Harman Kardon AVR70 - problem z dźwiękiem

baton_dk

Member
Witam wszystkich. Mam problem ze swoim amplitunerem AVR70. Mam podłączone kilka urządzeń do Niego, min.: BluRay, konsole, Laptopa i Tuner nc+ i z tym ostatnim jest problem. Mianowicie brak dźwięku na kinie domowym, obraz jest, dźwięk idzie przez tv ale nie przez głośniki od kina. Pozostałe urządzenia nie mają tej przypadłości. Kable HDMI sprawne- przepinałem - i na każdym ten sam efekt przy sygnale z dekodera. W czym problem? Próbowałem z innym tunerem (ferguson ariva combo 210) i jest to samo, obraz jest ale brak dźwięku na kinie domowym.

baton_dk

Member
gniazda sprawdzane, wypiąłem nawet kabel HDMI z BluRay'a (BluRay działa-dźwięk i obraz) i wpiąłem do tunera - LIPA - obraz jest a dźwięku brak na kinie.

Według mnie sprzętowo jest wszystko ok, ale coś w ustawieniach trzeba chyba przestawić, ale gdzie?

Myślałem o ustawieniach dźwięku w tunerze, ale to raczej odpada, bo wysyła dźwięk tyle tylko że do tv a w kinie cisza

baton_dk

Member
Najdziwniejsze że podpinając tuner Ferguson Ariva 210 combo również jest ten sam problem.
Opis jak podpiąłem:
BluRay (HDMI1), Xbox (HDMI2), Tuner (HDMI3), wyjście monitor z ampli do HDMI tv
Tylko takie połączenie

Jak wejdę w ustawienia AVR (SP SETUP)->HDMI SETTINGS mamy kilka możliwości ustawień:

TV lub AMP
ON lub OFF

Różnica po przetestowaniu każdej z możliwości taka, że nie ma dźwięku w ogóle lub jest ale na tv, na kinie cisza.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

ranczo

New member
Bez reklam
masz jeszcze dwa wyjścia

1 - w wątku HK jest gdzieś opis jak wyłączyć z pilota HDCP (możesz wyłączyć (włączyć) HDCP sekwencją klawiszy 1,2,OK,1,2,OK )

2 - nabyć Kabel iHDMI

"Inteligentny kabel iHDMI różni się od zwykłych, pasywnych kabli HDMI tym, że zawiera w sobie elektronikę nadzorującą współpracę połączonych nim urządzeń. Zawarty w elektronice kabla iHDMI separator HDCP ułatwia proces uwierzytelniania i eliminuje sytuacje, w których źródło sygnału HDTV próbowałoby komunikować się z rejestrami HDCP odbiornika telewizyjnego, gdy są one nieaktywne.

Ta funkcja kabla iHDMI sprawia, że jest on bardzo przydatny dla posiadaczy satelitarnych platform telewizji wysokiej rozdzielczości, których dekodery chronią treść przesyłanych programów protokołem HDCP. Zastosowanie zamiast kabla pasywnego, kabla iHDMI, zapobiega blokowaniu się wyjść component i wyjść dźwięku takich dekoderów, gdy telewizor podłączony do ich wyjścia HDMI jest wyłączony"

Ostatnia edycja:

baton_dk

Member
masz jeszcze dwa wyjścia

1 - w wątku HK jest gdzieś opis jak wyłączyć z pilota HDCP (możesz wyłączyć (włączyć) HDCP sekwencją klawiszy 1,2,OK,1,2,OK )

"

odpalam ampli i odrazu wklepuje "1,2,OK,1,2,OK"?
nie pomogło, wszedłem w settings , wcisnąłem 1,2 i ok- nic się nie pojawia, brak reakcji na tą komende

Ostatnia edycja:

ranczo

New member
Bez reklam
Naciskasz SETUP, pokazuje się menu graficzne amplitunera i wciskasz sekwencję 1,2,OK.
Na wyświetlaczu pokazuje się HDCP ON lub HDCP OFF.

Przetestowane na modelach AVR 255, AVR460. Możliwe że wyłączyli tą funkcję w nowych modelach, pozostaje wypróbować przewód iHDMI lub połączyć dźwięk optykiem.

Ostatnia edycja:
Do góry