Harman Kardon Avr 355 - dzwięk trzeszczy przy cichym odsłuchu

maciora666

New member
Witam !
Mam problem z AVR 355. Wygląda on następująco. Przy podłączeniu amplitunera do dekodera tv naziemnej kablem coaxialnym lub Hdmi dosyć często występuje "harczenie" i trzaskanie z głośników. Najczęściej występuje ono przy cichym słuchaniu. Podobnie dzieje się przy podłaczeniu laptopa kablem optycznym. Natomiast przy słuchaniu radia z amplitunera lub sprzętu podłączonego do analogowych wejść problem znika. Nie dzieje się tak za każdym razem. Nie wiem za bardzo gdzie szukać przyczyny, czy to raczej wina softu czy może coś z końcówką mocy jest nie tak ? Proszę kolegów o pomoc
Pozdrawiam !

maciora666

New member
Właśnie kolego jak załatwię sobie RS-a to wgram nowy soft. Bydz może jest to wina softu, gdyż po restarcie procesora wszystko chodzi normalnie.

maciora666

New member
wgrałem najnowszy soft, trzeszczenie w głośnikach ustało. Występują za to trzaski przy przełaczaniu kanałów na dekoderze. Z tego co słyszałem to standard w tym modelu. Zauważyłem również kolejny problem, funkcja "sleep" raz ona działa raz nie. Niekiedy wyłączy amplituner po określonym czasie a czasami nie. Czy to kolejna "normalna" rzecz w tym modelu?. Mam go kilka dni a już powoli tracę do niego cierpliwość. Czekam aż znów coś ciekawego się wysypie. Miałem starego Panasonica, który grał niezawodnie przez 7 lat, dobrze że leży jeszcze na strychu...

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Dlaczego trzaski mają być standardem ? ,podobnie funkcja sleep - to nie jest loteria że raz działa, a innym razem nie

maciora666

New member
gdzieś tam kolego czytałem posty któregoś z użytkowników, który miał także problem z funkcją "sleep". Wysyłał ampli do serwisu kilka razy i nie umieli sobie z tym problemem poradzić. Dlatego też chcę się zorientować jak to z funkcją "sleep" wygląda u innych użytkowników, bo jak dotychczas to nikt nie pisał o tym czy ten problem da się rozwiązać

maciora666

New member
kolego kupiłem ten amplituner kupiłem z aukcji, jako powystawowy. Więc nie ma na niego za bardzo gwarancji. Dlatego jak wyjdzie kosmiczny koszt naprawy to sobie po prostu ją daruję. Trzaski są drażniące ale da się przyzwyczaić, u mnie występują przy połączeniu coaxialnym, hdmi nie próbowałem. A problem z funkcją sleep jest powtarzalny czy to jakiś ewenement

maciora666

New member
dostałem niby miesiąc na rozruch. Wszystko fajnie gra i szkoda mi go odsyłać. Dużo za niego też nie zapłaciłem, więc to trochę podejrzane . Na pewno w nim było coś grzebane bo widzę po śrubkach, że był rozbierany.

maciora666

New member
Mam w domu unimwersalny pilot z lidla, więc go ewentualnie zaprogamuję z oryginalmym od sąsiada. Tak patrząc na oba piloty to oryginał ma chyba jedynie klawiaturę numeryczną na plus, a ten do strefy w zasadzie chyba większość opcji posiada. Podłączyłem też dekoder przez hdmi i trzasków przy przełączaniu nie usłyszałem już, tak więc wygląda na to, że trzaski jedynie po coaxialu występują. Po kablu optycznym mam podpięty komputer i tam też trzasków nie słychać. Kolego Black Ninja a ty się już spotkałeś z problemem "sleep" w tym amplitunerze?. Soft mam wgrany najnowszy chyba, więc nie wiem czy to po prostu nie dopracowanie czy wada tego ampli. Zauważyłem też, że jak mam podpiętą dzwiękówkę przez zwykłe chinche do gniazd 7.1 to nie da się sterować basami i sopranami, opcja ta jest aktywna ale nie daje żadnego efektu. Prosiłbym o odpowiedz jeśli się z czymś podobnym spotkałeś. Pozdrawiam !

Do góry