HKTS 11BQ vs KHT 1005.2

kuba761205

New member
Witam wszystkich ,jestem tutaj pierwszy raz wiec proszę o wyrozumiałość. Mam zamiar kupić amplituner Denon 1909 ,moje watpiwości dotyczą glośników do niego. Mam na uwadze HKTS 11 BQ (harman) oraz KHT 1005.2(kef). Czy warto dopłacać te 1000zł różnicy do Kef-ów? Pomieszczenie 20m, muzyka/kino 50/50.
Jesli ktoś mógłby pomóc mi w dokonaniu wyboru...

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
oczywiście że warto , przynajmniej ja tak bym zrobił - to inna scena muzyczna . Ważne jest tym bardziej że muzyka 50%

wojtaszu

New member
Witam
ja mam obecnie denona 1909 z zestawem HK HKTS11BQ ktory wczesniej gral u mnie z HK AVR 255. Te głośniczki grają rewelacyjnie ale paradoksalnie lepiej z denonem niz z HK. Zestaw od Kef'a moze zagrac jeszcze lepiej ale trzeba byloby posluchac co potrafia i zadecydowac.
Pozdro

kuba761205

New member
Wojtaszu ,jak dużą przestrzeń obsługuje Twój zestaw ? Prośba ,napisz coś więcej jak działa Twój zestaw w kinie ( przy różnych filmach ,od filmów akcji do romansów),czy głośniki wychwycą różnice pomiędzy zwykłym DD a nowymi formatami audio HD (jeśli masz BD) A jak Denon i jego skalowanie do 1080p?

wojtaszu

New member
jesli chodzi o kino domowe to jest bajka zwlaszcza z nowymi kodekami a w szczegolnosci DTS HD MASTER AUDIO. Mam blu ray'a BDP-S350 od sonego i jak ogladalem film "Jestem Legendą" zwlasza poczatek jak biegna te jelonki to autentycznie malo brakowalo abym ze strachu nie spadl z sofy.
Mocna strona tego zestawu glosników jest sub ktory jest olbrzymi i daje naprawde niezlego kopa. U mnie akurat stoi on z tyłu za sofą także zaraz za moim uchem i niezle potrafi pozamiatac widza. Najlepszy film jesli chodzi o efekty i jakosc dzwieku na Blu jaki widzialem to "Wanted". Polecam nawet moja zona ktora nie lubi tego gatunku obejzala go do konca i powiedziala ze dla takiego dzwieku moze obejzec go jeszcze raz.
Pytasz też o upscaling do 1080p. Narzaie nie korzystałem z tej opcji przy TV dlatego ze do ampli podpietego mam blu raya a jak sam wiesz z blu obraz juz jest 1080p tak wiec zyleta. Ale filmy DVD puszczone na blu wygladaja o niebo lepiej, puszczalem je z uzyciem ampli i bez ingerencji amplitunera. Róznica widoczna jest gołym okiem. Obraz bardzo szczegółowy poza tym pieknie obrabia krawedzie i moim zdaniem kolory jkby ladniejsze. Poprawione są rowniez szczegoły w ciemnych scenach.

Pod spodem link do testu porownawczego:
http://www.denon.pl/site/download.php?datei=datadir/reviews/DENON_AVR-1909_WHF.pdf

głosniki coprawda kolor srebrny testowane sa na stronie niemieckiej i zebraly bardzo dobre noty
http://www.areadvd.de/hardware/harmankardon_hkts11.shtml

zapomnialem napisac ze moj pokoj ma lekko ponad 20m2.
Roznica jesli chodzi o nowe kodeki jest wyczuwalna
film "Wanted" obejrzalem celowo na DVD w DD i na BD w DTS HD MASTER AUDIO tak samo jesli chodzi o film "300" w Dolby True HD i w Dolby Digital jest róznica która sprowadza sie do tego ze slyszysz wiecej szczegółów ktorych nie slyszalem na DVD. To tak jakby drugi raz ogladac ten sam film i zobaczyc cos czego nie widzielismy za pierwszym razem tylko tu mowimy o dzwieku.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

kuba761205

New member
Dzieki Wojtaszu, przekazałeś mi cenne, praktyczne informacje,co prawda KIKI pisze że KEF-y 1005.2 warto zakupić ( system UNI Q-wieksza przestrzeń) ale czy na tyle lepiej żeby wydać 1000zł więcej, hmm.. (za ta kase mam blue ray-a).
Niestety, jak narazie na forach o tych KEF-ach cichutko..

kuba761205

New member
Witam,odwiedziłem Twój sklep "loco" i ... tylko dlatego że jest inna barwa głośników to różnica w cenie wynośi 300PLN?? Dlaczego tak? I jeszce jedno pytanko. Co oznacza ten skrót na końcu "BQ" Oczywiście rozmawiamy o "harman Kardon HKTS 11 BQ" Dzieki

brodi

New member
Witam! Temat już widzę zamarł a ja stoję przed wyborem między kef 1005.2 a hkts 11 i nie wiem. słuchałem harmanów w zatłoczonym media markcie także raczej odsłuch marny, o kefach tylko czytałem. mam jeszcze kilka dni na decyzję i proszę Was o pomoc. planowo będę korzystał 60% filmy 40% muza

brodi

New member
Mam na oku harmana 135 względnie 147 i marantz 4400, zobaczymy jak aukcje się potoczą a może i tu poradzicie. W każdym razie większy problem z głośnikami albo te hkts 11 albo kef 1005,2 nie wiem. Muszą być małe bo taki układ mieszkania, że na przodzie nic większego mi się nie zmieści

Ostatnia edycja:

piet_83

New member
chciałbym odświeżyć trochę temat, bo w obecnej chwili oba zestawy można kupić już za te same pieniądze. ciekaw jestem czy można teraz przechylić szale na stronę któregoś z zestawów? sam stoję teraz przed dylematem kupna czegoś i m.in. te 2 zestawy biorę pod uwagę. czy przez te parę miesięcy może ktoś kupił kef i może o nich coś napisać. o hkts 11 czytałem bardzo dobre opinie.

Do góry