HDMI w PC

iXz

New member
Zakładam osobny wątek, mimo że podobny jest przyklejony, ponieważ stwierdziłem, że mógłby narobić sporo namieszania w tamtym temacie. Tworząc osobny wątek unikam chaosu. Temat również jest trochę złożony.

Nadszedł duuży problem, którego oczekiwałem,a szedł on powolnym, aczkolwiek pewnymi krokami.

Mój komputerek (dane na samym spodzie tematu), wymienię najważniejsze części: Geforce 8800GT Gigabyte'a bez HDMI (2x DVI + tv-out przez taką śmieszną przejścióweczkę) i karta dźwiękowa (jest podana poniżej) bez panelu, po prostu sama karta, z jackowymi wyjściami. Na swoim laminacie ma jedynie możliwość podłączenia zasilana oraz panelu. Zasilanie potrzebne tylko, gdy panel jest podpięty.*

Mam kilka filmików w pięknym Dolby Digital TrueHD 5.1, bitrate 30 Mbps (napęd BD). Obraz oczywiście full HD. Karta dźwiękowa z płyty głównej jest u mnie, ekhem wyłączona. W ogóle uznaję, że ona nie istnieje. Wy też tak uznajcie. Jej nie tykamy, bo to parodia.*

Jak tu zrobić by podpiąć komputer za pomocą HDMI do telewizora, by i obraz i dźwięk przedostały się tylko i wyłącznie tym kablem? Z tv później coaxialnym idzie do amplitunera Technicsa i na kolumnienki JBL'a takie sporo droższe ;)

Nie mam totalnie żadnego pomysłu jak połączyć oba syngały i wysłać je z komputera z jak najmniejszą stratą, ponieważ zależy mi na tej jakości.

Do tej pory wszystko szło z laptopa, przez HDMI, graficzna 8700M GT i dźwiękowa Realtek HD Audio laptokowe i jakość jest zauważalnie gorsza. Zastanawiałem się jak to zrobić również, gdybym do laptopa kupił jakąś zewnętrzną dźwiękową, ale jak to potem razem pogodzić? ;)*

Jak wiadomo, hdmi działa jako spdif-out dla dźwięku co daje niesamowitą jakość.

Tv ma wejścia wielokanałowe tylko HDMI oraz jackowe. A jacki każdy wie jaką mają jakość. Komputer do TV łączy się 1.5m kablem HDMI, który i tak jest za długi, wieża z telewizorem kablem coaxialnym o długości 10m, podwójnie ekranowany, złote wtyki (nie pozłacane) itd itp.*

Nie ma możliwości bezpośredniego połączenia komputera z wieżą. Chyba, że by trzeba było nabyć panel do dźwiękowej (trudno dostępny osobno) i do niego wpiąć owy coaxialny. Ogólnie proszę o nie zmienianie istniejącego stanu rzeczy, tylko o pomoc w rozwiązaniu przy komputerze problemu scalenia obrazu i dźwięku do wyjścia HDMI z jak najniższą utratą jakości.

Pomysły na zewnętrzną dźwiękową do laptopa również mile widziane.

Wszystko powyższe to efekt 10letniego zbierania przez wuja z niemiec, entuzjastę amatora, funduszy, by: "wiedzieć, widzieć i czuć, że zarabiam i pracuję" ;) i teraz na mojej głowie jest to wszystko zgrać ze sobą w jak najlepszej postaci, gdy go odwiedzę na święta. Komputery mamy te same, bo kupował razem ze , tylko że ja nie mam napędu BD, ale to taki OT.

Komputer: C2Q Q6600, Gigabyte 8800GT 512MB chłodzony przez Accelero TwinTurbo, Seagate Barracuda 400GB 16MB s-ataII, WD Caviar Black 1TB 32MB s-ataII, X-Fi Platinum Fatal1ty Pro, Corsair Twin2X DDR2 800mhz 4-4-4-12 4x1GB, Pinnacle 7010iX wszystko pod: Asus P5K-E Deluxe i Corsair XH520 520 Watt w pięknej CoolerMaster CM690 (RC-690)

EDIT: Temat zamieszczam również na forum o tematyce ogólnokomputerowej.

Ostatnia edycja:
Do góry