hdmi vs component

dgawlow

New member
Witam Szanownych Grupowiczow.

Przeczytalem juz wiele watkow na tym i na innych forach odnosnie jakosci kabli, ale nikt wprost nie odpowiedzial na nastepujace pytanie:

- Jaka jest jakosc przetwornikow cyfrowo analogowych w tv i w dvd playerach?

Zeby to troche wyjasnic podam przyklad:
TV - Samsung le32r71 zlacze hdmi i component
dvd-player - marantz 6600 - zlacze hdmi i komponent

Ktore podlaczenie bedzie lepsze:
- kabel hdmi (obojetnie jakiej jakosci, bo to transmisja cyfrowa)
- kabel komponent (dobrej, albo wrecz bardzo dobrej jakosci)

Jak jest roznica miedzy przetwornikami w tych dwu urzadzeniach (tv i dvd?)

Zadalem to pytanie, bo wlasnie stoje przed dylematem czy kupic o wiele drozszy dvd player z HDMI czy bez. Gdyby ktos mogl odpowiedziec na to pytanie, bede wdzieczny.

pozdrawiam

Domel

adamn30

New member
Witaj,

Mam taki sam model TV. 3 dni temu zamieniłem stare kino domowe Pioneer'a na Denona DVD-1730 + AVR-1306. DVD kupiłem dlatego, że ma wyjście HDMI i upscaler (upscaler dziala tylko po HDMI). No i jaki efekt ?
Na razie mam go trochę krótko ale:
- obraz jest znacznie lepszy niż na starym Pioneerze (był połączony po S-Video)
- nie umiem dopatrzeć się różnicy na DVD-1730 między trybami 480p, 720p i 1080i.
Najwyraźniejszą różnicę na razie zaobserwowałem w Armageddonie (wydanie 2-płytowe), na scenie wybuchu stacji kosmicznej. Na starym Pionerze było widać kwadraty i inne błędy. Teraz nie, ale różnicy między trybami HD nie potrafię dostrzec.
Co do kabli, to zdałem się na sprzedawcę i kabel HDMI-HDMI oraz COAX do połączenia z AV są dobrej jakości (oba Vivanco) - na pewno o klasę lepszej niż TV.

dgawlow

New member
Nikt nie zna odpowiedzi, czy tez nikomu sie nie chce odpisywac ??

Moze ktos zna chociaz jakies anglojezyczne linki, gdzie jest to opisane??

pozdrawiam

DOmel

jarwisz

New member
Bez reklam
dgawlow napisał:
Nikt nie zna odpowiedzi, czy tez nikomu sie nie chce odpisywac

z podanych przez Ciebie przykładów nie ma jednoznacznej odpowiedzi
na obu powinno być identycznie przy założeniu że component do 2-3 metrów

nikt Ci nie odpisał gdyż teoretycznie chyba nikt nie widział różnicy jeżeli już testował

ja bym stawiał na HDMI - wiadomo cyfrowy ale też bym brał trochę lepszy /lepsze ekranowanie/

pozd

mystic

New member
Choć nie bezpośrednio na temat to jednak, odsyłam do wątku na elektroda.pl, pomoże poszerzyć wiedzę nt. component czy RGB, choć przypomina mi to porównywanie Intel vs. AMD, lub Plazma vs. LCD.

Przeczytać warto, można się sporo dowiedzić.

pozdrawiam serdecznie

Ostatnia edycja:

ar2

Wsparcie
Członek Załogi
HD Squad
Z tego co ja do tej pory przerobiłem, to jest to zależne od obu sprzętów, zdarzają się przypadki w których komponent ma lepszy obraz, lub np na komponencie nie występowały pewne zniekształcenia obrazu podczas gdy na HDMI były.

dgawlow

New member
Po zastanowieniu, przeczytaniu opinii na necie i porownaniu parametrow, postanowilem kupic dvd marantz dv6600 zamiast dv4610. DV6600 obsluguje wiecej formatow, ma oba wyjscia i hdmi i component, wiec moge podlaczyc go podwojnie i wtedy zobaczyc co mi bardziej odpowiada. Kolejnym argumentem za marantzem bylo to, ze mam wzmacniacz marantz i nie chce miec roznych klockow pod telewizorem.

Do góry