Hisense 65u7qf - rozczarowuje

alfredo

New member
Witam
Szukałem telewizora do Netflix i tv naziemnej, po przeczytaniu recenzji na HDTV byłem pod wrażeniem dobrych wyników i parametrów tego modelu. Cena 3124 zł też wydawała się atrakcyjna.
Niestety po trzech dniach prób poskromienia tego tv będę go zwracał do MExpert.
Moje wrażenia (porównuję do 3 letniego Philipsa, dwa tv stoją obok siebie):
na plus to wygaszanie strefowe, które działa poprawnie i jest niemal niedostrzegalne w normalnej eksploatacji, matryca jest wystarczająco jasna, w nasłonecznionym pokoju nie ma problemu. I tyle na plus.
Minusy: Dźwięk jest przeciętny, tępy i kwadratowy, jakby wycięto niektóre pasma, jest korektor, ale nie można tego całkowicie zniwelować, tylko poprawić. Stary Philips znacznie lepiej, dźwięk przyjemny, miękki i z głębią.
Teraz to co najgorsze, obraz: kolorystyka jest okropna, oczywiście stosowałem wszystkie zalecenia co do ustawień. Predefinowane ustawienia są tragiczne, zalecenie Kino nocne, czy Kino dzienne są zbyt pomarańczowe, Temperatura koloru: Chłodny jest tylko akceptowalna. Jest dużo ustawień, ale to wiele nie pomaga.
Upłynniacz ruchu tylko właściwie do wyłączenia bo po włączeniu ruch jest zaburzony. Skalowanie obrazu z HD słabe, znaczna utrata jakości.
Interfejs, menu jest jakieś mdłe i nieostre, wysuwające się okienka menu nie są płynne, trochę jak z innej epoki.
System operacyjny VIDAA 4, też słabo, aplikacji mało, przełącza aplikacje szybko i sprawnie, ale co z tego jak np po powrocie do youTube często zawisa. Do systemu Samsunga, czy LG nawet trudno porównać, graficznie i funkcjonalnie mocno odstaje.
Funkcje głosowe Alexa i Google Assistant nie działają w naszej lokalizacji, a to już przesada. Z aktualizacjami też jest problem, na innych rynkach jest nowszy firmware, który może coś poprawia, ale nie w Polsce.
Podsumowując, ten model Hisense zdecydowanie nie nadaje się do przyjemnego oglądania TV naziemnej czy seansów filmowych, a testy syntetyczne, które mnie zachęciły do kupna okazały się złudne, dobrze, że możliwe są zwroty. Firma Hisense to chyba tylko na chwilę wskoczyła na nasz rynek, i lepiej raczej nie wiązać się z tą marką.

Może jednak komuś udało się ogarnąć ten tv? Proszę właścicieli o opinie.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
W tej klasie dostaniesz sprawdzone modele - np. Philipsa.
Poproś o wymianę.

Do góry