmacniacza stereo to rozumiem to tak, że albo zagrają głośniki (przód L/R) przez ten wzmak albo (cały zestaw) przez ampli. Czy nie jest tak, że w tym przypadku będę miał "problem" z dwoma sterowaniami głośnością?

W kwestii podłączenia, rozumiem, że komp i ampli łączymy hdmi żeby bez problemu przesłać materiał hd/br wraz ze wszystkimi kanałami.

hans2

Banned
ja uzywam nuca na i3 haswell, procek jest nisko taktowany
w porownaniu do "pelnych" modeli i mam zapas mocy takze o cpu mozesz byc spokojny.

xonar/dac na pewno bedzie lepszy po analogu, po hdmi nie bedzie zadnej roznicy.

jak podlaczysz wzmacniacz do ampli to fronty sa zasilane przez wzmaka a pozostale kanaly z ampli.
gdy oba urzadzenia sa wlaczone moze grac pelne 5.1/7.1 czy co tam podlaczysz.
zeby graly same fronty musi byc wlaczony minimum wzmak i jego zrodlo sygnalu (najczesciej analogowe).

wzmacniacze maja wiecej mocy (co samo w sobie moim zdaniem nie ma az takiego znaczenia),
ale przede wszystkim lepsza sekcje przedwzmacniacza niz amplitunery i na tym jest najwiekszy zysk jakosci w stosunku do ampli. wiele osob twierdzi ze bardzo duzy zysk jakosci.

kwestie podwojnego sterowania glosnoscia rozwiazuje sie poprzez uzycie wzmaka z funkcja ht bypass (roznie sie to nazywa u roznych producentow)
albo poprzez nie ruszanie pokretlem wzmaka kiedy uzywasz ampli.

ja bym jednak zaczal od wysokiego modelu ampli (zobacz np denon x4000)
a w przyszlosci jak cos bedziesz chcial poprawic to wypozysz za kaucja wzmacniacz i ocen u siebie w domu.

polaczenie ampli z htpc oczywiscie po hdmi.
jesli bys chcial sluchac muzyki stereo z pominieciem ampli na wzmacniaczu to wtedy dac usb i polaczenie analogowe do wzmaka.

___SiwY___

New member
Denon X4000, podoba mi się ze względu na wygląd oraz funkcjonalność. Chyba faktycznie zrobię tak jak zaproponowałeś. Najpierw ampli bo tak czy siak być musi. Posłucham, dozbieram kasę i rozejrzę się za wzmakiem - posłucham i się zobaczy czy wgniecie mnie w fotel różnica czy nie ;)
Patrzałem jeszcze na Marantz SR6008. Poczytam jeszcze w kontekście porównania tych dwóch modeli w innych wątkach i spróbuję podjąć decyzję.

Odnośnie wyprowadzenia dźwięku z HTPC (do wmaka). Chciałbym uniknąć dodatkowych urządzeń i wolałbym kartę wpiąć do kompa niż dokupować dedykowany DAC. To się może oczywiście zmienić jeśli będę miał okazję posłuchać czegoś z takiego DAC. No i jeśli mówimy o wyprowadzeniu sygnału na stereo to chyba karta z 7.1 nie jest mi potrzebna i może kupić lepszą stereo w zamian?

O ile dobrze rozumuję to dla stereo sygnał będzie puszczony analogiem z karty do wzmacniacza, a dla kina sygnał będzie puszczony przez hdmi do ampli, tak? Z tym nieruszaniem potencjometru we wzkamu chodzi o to, że dopóki się go nie przekręci to będzie on "ignorowany"? Czy miałeś na myśli ustawienie "domyślnego poziomu głośności" dla którego przody i reszta głośników będą grały dobrze i manipulujemy tylko pokrętłem w ampli?

Po rozwianiu wstępnych problemów przychodzi kolejny. Mianowicie głośniki i miejsce w pokoju. Mam pokój 20m2 z aneksem. Niestety po analizie "na chłodno" stwierdzam, że nie będę mógł sobie pozwolić na "pełnowymiarowe" głośniki typu Dali Ikon, które wpadły mi w oko.
Dlatego moje oczy skierowały się na coś takiego (niestety nie mogę jeszcze dodawać linków):

-Definitive Technology ProCinema 1000,
-KEF T305,
-(edit) Wharfedale Axis C1, 2x S2, 2x S1, sub?
-(edit) Canton Movie 1050,
-Inne propozycje...?

Martwi mnie jednak jak sprawdzą się takie głośniki w stereo. Nie wiem czy w takiej sytuacji skupiać się na wyborze pomiędzy dwu-, a trzy- drożnymi głośnikami choćby na przodzie (muzyka)?

Ostatnia edycja:

hans2

Banned
w karcie analogowe wyjscie wystarczy stereo dla wzmaka, natomiast po hdmi/spdif oczywiscie stereo tez wyslesz tyle ze do ampli.
potem moze to wyjsc po pre-out do wzmaka i masz to samo.
analogowe wyjscie z htpc potrzebne ci jest wtedy jesli koniecznie chcesz miec wylaczony ampli przy stereo
i nie chcesz uzywac do tego celu polaczenia hdmi.
czasem ludzie tak wola ze wzgledow jakosciowych/ideologicznych (dla mnie dyskusyjne)
a czasem ze wzgledu na mniejsze zuzycie pradu (moim zdaniem pomijalne).

z tym potencjometrem chodzi o to ze ampli kalibrujesz do wspolnego poziomu glosnosci dla wszystkich kolumn przy danej,
umownej pozycji potencjometra we wzmaku. jak go ruszysz to psujesz balans fronty-reszta.

sa jeszcze wzmaki z ht bypass/power amp direct ktore daja jedno sterowanie glosnoscia takiego ukladu.
ale najtansze wzmacniacze z ta funkcja to 3kzl+ i niektorzy mowia ze jakosc jest troche gorsza bo pomijamy sekcje preamp we wzmacniaczu.

co do kolumn to przeciez zawsze to moga byc monitory + sub wiec nie ma obaw.

kvaun

New member
Witam
to i ja się dołączę do pytania,posiadam Denon avr-x4000 i kolumny Dali Ikon 6 MK2 + 1 MK2 + Vokal 2 MK2 + Sub MK2
i teraz chciałbym dobrać najlepsza kartę muzyczną pod ten zestaw
AuzenTech x-fi HomeTheatr HD 7.1 PCIe
ASUS :: Xonar HDAV 1.3 Deluxe PCIe
one maja wyjście i wejście hdmi ale dostać je teraz graniczy z cudem,
czy może nowego Sound Blaster ZxR z tym,że tutaj brak hdmi i nie wiem jak by to wyglądało z opcja podłączenia tej muzyki nie tracąc na jakości,w wyżej wymienionych kartach wszystko leci cyfrowo po hdmi i wiszą mi tylko dwa kable a nie ich pega,która z tych opcji byłaby najlepsza? jakościowo.
Obecnie Denon jest wpięty po hdmi w kartę graficzną Gigabyte Radeon R9 280X 3GB 384 PCI-E
PCI nie wchodzi w grę,moja płyta już nie obsługuje tego standardu.
Pozdrawiam

hans2

Banned
a do czego ci karta dzwiekowa jak chcesz miec podlaczone po hdmi?
tor jest caly cyfrowy wiec nie ma potrzeby placic za cos czego tak naprawde nie bedziesz uzywal...

Do góry