HD NATURAL MOTION w Philips 7404, a dźwięk z kina domowego

zygyfy

New member
Jakoś doszedłem do nurtującego mnie problemu, ale nie potrafię go wciąż całkiem wyeliminować, aby na czymś nie stracić;) Oto jak mam podłączony sprzęt:

telewizor i dekoder Cyfry - kabel HDMI
dźwięk cyfrowy -> dekoder Cyfry i amplituner Yamaha HTR 5930 - optyk

W telewizorze mam włączony HD NATURAL MOTION i wtedy dźwięk z amplitunera nie synchronizuje się idealnie z obrazem. To samo dzieję się jeśli połącze dekoder z amplitunerem coaxialem a nie optykiem. Aby dźwięk nakładał mi się dobrze z obrazem, muszę wyłączyć funkcję HD NATURAL MOTION, a to jednak mnie drażni, bo podoba mi się ta funkcja bardzo.

Mogę mieć włączoną fukncje HD NATURAL MOTION i mieć ładnie zsynchronizowany obraz z dźwiękiem łącząc przez hdmi tv z dekoderem, a dźwięk łącząc z telewizora (spdif coaxialem) do amplitunera, a nie z dekodera do amplitunera, ale wtedy nie dostaję dźwięku Dolby Digital 5.1 (oczywiście, kiedy nadają w DD). Gdzieś wyczytałem, że póki co HDMI nie przesyła DD 5.1. Miał ktoś podobny problem i go umiał rozwiązać? Pozdrawiam.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
HDMI nie przesyła dźwięku 5.1? A gdzie to wyczytałeś? HDMI spokojnie prześle Ci nie tylko 5.1, ale i 7.1.

pkomp

New member
podłącz wszystko pod ampli a w ampli albo dekoderze ustaw opóźnienie dla dźwieku....
wszystko masz w instrukcjach

zygyfy

New member
Ale szukałem w instrukcjach i ani w ampli (Yamaha HTR 5930) ani w dekoderze ( PACE PVR HD ) nie znalazłem informacji o tym, w jaki sposób mogę ustawić opóźnienia w dźwięku. Czy jednym słowem nie obejdę tego skoro w ampli nie mam HDMI, ani nie da się ustawić opóźnień.

Do góry