HDMI nie działa

Pekal

New member
Witam
Jestem nowy i strasznie zakręcony. Dla Wa stemet może być błachy...ja już nie mam sił :(
Mam telewizor Samsung PS-42C62H i było wszystko ok do momentu kiedy nie zakupiłem XBOXA 360 ELITE. Telewizor ma jedno łącze hdmi ale po podłączeniu pod konsole za nic w świecie nie chce wyświetlić z niej obrazu, widzę tylko napis "tryb niedostepny"
Kabel widzi ponieważ po odłaczeniu kabła "mówi" że nie ma sygnały. Jk podłacze kabel to "tryb niedostepny" masakra jakas panowie. Może ktos z Was ma ten telewizor i wie jak ustawic parametry zeby korzystac z hdmi. Mam konsole i fajny telewizorek a jak narzie lece po scart-cie...masakra...Proszę o pomoc. Kombinowałem z róznymi ustawieniami telewizora...mo że jeszcze nie trafiłem na odpowiednie :( czekam na info i pozdrawiam

motobartcompany

New member
Może w konsoli ustaw mniejszą rozdzielczość. Nie wiem czy idę dobrym tropem ale wydaje mi się że w ustawieniach HDMI konsoli masz za dużą rozdziałkę i TV tego nie przyjmuje.
Jeżeli nie to to sprawdź inny kabel lub inne urządzenie które ma hdmi.

ps.
Zawsze pozostaje komponent, który jakością obrazu nie ustępuje HDMI.

Pekal

New member
composite czy component?. Composite ma trzy wyjscia a component ma pięc - dwa audio i trzy składowe obrazu (jak sie myle to poprawcie). Dodam że podłączałem dvd (zestaw kina) do telewizora przez hdmi i wszystko gra. W instrukcji telewizora wyczytałem ze mój model przy 60 Hz daje rozdzielczosc 1024x768 HD Ready czyli nie Full HD czy tu moze byc przyczyna tego ze obraz który produkuje xbox nie chce byc wyswietlany przez hdmi? A jezeli tak to jak zakupie kabel component pasujący do xboxa i do wejscia w moim tv bo composite nie posiadam to czy odtworzy mi wtedy tv obraz z xbox? - czy bedzie ten sam prioblem w zwiazku z moim HD Ready. Sorry może pytanie banalne ale nie siedze w temacie na tyle zeby samemu na nie odpowiedziec a przed kupnem kabla component wole zapytac tych którzy sie orientują. Pozdrawiam i proszę o sugestie

Pekal

New member
Problem w tym żę nie wiem za bardzo jak. Tzn jak podłaczam przez scarta to zwchodzac na konsoli w ustawienia obrazu mam opcje 2.format obrazu 3.ustawienia pal i 4.wygaszacz ekrany. Opcja 1. to ustawienia HDTV ale to jest przyciemnieone-niedo zaznaczenia. Przełączając na hdmi to poprostu nie mam obrazu wiec wtedy tymbardziej nie moge nic zmienic. Gdzie jeszcze moge zmienic w konsoli jakies ustawienia obrazu. Nie mam pojecia???

Do góry