Dzień dobry Wszystkim. Właśnie kupiłem kamerę SD60. Mój laptop nie posiada cd rom więc jak mam wgrać HD Writera na komputer ? Czy po wgraniu go będę mógł odtwarzać filmy bezpośrednio w laptopie po włożeniu do niego karty pamięci z kamery? Jeżeli tak to jaki potrzebny będzie do odtwarzania program czy właśnie ten HD Writer czy coś innego ? W jakiej jakości polecacie nagrywanie HA czy HG ? HG ustawione jest fabrycznie przez Panasonica. Może możecie mi pomóc wyborze kart pamięci (jakość/cena).
Pozdrawiam
Program HD Writer służy głównie do kopiowania filmów z kamery na komputer, więc jeśli nie zamierzasz podłączać kamery przez usb do komputera, ale bezpośrednio kopiować filmy z karty pamięci (wygodniejszy sposób, ja tak robię), ten program nie będzie Ci potrzebny. Ma on co prawda także funkcje edycyjne, ale są one tak ograniczone, że lepiej w ogóle nie zawracać sobie nim głowy, tylko użyć bardziej specjalistycznego programu do edycji filmów.
Filmy z kamery odtworzysz z powodzeniem przy pomocy dowolnego odtwarzacza plików wideo. Nie trzeba nawet niczego instalować, wystarczy systemowy Windows Media Player. Musisz tylko pamiętać o zainstalowaniu odpowiednich kodeków wideo, ja polecam K-Lite Codec Pack.
Im wyższa jakość nagrywanych filmów, tym większa objętość plików, co oznacza że mniej nagrasz na karcie/twardym dysku kamery. Ja osobiście wolę nagrywać filmy w najwyższej jakości czyli w trybie HA. Na 32 GB karcie, której używam mogę nagrać ok. 4 godz. filmu, a na jednowarstwowej płycie Blu-Ray (25 GB) mogę wypalić ok. 3-ech godz. filmu, czyli całkiem sporo.
Ja osobiście używam karty SDHC Pretec 32 GB Class 6 i mogę ją z czystym sumieniem polecić, jest szybka i relatywnie tania (kosztuje ok. 300 zł). Do kamery HD nie warto kupować karty mniejszej niż 16 GB, na której nagrasz ok 2 godz. filmu w trybie HA. Musi być to karta odpowiedniej klasy prędkości zapisu, czyli co najmniej Class 4 (4 MB/s).