HDMI w LCD - ostrzezenie

Tom0000

New member
Zwrocil moja uwage tekst o klopotach abonentow Premiere, ktorzy zainwestowali w odbiornik i abo kanalow HDTV.
Przepisy wymogly na nadawcy dolaczanie sygnalu hdcp do transmisji. Efekt jest taki , ze czesc odbiornikow lcd (czy innych) posiadajacych wejscie HDMI pokazuje czarny ekran !!!
Podobno jest to zwiazane z rozrzutem parametrow implementacji. Podobno lcd z napisem hdtv ready nie powinny miec tego problemu.

Warto tez pamietac kupujac tv lcd iz jesli nie ma w nim wejscia hdmi , to na 100% nie odbierze sie na nim video wysokiej rozdzielczosci nadawanym przez Premiere i pewnie innych komercyjnych nadawcow w przyszlosci. To samo pewnie jest z hd/blue ray dvd.

Pozostanie tylko liczyc na zlamanie firmware odbiornikow sat i wylaczenie hdcp jak obecnie wylacza sie kody regionalne w dvd. Ale to piesn przyszlosci.

Poniewaz zakup tv nie dokonuje sie co roku, wiec warto zdawac sobie sprawe decydujac sie na oszczednosci. Czasem warto kupic mniejszy tv , ale taki ktory bedzie dzialal. Zakladam , ze kupujac matryce 720 albo 1080 chce sie ja uzywac nie tylko do pal.

Ostatnia edycja:

Tom0000

New member
Zastanawia mnie tez cel hdcp.
Ma on uniemozliwic nagrywanie sygnalu najlepszej jakosci (HDTV) w celu jego nieautoryzowanego dystrybuowania. Ma to chyba dzialac tak , ze jak to sie zgra , to nie bedzie w zgrywce odpowiedniego sygnalu hdcp i tv nie rozkoduja obrazu.
OK.

Sygnal hdcp jest w strumieniu binarnym przesylanym w raz z video , audio podpisami itd.

Obecne odbiorniki sat nie hdtv pozwalaja zgrywac strumien z satelity bezposrednio na dysk komputera. Jest to tylko strumien bitow , a co w nim jest - kto to wie. Jesli jest to transmisja tv albo hdtv to po zgraniu na dysk do pliku ts, na komputerze otwieramy taki plik i jesli jest to transmisja HDTV to ja odtwarzamy mimo iz zgrywalismy na boxie nie hdtv.
Skoro jest to zgrywka surowa (nie do konca - sygnal jest rozkodowywany z uzyciem karty abonenckiej), to jest w niej sygnal hdcp - bo przeciez nic nie moglo go stamtad usunac.
Tak wiec mamy zgrany material taki jaki lecial wraz z hdcp i jak zapodamy go, to zostanie odtworzony na kazdym tv z wejsciem hdmi i obsluga hdcp. Jak skopiujemy na dvd to dalej mamy zrodlo sygnalu , ktore wszedzie odtworzymy.
Mozliwe ze boxy hdtv przy zgrywaniu beda usuwac hdcp ze zgrywki. Kto wie?
Ale te boxy jakie mamy obecnie tego nie robia, bo nie maja pojecia , ze cos takiego jak hdcp istnieje. A jesli w firmware mozna dodac procedurke do usuwania hdcp ze strumienia, to rownie dobrze ta procedurke mozna znalezc i usunac.

Moze mi wiec ktos wytlumaczyc po co wogole jest ten hdcp jesli juz jest sprzet na rynku , ktory powoduje ze ten system ochrony tresci video nie moze sensownie dzialac ?

Chyba w moim rozumowaniu musi byc jakis blad. Jesli nie , to projektanci systemu hdcp musieli byc idiotami.

Ostatnia edycja:

Fatman_1

New member
Bez reklam
To całe HDCP nieodparcie kojarzy mi się z polskim HWDP :D
To właśnie chyba chcieli powiedzieć nam producenci sprzętu tylko chyba polskiego nie znają :D :D

sewan

New member
To nie tak.

Materiał HD nie zawiera niczego co się nazywa HDCP.

HDCP jest protokołem umożliwiającym weryfikację urządzeń komunikujących się za pomocą HDMI lub DVI.

Jest to system kodów przypisanych do konkretnego modelu urządzenia, dzięki którym po wygenerowaniu i weryfikacj odpowiednich kluczy sygnał będzie mógł zostać przyjęty przez złącze HDMI.

W związku z tym, możliwe będzie np. nagranie przez PVR HD na twardy dysk, i odtworzenie go w telewizorze z HDCP, ale już nagrywarki BD nie będą akceptować sygnału HD po HDMI (nie będą miały przypisanego odpowiedniego kodu), więc nie będzie możliwe skopiowanie nagranego materiału.

Takie jest ogólne założenie, jak będżie w praktyce wyglądało kopiowanie, to wszyscy chyba wiemy. Polak potrafi. :cool: Co za problem wymienić w nagrywarce FW tak, żeby udawała telewizor....;)

A obecne problemy z LCD nieodtwarzające sygnału z HDCP - no coż, pośpiech producentów nie idzie w parze z racjonalnością. Żal mi tylko tych, co takie LCD mają....

maximmaxim

New member
sewan napisał:
Żal mi tylko tych, co takie LCD mają....
to znaczy jakie takie ? powiem szczerze , że jedną z przyczyn zakupu loewe było własnie to , że ten protokół obsługuje ;) co do sony bravii nikt mi nie umieł powiedziec czy to sony ma czy nie ma to hdcp..
...

sewan

New member
maximmaxim napisał:
to znaczy jakie takie ? ...

Takie, które mają HDMI nieobsługujące HDCP.;)

Jeszcze jedna sprawa do wyjaśnienia. Nie wiadomo, czy po komponencie nie będzie można wyświetlać HD. Moim zdaniem będzie można. I będzie można taki materiał kopiować (ale analogowy, nie cyfrowy, więc z utratą jakości). Pozostaje pytanie, co z dźwiękiem. Analogowy 2ch? Pewnie tak. Więc co z takiego kopiowania zostanie, pogłówkujcie :D sami....

machu

New member
Nie wiadomo, czy po komponencie nie będzie można wyświetlać HD. Moim zdaniem będzie można. I będzie można taki materiał kopiować

Obawiam się że to płonne nadzieje. Mam PremiereHD i kanał HD-Film (jedyny z flagą CP) ma zablokowany output na component.

Natomiast nic nie jest beznadziejne. Mam Plazmę i skaler które nie są HDCP a jednak oglądam Premiere HD-Film bez problemów. Kosztowało mnie to co prawda 400 euro, ale 'czarna skrzynka' działa... Urządzenie to co prawda wycofano już ze sprzedaży ale jestem pewien że pojawią się inne.

sergio213

New member
Machu nazwe urzadzenia mozesz chyba podac, jest przeciez rynek wtorny. Tylko w Japonii istnieje urzedowy zakaz handlowania urzadzeniami elektronicznymi wyprodukowanymi przed 2001 rokiem

byczy

New member
Kiedys wkleilem na forum link do artykulu o HDCP.
W ostatnim CHIP'ie terz pisza na ten temat.
Bedzie ostra jazda z HDCP z tego co sie szykuje przynajmniej w sprzecie komputerowym, panowie producenci wpuscili wszystkich w niezle szambo.

Jeszcze raz wklejam link polecam przeczytac szkoda ze w jez. angielskim
http://www.firingsquad.com/hardware/ati_nvidia_hdcp_support/

Oraz artykul w nowym CHIP'ie

Pozdrawiam
Hej!!!

ein

New member
No coz

dopiero teraz, podczas ostatniego CEBITu pojawily sie karty z HDMI, choc pozostaje pytanie czy napewno z obsluga HDCP (imho wydaje sie nieprawdopodobne zeby bez). Te wszystkie reklamowane HD a propo PC hwaru to niestety faktycznie jedna wielka sciema... owszem, jezeli mamy zamiar puszczac material sciagany z netu, pozbawiony zabezpieczen to te wszystkie nowe grafiki daja odpowiednia moc do odtwarzania takiego materialu, odciazajac reszte systemu. Tylko ze na tym sie konczy to HD w dzisiejszych pecetach. Analogowe wyjscia komponentowe prawdopodobnie beda niekompatybilne z materialem HD zabezpieczonym HDCP. Czyli zobaczymy albo ciemnosc albo tylko wzmiankowane w artykule jw 25% tego co trzeba. Co najsmutniejsze, tu nie wystarczy software, tylko odpowiedni krzem, wiec nici z jakiegos upa sprzetu w przyszlosci. Jakas nadzieje daja dekodery na karcie (znow Cebit) wyspecjalizowane w dekodowaniu materialu HD (tak jak kiedys karty dekodujace mpeg-2) z odpowiednimi wyjsciami i zalaczona obsluga HDCP. Tylko ze to dodatkowy, przeciez w zasadzie do ominiecia, wydatek na cos co powinno byc zaaplikowane grafice. Vista ma wspierac HD, choc ostatnio pojawily sie informacje ze niekoniecznie, albo nie od poczatku (brak potwierdzenia supportu dla promowanego przez M$ HD-DVD). Ze swieca szukac odpowiednio przygotowanych do tego monitorow, co jest o tyle "zabawne" ze od roku mozna nabyc nowe, zdawalo by sie idealnie pasujace do swiata HD, monitory panoramiczne o przekatnych od 17 do 24 cali... pozbawione oczywiscie na zlaczu cyfrowym DVI "szatanskiego" HDCP. Czyli sprzet jest w niemal 100% niekompatybilny z tym, co zaraz ma stac sie terazniejszoscia swiata elektroniki uzytkowej.
Czyli podsumowujac - ktos kto kupi dzisiaj GF7900GXT czy X1900XT i tak sobie niczego via komp w full HD z szuflady nie pusci. Szuflada, jak sie pojawi bedzie wymagala... zmiany karty graficznej. Faaaajnie. Ewentualnie wspomniana wczesniej karta-dekoder bedzie wybawieniem ALE ...jej cena moze byc malo przyjazna i przekreslic oplacalnosc prawdopodobnie tanszego niz stacjonarne HD playery wejscia w swiat High Devinition. Sam stoje przed problemem ewentualnego przejscia na nowe a propo PC i coz... moze poczekam az sie sytuacja unormuje, bo w sumie to faktycznie mamy tu doczynienia z jedna wielka kpina (jeszcze bym zrozumial ze problem jest w hware... ale od dawna mamy cyfrowe DVI, takowe pozeniono juz dawno z HDCP ehhh)

van Barth

New member
Tym co nie czytają między wierszami chyba umknęło jedno.
Na rynek multimediów pcha się Pan Bill G., z nieodpartą chęcią zdarcia z nas wszystkich kasy, już nie za każde uruchomienie komputera, ale każdą powtórkę oglądniętego filmu, programu etc.transmisja strumieniowa i wykorzystanie HDCP to pomysł firm z Redmond i producentów z Hollywood.
Mówicie o pazerności producentów sprzętu, ale to nie ich pazerność tylko pazerność tych co to niby nas uszczęśliwiają i nam za darmo lub ,może pół darmo dają dobra kultury.
Kiedyś aktor był biedny i jego sztuką był wyraz, słowo, dzieło.
Dzisiaj aktorzy biorą gaże a ich sztuką wyrazu jest: "F..k off" i "o żesz K...wa twoja mać". I to dzięki ich pazerności mendy pokroju Billa mogą na nas nie tyle żerować i egzystować co paść się używając staromowy socjalistycznej .

Ten wylew frustracji zakończę jednak pozytywem przeczytanym wyżej.

Polak potrafi - na całe szczęście.

Do góry