HBO Polska w Dolby Digital od 25 października.

arsenal

Moderator
VIP
Od 25 października HBO zamierza wprowadzić w swej polskiej wersji( HBO i HBO2) dźwięk Dolby Digital. W Czeskiej wersji ma się on pojawić już 22 października.
Nie ma informacji czy ten standard pojawi się od razu w Cyfrze+ czy też tylko w cyfrowych kablówkach.
25 października w formacie Dolby Digital na polskim HBO zostanie wyemitowana komedia romantyczna "Zgubione i znalezione". Emisja o 19.20, powtórka o 4.10.

29 października na kanale HBO 2 zostanie wyemitowany film "Purpurowe skrzypce" w Dolby Digital, start 17.55.

30 pażdziernika na HBO 2 w Dolby Digital będzie można oglądnąć film "Światła sceny", start 10.15.
Czekamy więc jeszcze na odpowiedniej klasy obraz w formacie 16/9 z HBO, bo dotychczasowa jego jakość powiedżmy "jest średnia".
źródło: Satkurier.pl

wozim

New member
No to dźwięk już jest. Teraz czas na poprawę jakości nadawanego obrazu. Może na dzień dobry HDTV to byłoby pewnie zbyt fajnie i większość kablówek nie wydaje się być jeszcze przygotowana na retransmisję takiego sygnału, ale mogliby nadawać SD w "prawdziwym" trybie panoramicznym. Ostatnio widzę, że coś "usiłują" i nadają w trybie pseudo panoramicznym, tzn. logo przesunięte w dół, a obraz 16x9 mamy po zastosowaniu opcji zoom (tak jak TVP). A że większość filmów jest w skali 2.35:1 to i tak pasy pozostają...

dnc

Moderator
VIP
Po pierwsze to jest postęp. W końcu kanał ten powinien być wysyłany od dawna w 16/9 i DD5.1. Przecież 99.9% materiałów pokazywanych to filmy i koncerty, które są przygotowywane właśnie w ten sposób.
Z drugiej strony jakoś nie widzę tego DD5.1. To powinien być standard, a tu puszczą coś od czasu do czasu. Ale nic to. Poczekamy zobaczymy.
HBO od kilkunastu dni puszcza coś w jakimś dziwnym formacie. Nie jest to 16/9, ale coś w tym stylu. Nie jest to też format anamorficzny, ale pan&scan. Czyli na razie tylko pseudo 16/9. Możliwe, że HBO puszcza juz filmy w 16/9, ale Cyfra+ retransmitując go "przycina" do 4/3. W HBO Europe chyba coś się ruszyło. Niemniej tak mi się wydaje, że to "ruszenie" to była interwencja z góry. Skoro pierwsi będą w innych krajach, a Polska na końcu, to oznacza, że chyba przyszedł taki prikaz z USA. Najpierw rynki ważniejsze, a potem reszta chołoty. Tak mi się w każdym bądź razie wydaje. Ale mogę się mylić.;)

arsenal

Moderator
VIP
Po rozmowie z działem technicznym Cyfry+ wiem, że HBO będzie u nich z dźwiękiem Dolby Digital już od jutra. Oczywiście tylko na wybranych filmach.
natomiast jaki to bedzie rodzaj AC-3( z lektorem czy wersja oryginalna+napisy) pozostaje tajemnicą nawet dla Cyfry+. HBO nie udziela dokładniejszych informacji a ich telefon do działu technicznego milczy. No cóż, przekonamy się jutro jak to będzie słychać.

dnc

Moderator
VIP
A wiadomo już na jakich PIDach polecą te AC3? Czy polecą cały czas tak jak na TVN (DD2.0 lub 5.1 jak jest film takowy)? Czy też będą nieaktywne i tak jak w TVP działają tylko jak coś dadzą w AC3?
Jest też już gdzieś ofiacjalna informacja o wprowadzeniu tej usługi w HBO (hbo.pl, cyfraplus.pl)? Ja jakos nic nie widzę!!!

arsenal

Moderator
VIP
Raczej tak jak na TVP. Jak będzie planowa emisja DD 5.1 to właczą AC-3. Choć na 100% to nawet ten z Cyfry+ nie wiedział.

No i nie ma Dolby Digital w HBO na Cyfrze+. Pewnie HBO wogóle go nie nadało. To się nazywa poważne podejście do abonentów.

dnc

Moderator
VIP
arsenal napisał:
No i nie ma Dolby Digital w HBO na Cyfrze+. Pewnie HBO wogóle go nie nadało. To się nazywa poważne podejście do abonentów.

A dziwisz się? Ja nie jestem zaskoczony! W końcu C+ to najlepsza platforma cyfrowa w Polsce. Lider! Jeśli zatem czegoś nie nadali tzn., że tego nie ma i już!!!:( Bo i jak by to mieli nadać? A słyszałeś w jakiej jakości leci kanał audio z polskim lektorem? Ja myślałem, że mi się wzmacniacz zepsuł, bo tak mi charczały głośniki, że miałem obawy o swój sprzęt...:p No i przełączyłem na inny kanał. Oby do wiosny...

Do góry