Witam, dostałem telewizor hitachi l26h01, w którym zacina się obraz (bardzo żadko) lub uruchamia się z szarym obrazem. W pierwszym wypadku trzeba wyłączyć tv i trochę poczekać. Na tą drugą dolegliwość pomaga puknięcie w obudowę (patent mojej dziewczyny
). Dodam że fonia leci bez większego problemu. Nigdy nie gmerałem w telewizorach LCD więc nie wiem nawet gdzie szukać przyczyny (do tej pory bawiłem się starszą technologią). Telewizor ma już swój wiek więc chciałbym go naprawić sam, oczywiście w miarę możliwości, bo na serwis mnie nie stać. Macie jakieś porady gdzie i czego szukać?
Po rozebraniu widać że w telewizorze było już coś grzebane. Zastanawia mnie po co ktoś wetknął osłonki kabli (w celu odsunięciu płytki od obudowy) pod płytkę do której wchodzi cieńka taśma. Płytka znajduje w górnej części matrycy pomiędzy matrycą a jej metalową ramką.
Po rozebraniu widać że w telewizorze było już coś grzebane. Zastanawia mnie po co ktoś wetknął osłonki kabli (w celu odsunięciu płytki od obudowy) pod płytkę do której wchodzi cieńka taśma. Płytka znajduje w górnej części matrycy pomiędzy matrycą a jej metalową ramką.
Ostatnia edycja: