Hdmi ARC czy Digital Out kabel do kina domowego/różnica?

Lucas666

New member
Zakupiłem kino domowe, zarówno w TV i w Kinie mam wejścia hdmi arc i Digital Out.
Którym kablem najlepiej połączyć telewizor aby z dekodera polsatu był dobry dzwięk? Jest jakaś różnica?

Bo jak nie ma różnicy to np. Połącze kablem HDMI ARC TV, a ps3 digital Digital Out bezpośrdednio do kina albo polsatowski dekoder. Bo w odtwarzacu wybieram dwie opcje z którego wejścia chce słuchać:Hdmi ARC czy Digital Out

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Tak naprawdę to bez znaczenia. Możesz podłączyć dekoder TV bezpośrednio pod ampli, i z ampli wyjściem na TV. Ustawiasz wtedy opcję pass thru i nawet po wyłączeniu ampli obraz i dźwięk masz na TV. Tylko nieraz ludzie pisali o problemach z takim przesyłem jeśli chodzi o dekodery TV. Osobiście to osobno podpiąłem dekoder do TV po HDMI, a dodatkowo optykiem pod wejście digital w ampli. Teraz mogę oglądać TV bez załączenia KD, a jeżeli chcę dźwięk na ampli to załączam KD i idzie przez kolumny. Różnica między kablem HDMI i optykiem, to że ten drugi nie przesyła obrazu/dźwięku HD, ale i tak stacje nie nadają dźwięku w HD, więc spokojnie możesz optykiem podłączyć. ARC uważam ma sens jak miałbyś TV naziemną i chciał puścić dźwięk po tym samym kablu po którym podłączyłeś ampli z TV, wtedy byś nie musiał ciągnąć dodatkowego kabla. Bo rozumiem że w dekoderze polsatu masz wyjście optyczne?

Lucas666

New member
Tak mam,to TV połączę optykiem do odtwarzacza i będę miał dzwięk z wszystkiego. I tak się zapytam tylne głośniki podczas oglądania TV nie działają nie ma dzwięku.A przy teście dzwięku działają.A jak podkręcić głośność połowa w TV i połowa w odtwarzaczu?
Zaraz wszystko posprawdzam.

Lucas666

New member
Tak mam,to TV połączę optykiem do odtwarzacza i będę miał dzwięk z wszystkiego. I tak się zapytam tylne głośniki podczas oglądania TV nie działają nie ma dzwięku.A przy teście dzwięku działają.A jak podkręcić głośność połowa w TV i połowa w odtwarzaczu?

I mam do pana ważne pytanie jakie mam parametry obrazu ustawić w dekoderze polsatu? 9Mam TV Samsung 55 cali full HD 3d)
POLSAT:
Typ TV: 16:9
Skalowanie ekranu: Pan i scan

Dobre ustawienia? Nie ma być Later Box? W odtwarzaczu Bray dałem 4:3 later box aby odtwarzając DVD był pełny obraz

krzysiek1980

Active member
Bez reklam

Ja na Twoim miejscu bym wolał podłączyć tym optykiem dekoder. Przyczyną tego że nie grają tyły może być po prostu że program nie jest nadawany w DD 5.0 lub to że właśnie TV nie przesyła w 5.1 po optyku. Tu masz podobny temat i odpowiedzi kolegów http://www.hdtv.com.pl/forum/philips/80199-wyjscie-optyczne-audio-kilka-pytan.html.
Co do drugiego pytania, to ja mam dekoder N-ki. Po prostu ustaw tak żebyś miał na pełen ekran i nic nie poucinane. Ja u siebie mam TV na 16:9, a w dekoderze ustawione na Panorama i rozciągnięcie. Musisz sam potestować:)

bagiennik

New member
Bez reklam
To nie tak do końca jest...
W niektórych modelach samsunga jest tak że przez ARC wysyła tylko 2.0, dopiero przy optyku mamy pełną fukcjonalność.
Niektóre dekodery polsatu Przez HDMI mają tylko PCM a na optyku/coaxialu DD.
Nie jestem tez pewien czy polsat cokolwiek w 5.1 nadaje...
Poza tym nie jest powiedziane jaki tu jest amplituner a to też robi różnice ;)

Do góry